To prawda, że w obecnych tych trudnych dla większości czasach osobista kwarenda graniczy praktycznie z utopią. Przy okazji: mój poprzedni przywitalny post poprawiłem względem jednej sprawy (bardzo ważnej), jako że pierwotnie podałem błędną datę śmierci Kazimierza (Casimira/Casimirusa) - teraz jest już właściwa. Inną informacją jest to, że w latach 20-tych XVIII w. niejaki Franciszek Chwieralski był burmistrzem Dolska, a więc niejako rówieśnik "mojego" Kazimierza. Jednak nawet jako genealogowi-amatorowi nie wolno mi z czystym sumieniem zakładać, że byli rodzonymi braćmi, mimo że logika mi na to wskazuje, ponieważ wciąż nie mam najważniejszego - informacji o rodzicach Kazimierza, jak i o jego miejscu i dacie urodzenia. Był również niejaki Stanisław Chwieralski/Chwierała (te końcówki nazwiska "ała" pochodzą historycznie z okręgu kaliskiego, więc tu wszystko się zgadza), który zmarł w 1745 r. w Dolsku (mógł to być zarówno brat Kazimierza, ale kto wie - może właśnie jego ojciec). Niemniej jednak reasumując można mieć powody przypuszczać, że kilku Chwieralskich/Chwierałów (choćby Kazimierz, Franciszek, Stanisław) przybyło do Dolska i być może dlatego tam nie potrafię znaleźć nic o ich urodzeniu oraz rodzicach. Zatem zakładając, że nie urodził/urodzili się w Dolsku to gdzie? Tak, jak wspomniałem wielu Chwieralskich/Chwierałów/Chwierala w tych czasach (oraz do stu lat wcześniej zamieszkiwali choćby Krotoszyn, Olesno i inne w tym całym okręgu miejscowości, które wymieniłem w swej poprzedniej wypowiedzi. Wiem także, że Chwieralscy byli w tamtych czasach płóciennikami, podobnie, jak i syn Kazimierza (Adalbert Józef), jego wnuk (Sylwester), jak i jego prawnuk, a mój praprapradziadek (Paweł) - wszyscy mieszkali z pokolenia na pokolenie w Dolsku (aż do mojego prapradziadka - Walentego, który przeniósł się do Borka Wlkp. i zapoczątkował z kolei w naszej rodzinie zawód zduna, gdyż w Dolsku płóciennictwo w drugiej połowie XIX w. zaczęło upadać).
Z nieukrywaną nadzieją wciąż czekam na jakąkolwiek pomocną dłoń, drodzy forumowicze, genealodzy.
Serdecznie pozdrawiam,
Radek Chwieralski
_________________ Szukam - Dolsk i okolice:
Kazimierz Chwieralski/Chwierała - ur.? ; Szymon Raczka - ur.? ; Zofia Chwieralska z d.Bukowska - ur.? ; Jakub Maślankiewicz - ur., śl., zg.? ; Ignacy Śmigielski - ur.? ; Laurentius Łuczkiewicz - ur., śl., zg.?
|