Zajbel napisał(a):
Zabrała się za spisanie pokrótce historii wsi Izdebno powiat Słupca. Dzięki Tekom Dworzaczka dotałam aż do roku 1427 jako daty najwcześniejszej a do 1789 jako tej najpóźniejszej. Przejrzałm Kodeksy Wielkopolskie i nie znalazłam nic na temat lokacji wsi. Widocznie wieś nie powstała jako nadanie ani na podstawie przywileju lokacyjnego. Gdzie oprócz KDW i Tek mogę szukać historii najdawniejszej oraz w jaki sposób znaleźć historię poi 1800 roku
Zajbel napisał(a):
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi i pomoc. Sęk w tym że w powiecie mogileńskim leży drugie Izdebno i cały czas muszę odsiewać wiadomości o tym drugim Izdebnie. Jak na ironie oba te Izdebna w XV wieku miały tego samego właściciela? właścicieli? Powoli do tego dochodzę.
Zajbel napisał(a):
Przepraszam, pomyliłam Izdebna. Wspólnych właścicieli miało moje Izdebno i Izdebno nad jaziorem Chrzypsko. Byli to Łężeccy z Łężec i Milińscy z Milina
O które Izdebno chodzi? wg. wikipedii
Izdebno - wieś w woj. kujawsko-pomorskim, w pow. żnińskim, w gminie Rogowo
Izdebno - wieś w woj. lubelskim, w pow. świdnickim, w gminie Rybczewice
Izdebno - wieś w woj. mazowieckim, w pow. garwolińskim, w gminie Łaskarzew
Izdebno - wieś w woj. wielkopolskim, w pow. międzychodzkim, w gminie Sieraków
Izdebno - wieś w woj. wielkopolskim, w pow. słupeckim, w gminie Ostrowite
Izdebno - osada w woj. zachodniopomorskim, w pow. kołobrzeskim, w gminie Siemyśl
Jeżeli chodzi Ci o Izdebno w dzisiejszym powiecie słupeckim gminie Ostrowite to w/w książkach w 1867r był to powiat mogilnicki.
Natomiast Izdebno nad jeziorem Chrzypskie leży w pow. międzychodzkim w gminie Sieraków
Pozdrawiam,
Mirka G.