Witam !
4.
(Zgodnie z numeracją rozpoczętą przez Wojciecha) Dziś już bez obaw mogę przedstawić moją publikację, którą w najbliższym czasie przekazuję do druku:
Formanowiczowie i Furmanowiczowie z Buku. Ponad 300 lat udokumentowanej historii rodzinyISBN 978-83-929133-0-6Nakładem autora, Środa Wlkp. 2010Moja książka jest opisem dziejów Formanowiczów, opartym na dokumentach źródłowych, z których najstarsze pochodzą z początku XVIII w. Jednak pojedyncze wzmianki o osobach noszących nasze nazwisko rozsiane są w różnych dokumentach pochodzących z wcześniejszych wieków. Przedstawione tu wielkie drzewo genealogiczne Formanowiczów z Buku i Gostynia – ale także z Gniezna, Kłecka i Krobi – powstało wskutek połączenia kilku, dotychczas odrębnych, gałęzi. Powiązała je treść odnalezionych przeze mnie dokumentów z 1742 r. potwierdzających, że drzewo gostyńskie ma korzenie w Buku i obie gałęzie wyrastają z jednego pnia, gdyż mają wspólnego przodka. Owocem moich poszukiwań genealogicznych jest także usystematyzowanie dużej gałęzi Formanowiczów i Furmanowiczów pochodzących z okolic Gniezna i Kłecka. Dokumenty potwierdziły, że ta część rodziny wywodzi się z gałęzi gostyńskiej, co do której udało mi się wcześniej dowieść, że wyrosła ze wspólnego pnia bukowskiego.
Adresuję moją książkę do członków wielkiej rodziny Formanowiczów, mając nadzieję, że odkryje im ona bliskie nam wszystkim osoby i ich dzieje, dotąd zagubione w pomroce dziejów.
Na mojej stronie internetowej pod linkiem
http://www.formanowicz.pl/exlibris/formanowiczowie/index.pdf jest dostępny indeks osobowy, obejmujący 957 osób wymienionych w treści mojej książki. Jeśli kogoś zainteresuje któreś z haseł, to chętnie sluzę informacją.
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz