KasiaHH napisał(a):
poszukuję ksiąg meldunkowych [...] z XVII XVIII wiek
Kasiu,
Czegoś takiego chyba nie było.
Jednak już w wieku XVII sporządzano spisy przystępujących do spowiedzi i komunii wielkanocnej.
Były też sporządzane spisy bierzmowanych, nie wiem od kiedy.
Na spisy przystępujących do spowiedzi i komunii wielkanocnej natknąłem się raz i drugi w księgach metrykalnych. Tam nigdy nie spotkałem się z wymienianiem osób. Spisy były zbiorcze, podawano liczbę osób w parafii, w tym tych innych wyznań. Czasem z podziałem na miejscowości. Dalej, liczbę osób które do spowiedzi przystąpiły. Konkretnych przykładów nie zanotowałem więc nie jestem w stanie ich podać.
Przynajmniej od końca XVIII wieku takie spisy funkcjonowały też jako osobne spisy - księgi. Nie zachowało się chyba ich wiele.
We wszystkich parafiach gdzie szukałem udało mi się odszukać i dotrzeć tylko do jednego takiego spisu za lata późniejsze 1816-1825. Spisano tam dom po domu mieszkańców, ich wiek i pokrewieństwo. Spis był skatalogowana jako część zespołu akt parafii a nie ksiąg metrykalnych.
W innej z 'moich' parafii mam pewność co do zachowanej do lat 50 XX wieku księdze komunikujących i bierzmowanych z roku 1795. Nie wiem co w niej się znajduje. Księga zaginęła. Od dawna próbuję zainteresować jej odszukaniem kolejne instytucje które mają wystarczającą ku temu moc sprawczą - jak do tej pory bezskutecznie.