Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 14 lis 2024, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 lut 2016, 08:37 

Witam mam prośbę o przetłumaczenie trzech aktów zgonu
Chodzi mi tylko o ważne dane - bez formuły ogólnej
Miejscowość Niekrasów ( koło Sandomierza)
nazwisko Zygarłowski ( Zygadłowski )

Aktów nie odnalazłem na "szukajwarchiwach" więc podaję link do FotoWrzuty:
http://fotowrzut.pl/Q72LYB78W4

w nazwie każdego zdjęcia podaję imię oraz numer aktu.

Z góry dziękują

Kuba - początkujący poszukiwacz rodzinnych korzeni :-)

poszukuję: Zygarłowski, Zegarłowski

PostNapisane: 07 lut 2016, 15:38 

Wieś Niekrasów, 17 marca 1872 roku godz. 17:00, stawił się Antoni Koza lat 32 i Antoni Sirant lat 40 obaj chłopi zamieszkali we wsi Ossala i oświadczyli, że 16 marca 1872 r. o godz. 4 rano zmarła w Ossali Franciszka Zygadłowska wdowa lat 62 córka nieżyjących Wincentego i Agnieszki małżonków Bieżanków.

Poszukuję aktu zgonu Melanii Józefy Kurnatowskiej z domu Bronikowska zm. 31.10.1834 r. w nieustalonym miejscu. Przed śmiercią zamieszkała w Ruszkowie pow. Koło.

PostNapisane: 07 lut 2016, 21:53 

Bardzo dziękuję za pierwsze tłumaczenie
Kuba

PostNapisane: 08 lut 2016, 00:07 

Wieś Niekrasów, 17 kwietnia 1885 roku godz. 11:00, stawili się: Józef Bień lat 32 i Wawrzyniec Maniak lat 33 obaj rolnicy zamieszkali w Nakolu i oświadczyli, że 15 kwietnia bieżącego roku o godz. 22:00 zmarł w Nakolu Władysław Zygadłowski w wieku ośmiu miesięcy, syn Józefa i Zofii z Kralów, urodzony i zamieszkały w Nakolu przy rodzicach.

Wieś Niekrasów, 3 lutego 1887 roku godz. 9:00, stawili się: Andrzej Żugaj (?) lat 48 i Wojciech Żyła (Żiła?)lat 46 obaj rolnicy zamieszkali we wsi Niekrasów i oświadczyli, że 1 lutego bieżącego roku o godz. 11:00 zmarł we wsi Niekrasów Antoni Zygadłowski rolnik lat 42, syn nieżyjących Franciszka i Franciszki z domu Bieżanek małżonków Zygadłowskich urodzony we wsi Grzybów parafii Koniemłoty w powiecie Stopnickim zamieszkały we wsi Niekrasów. Zostawił po sobie owdowiałą żonę Antoninę z Osińskich.

Poszukuję aktu zgonu Melanii Józefy Kurnatowskiej z domu Bronikowska zm. 31.10.1834 r. w nieustalonym miejscu. Przed śmiercią zamieszkała w Ruszkowie pow. Koło.

PostNapisane: 08 lut 2016, 20:18 

Ryszrdzie
Bardzo dziękuję za tłumaczenie. Muszę przeanalizować te dane - zwłaszcza miejsca urodzenia.
Czy po analizie innych dostępnych aktów po rosyjsku będę mógł Cię poprosić o kolejne tłumaczenia?
Mój rosyjski jest na poziomie podstawowym ( tyle co nauczyłem się w podstawówce i liceum :-) )

Jeszcze raz dziękuję

PostNapisane: 08 lut 2016, 21:30 

Niestety nie mogę obiecać, że zawsze znajdę czas. Są jednak tu na forum też i inne osoby chętnie służące pomocą. Myślę, że ktoś zawsze się znajdzie i przetłumaczy co trzeba.
Moja szkolna nauka rosyjskiego tez zakończyła się na liceum, więc tłumaczę tylko to co uda mi się odczytać i zrozumieć. Z trudniejszymi tekstami z pewnością bym sobie nie poradził.

Strefa czasowa: UTC + 1