hanialg napisał(a):
W odniesieniu do rozważań na temat Wojciecha Darny (Darniaka) z Przeciwnicy.
Parafia katolicka Szamotuły, wpis 10 / 1805
Adalbertus Darna (22 lat)
Hedvigis Nowak (18 lat)
ojciec: Bartholomaeus, matka: Marianna
Dzieci tej pary:
1806/70 Francisca, rodzice: Adalbertus Darna - półkmieć, Hedvigis Nowaczanka zm. 1806/73 Francisca (1 lat) , rodzice: Adalbertus Darna - półkmieć, Hedvigis Nowakowna,
1807/74 Michael, rodzice: Adalbertus Darniak - półkmieć, Hedvigis Nowaczanka
1809/75 Franciscus, rodzice: Adalbertus Darna - półkmieć, Hedvigis Nowaczanka,
1812/40 Adalbertus, rodzice: Adalbertus Darniak, Hedvigis Bartkowianka
1815/55 Justina Marianna, rodzice: Adalbertus Darniak , Hedvigis Bartkowianka
1817/124 Lucas Simon, rodzice: Adalbertus Darniak, Hedvigis Nowaczanka, zm. 1817/59 Simon (1 lat), rodzice: Adalbertus Darniak, Hedvigis,
1818 Katarzyna, rodzice Wojciech Darniak i Jadwiga Bartkowianka (nazwisko poprawiono na Nowaczak)
Może po 1818 Jadwiga umarła i Wojciech ożenił się drugi raz z Justyną Hytrą (Chytrą)? Takiego ślubu jednak w Projekt Poznań niestety nie znalazłam.
Pozdrawiam
Hania
Witam Haniu!
To nie wszystkie dzieci:
-
Jakub Dorna, rodzice: Adalbert Dorna, Hedwig, ur. 1820 w Przeciwnicy, zm. 25.11.1888 roku (USC Popówko 1888/76) w Osowie Nowym (wiek: 68 lat). Zamieszkały w Osowie Nowym. Zgłaszający Józef Dorna, syn.
Więc, albo musiał urodzić się w okolicy 1817 roku, a wiek był podany "na oko" przez Józefa Dornę, albo faktycznie urodził się w 1820 roku, a więc po Katarzynie Turek...
W każdym bądź razie, matką jest Jadwiga...
Jest jeszcze:
-
Antonina Darna, rodzice: Adalbert Darna, ur. 1827 r.,
Parafia katolicka Szamotuły, wpis 16 / 1844 [16.2km] - śluba 25.10.1844 r.
Andreas Turek (24 lat)
Antonina Darna (17 lat)
Z których urodziła się Katarzyna Turek (ur. 24.01.1853 r.)
Parafia katolicka Szamotuły, wpis 28 / 1871 [16.2km]
Antonius Kaput (27 lat)
ojciec: Thomas Koput, matka: Marianna zd. Machowska (Makowska)
Catharina Turek (19 lat)
ojciec: Andreas , matka: Antonina
--------------------------------------
Może faktycznie Jadwiga zmarła później, Wojciech Dorna ożenił się z Justyną Hytrą, a przy zgłaszaniu zgonu Katarzyny podano ją za matkę, chociaż mogła nią nie być? Przejrzałem natomiast wszystkie dostępne akty zgonu i nie zauważyłem, albo przeoczyłem, aktu zgonu
Justyny Dorny/Darny zd. Hytra, a nazwisko to mnie również interesuje z uwagi na konotacje rodzinne, zarówno przeszłe jak i obecne:):)
Pozdrawiam
Tomasz