Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 18:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 01 gru 2020, 22:57 

Poszukuję metryk chrztów z 1876 parafia Płonkowo. Czy gdzieś są skany on-line? Widziałam tylko dużo starsze od poszukiwanych przeze mnie. Help!
Alina

PostNapisane: 03 gru 2020, 17:01 

aleczka napisał(a):
Poszukuję metryk chrztów z 1876 parafia Płonkowo. Czy gdzieś są skany on-line? Widziałam tylko dużo starsze od poszukiwanych przeze mnie. Help!
Alina

Chyba pozostaje szukać w USC aktu urodzenia.

Pozdrawiam
Sebastian

PostNapisane: 03 gru 2020, 22:13 

Nie ma ich w AP, ale właśnie sprawdziłam inwentarz w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Czy gdzieś, w wirtualnym świecie, można by zobaczyć metryki chrztów 1876 parafii Płonkowo? A może ktoś ma w prywatnych zbiorach? Kiedyś czytałam o indeksowaniu ksiąg z tamtego archiwum. Czy to się dzieje?

PostNapisane: 04 gru 2020, 07:54 

aleczka napisał(a):
Nie ma ich w AP, ale właśnie sprawdziłam inwentarz w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Czy gdzieś, w wirtualnym świecie, można by zobaczyć metryki chrztów 1876 parafii Płonkowo? A może ktoś ma w prywatnych zbiorach? Kiedyś czytałam o indeksowaniu ksiąg z tamtego archiwum. Czy to się dzieje?

A kogo szukasz ?
Będzie łatwiej :)

PostNapisane: 04 gru 2020, 21:28 

Józefa Jaworska ur. 1876, córka Józefa i Małgorzaty, wieś Dobiesławice, parafia Płonkowo.

W całkiem niedalekich Dobrzejewicach jest metryka chrztu dziecka Józefa i Małgorzaty 1876. Wszystko się zgadza oprócz...płci. Zapisano, że urodziło się dziecię płci męskiej, któremu nadano imię Józef. W indeksie też Józef. Albo to totalna pomyłka albo niesamowity przypadek, że prawie wszystko się zgadza. Dla spokoju chciałabym więc sprawdzić Dobiesławice. Jeśli tam nie ma Józefy w 1876 to oznacza, że ów Józef z Dobrzejewic to tak naprawdę nasza Józefa.

Strefa czasowa: UTC + 1