DanielJustyna napisał(a):
Witam.
Mój mąż jest praprawnukiem Agnieszki Wiśniewskiej ur. w 1886 r. w Kwieciszewie, zm. w 1927 r. w Poznaniu.- córki Antoniego Wiśniewskiego ur, 13.I.1957 w Kruszwicy i Stanisławy Dobrzelewskiej ur. 1.V.1865(Antoni-syn Stanisława Wiśniewskiego i Barbary Kuropatwińskiej)
Mąż Agnieszki - Jan Szwarc ur. 03.07.1873 r.w Kruszwicy, zm.w 1920 r. w Gdyni.
Agnieszka i Jan mieli dzieci:córki Janina i Sabina oraz syna Mariana. Mąż pochodzi od syna Mariana.
W Mogilnie, Strzelnie i Choszcznie żyją potomkowie Janiny oraz Mariana.
Mamy trochę danych potomków Agnieszki i Jana, ponieważ było utworzone drzewo genealogiczne Jana Szwarca.
My poszukujemy potomków brata Agnieszki - Antoniego, który wyjechał do Francji.Podobno miał dwie córki.Dziadek mojego męża - Marian (syn Agnieszki), który przed wojną również przebywał we Francji,był ojcem chrzestnym wnuczki Antoniego - Margarette.Chrzest odbył się w 1931 r. we Francji.Więcej nic nie wiemy, mamy tylko zdjęcie Margarett z 1936 r.
Jeśli Państwo poszukują informacji z linii Agnieszki Wiśniewskiej, to proszę pytać.
Pozdrawiam
Justyna Gierszal
Witam.
Justynko, wygląda na to, że z Twoim mężem mam wspólnego przodka
Jan Stanisław Wiśniewski ur.ok.1813, syn Stanisława Wiśniewskiego i Barbary Kuropatwińskiej.
Żona Jana - Józefa Bogacz.
Dzieci Jana i Józefy:
Antoni-Jan, Magdalena, Maryanna, Piotr, Józefa.
Antoni Jan Wiśniewski ur. 13.I.1857 Kruszwica, zm. 14.III.1904 Kwieciszewo, syn Jana i Józefy.
Żona Antoniego - Stanisława Dobrzelewska ur. 1.V.1865 Kruszwica, zm. 26.II.1901 Kwieciszewo.
Oboje pochowani w Kwieciszewie.
Dzieci tej pary:
Agnieszka, Mieczysław-Stanisław, Maria, Wiśniewska za męża Plewińska, Maryś, Bożena, Antoni, Bolesław.
Agnieszka ur. 20.IV.1885, zm.1.II.1927 Kruszwica, mąż Jan Szwarc.
Dzieci tej pary:
Janina i Sabina - bliźniaczki, syn Maryś.
Twój mąż jest praprawnukiem Agnieszki, ja jestem wnuczką Mieczysława.
Ich brat Antoni - żona Helcia, córka Wieńczysława.
To tak w skrócie.
Proszę, podaj na PW maila, podam Tobie więcej szczegółów.
Mam też trochę zdjęć w archiwum rodzinnym z opisami.
Miło, że odezwałaś się, cieszy mnie to bardzo.
Pozdrawiam serdecznie.
Kaniewska Małgorzata.