Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 05:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2016, 07:06 

Witam
Część mojej rodziny wyemigrowała do USA. W 1962 r. wuja przyjechał na odwiedziny do Polski (Kcynia - Bydgoszcz), a jego pobyt śledzili funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. I tu moje pytanie - gdzie można szukać "efektów" ich pracy? Podobno robili dużo zdjęć gościowi z USA. Chciałbym dotrzeć do tych informacji.
Pozdrawiam
Tomek, achim@go2.pl

PostNapisane: 11 wrz 2016, 09:46 

Witaj.
Może być problem. materiały "made in SB" znajdują się w gestii IPN. A ci bronią swych "skarbów" z zaciętością godną lepszej sprawy. Jak jesteś dziennikarzem, naukowcem to może coś ustalisz. Jeśli zwrócisz się jako osoba prywatna to szanse są znikome, już kiedyś próbowałem.
Pozdrawiam, Wojciech.

PostNapisane: 11 wrz 2016, 09:50 

wojciech musiał napisał(a):
Witaj.
Może być problem. materiały "made in SB" znajdują się w gestii IPN. A ci bronią swych "skarbów" z zaciętością godną lepszej sprawy. Jak jesteś dziennikarzem, naukowcem to może coś ustalisz. Jeśli zwrócisz się jako osoba prywatna to szanse są znikome, już kiedyś próbowałem.
Pozdrawiam, Wojciech.

A jak wygląda strona formalna? Chodzi o brata mojego pradziadka, który wyemigrował w 1923 r. Czy muszę wykazać cel, powiązania rodzinne, jakiś interes itd? Czy wystarczy, że podam, że zajmuje się genealogią rodzinną? Czy potrzebne jest pismo? Czy można robić zdjęcia materiałów, poprosić o skany? Rozumiem, że materiały udostępniane są w czytelni.
Pozdrawiam
Tomasz

PostNapisane: 11 wrz 2016, 15:07 

Witam,
z wnioskiem może wystąpić każda osoba zainteresowana udostępnieniem dokumentów dotyczących jej lub zmarłej osoby najbliższej lub zmarłej osoby spokrewnionej.
W przypadku udostępnienia dokumentów dotyczących osoby zmarłej z wnioskiem może wystąpić:
1) osoba najbliższa zmarłemu. Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), zstępny (dzieci, wnuki, prawnuki), rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, (teściowie, zięć, synowa, pasierb, pasierbica, ojczym, macocha, szwagier, szwagierka), z tym, że stosunek powinowactwa powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i trwa pomimo ustania małżeństwa wskutek śmierci drugiego małżonka lub orzeczenia rozwodu, ustaje zaś na skutek unieważnienia małżeństwa. Osobą najbliższą jest ponadto osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.
2) w przypadku braku osoby najbliższej zmarłemu prawo do złożenia wniosku przysługuje krewnemu w linii bocznej do czwartego stopnia pokrewieństwa. Krewnymi bocznymi do czwartego stopnia pokrewieństwa są: brat, siostra (II stopień pokrewieństwa),wujek, ciotka, stryj, stryjenka, bratanek, bratanica, siostrzeniec, siostrzenica (III stopień pokrewieństwa), syn/córka bratanka, syn/córka bratanicy, syn/córka siostrzeńca, syn/córka siostrzenicy, rodzeństwo dziadków (siostry i bracia), syn/córka wuja, syn/córka ciotki, syn/córka stryja, syn/córka stryjenki (IV stopień pokrewieństwa).
Czyli jeśli żyje w USA rodzina brata pradziadka to oni mogą wystąpić z wnioskiem o udostępnienie dokumentów. Jeśli nikt z punktu 1) nie żyje (co trzeba wykazać) to tylko osoba krewna z punku 2).
Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 11 wrz 2016, 17:33 

Witam.
Na wstępie jakichkolwiek działań proponuje zweryfikować nazwisko krewnego w katalogu IPN:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/main.do?k ... &pageNo=1&
Mnóstwo akt zostało przez ich twórców celowo zniszczonych.
Pozdrawiam.
Grzegorz

PostNapisane: 11 wrz 2016, 18:40 

Odnośnie zasad i warunków formalnych udostępniania dokumentów przez IPN - czytaj art. 30 i następne Ustawy o IPN.
Pozdrawiam, Wojciech.

PostNapisane: 11 wrz 2016, 19:57 

Alik-Bydzia napisał(a):
Witam
Część mojej rodziny wyemigrowała do USA. W 1962 r. wuja przyjechał na odwiedziny do Polski (Kcynia - Bydgoszcz), a jego pobyt śledzili funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa. I tu moje pytanie - gdzie można szukać "efektów" ich pracy? Podobno robili dużo zdjęć gościowi z USA. Chciałbym dotrzeć do tych informacji.
Pozdrawiam
Tomek, achim@go2.pl

Poszukaj w Inwentarzu Archiwalnym IPN,Oddziałowe Biura Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów,zasady udostępniania są wyszczególnione w tym materiale.
http://inwentarz.ipn.gov.pl/

Strefa czasowa: UTC + 1