TomekD napisał(a):
Szukam (póki co bezskutecznie) potwierdzenia ślubu kościelnego dla znanego mi aktu cywilnego z 1923 zawartego w Poznaniu. Być może ślub miał miejsce w parafii panny młodej poza Poznaniem...
Warto sprawdzić oryginał kościelnej księgi chrztów dla obojga małżonków. Powinna być adnotacja przy chrzcie, gdzie rzeczony/a zawarł/a małżeństwo. Nawet jeśli jeden z proboszczów tego nie dopełnił, to może chociaż drugi.
Jest też wcale nie teoretyczna możliwość, że osoby te zawarły tylko ślub cywilny! W Wielkopolsce było to możliwe.
TomekD napisał(a):
Wygląd to tak, jakby istniała wtedy regulacja prawna uzależniająca udzielenie ślubu religijnego od przedstawienia cywilnego aktu, czy było tak faktycznie ?
(Po roku 1952 (nie wiem do kiedy) po nowelizacji przepisów prawa o aktach stanu cywilnego udzielenie ślubu religijnego bez ślubu cywilnego groziło duchownemu aresztem do 4 miesięcy lub grzywną do 5000 złotych.)
Dokładnie tak samo było (oczywiście wyjąwszy konkretne kary) pod rządami ustawy pruskiej od roku 1874 i później w b. zaborze pruskim w II RP. Można powiedzieć, że komuniści rozszerzyli ten model na całą RP, później PRL.
TomekD napisał(a):
Zastanawia mnie też wybór urzędu w którym cywilny akt ślubu był zawierany - można było wybrać dowolny Urząd czy było to zależne od np. miejsca zamieszkania ?
Niemal zawsze w USC do którego należała miejscowość zamieszkania panny młodej, ale czasami zdarzały się odstępstwa. Pewnie tak samo często jak analogicznie przy ślubach kościelnych, choć niekoniecznie w tych samych przypadkach!
Pozdrawiam