kadi13 napisał(a):
Haniu !
To jest chamstwo ponieważ tam gdzie jest ten przejazd nikt nie jest właścicielem ten działki.
Z tego co udało mi się dowiedzieć,to ten przekop zrobił właściciel działki przylegajacej do tej drogi
czyli do ulicy Bielskiej bo tak nazywa się ten odcinek ulicy dochodzący do cmentarza. Od ulicy
Cieszyńskiej w prawo jest ul.Bielska jak i w lewo.No ale to już władze dzielnicy albo miasta nie zajmą
sie ta sytuacją.Dam znać na forum co załatwiłam w Urzędzie w Poznaniu i jakie była ich reaKCJA.
Ulice przecież należą do miasta!!!!.
pozdrawiam
Myślę, że sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
Wygląda na to że do cmentarza nie ma żadnego dojazdu drogami publicznymi. Droga od ul. Bielskiej była drogą zwyczajową i prowadziła 'na dziko' przez cudze działki (tak, ten teren za parcelami przy Cieszyńskiej jest podzielony na trzy działki stąd liczba mnoga). Nie jest chyba też tak że to bezpański teren - mają one zapewne właściciela lub nawet kilku i któryś z nich wpadł na taki pomysł. Trudno mi oceniać jego intencje - może się bał że ktoś wpadnie na pomysł by uznać że nastąpiło zasiedzenie albo że należy ustanowić służebność więc wykonał jakieś ruchy wyprzedzające - nie wiem, ale wydaje się że miał do tego pełne prawo.
O ile dobrze pamiętam to projektowana droga do cmentarza ma prowadzić przez tereny dzisiaj zabudowane barakami ale z jednego z nich należało wysiedlić kilka rodzin - to kiedyś stanowiło główny problem. Niedawno przeczytałem iż baraki przy Opolskiej będą wyburzane (a nawet że już się to zaczęło) więc może to najlepszy czas by parafia wznowiła starania?