Witam,
ostatnio udało mi się potwierdzić kolejny, krążący w rodzinie mit. Otóż, mój pradziadek, Józef, miał w wieku 18 lat uciec z domu i na ochotnika wstąpić do wojska, biorąc udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Wieść głosiła, że wrócił szczęśliwie i pokazał zaskoczonemu ojcu order za waleczność. Order ów nie przetrwał jednak do czasów współczesnych. Według przekazów rodzinnych, odznaczenie zginęło śmiercią tragiczną - zostało wrzucone do "wychodka" i "pochłonęła je ziemia" [pominięto kilka niesmacznych szczegółów
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
]. Dokonała tego żona mojego pradziadka w 1945 roku na wieść, że do wioski zbliżąją się Rosjanie. Na pewno kierowała nią obawa - był to wszakże medal za walkę z bolszewizmem. Mimo że nie miałem powodu, by nie wierzyć rodzinnym przekazom, traktowałem je z przymrużeniem oka (nikt z żyjących przecież tego medalu nie pamięta). Niedawno jednak trafiłem na taką stronę:
http://www.faramogilno.pl/55ppp.htm. Na liście odznaczonych Krzyżem Walecznych pod pozycją nr 226 widnieje nazwisko strzelca Józefa Szlachciaka...
Moje pytania:
Gdzie i jakich szukać dokumentów potwierdzających jego wyróżnienie?
Gdzie szukać dokumentów świadczących o jego udziale w wojnie, miejscu zaciągnięcia się, okresu pobytu w armii?
Skoro znam jednostkę, do której uciekł
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
, chciałbym jak najdokładniej poznać i udokumentować ten epizod, gdyż nie wiem nawet kiedy to się dokładnie stało. Jestem ciekaw, czy ojciec Józefa, Szymon, dożył powrotu syna (Szymon zmarł w czerwcu 1923 roku). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady...
Pozdrawiam