zibisz@wp.pl napisał(a):
Witam serdecznie tworzę drzewo genealogiczne i mam problem z moim pradziadem no nie mogę nić znaleźć ani aktu urodzenia ani ślubu już nie wspomnę o akcie zgonu , szukam wiadomości tropów pomocy która dotyczy Jana Adamczaka
najprawdopodobniej jego wcześniejsze nazwisko brzmiało Adamski zmienione ponoć przez pianego urzędnika udzielającego ślubu ze Stanisławą Mazurkiewicz (ur 2 maja 1877 w Koźmin powiat Krotoszyn zm 7 listopada 1957 w Szubinie) ponoć zwrócono uwagę na błąd w nazwisku a urzędnik powiedział >zwał jak się zwał byle się dobrze miał > , skąd wiem o innym nazwisku , z jego modlitewnika w którym miał tak podpisaną i data jego urodzenia 11 luty 1869 najprawdopodobniej urodził się Gzalz ale nie mam takiej pewności coś w rodzinie mówiło się o miejscowości Ostrów Wielkopolski zmarł w Inowrocławiu ponoć 3 września 1939 podczas bombardowania szpitala wojskowego urwało mu nogi grób był bo mój tata opowiadał że jeździł ze swoja matką ale zwiedziłem cały Inowrocław i nic, proszę o pomoc nie wiem jak do tego dojść a może ktoś się z rodzinny odezwie albo już nie wiem co robić.
Stanisława mieszkała w Poznaniu w latach 1892-1893, karty 333 i 334
https://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19 ... /#tabSkanyW lutym/marcu 1893 Stanisława wróciła do Rozdrażewa a rodzice opuścili Dobrzycę, przenosząc się również do Rozdrażewa.