Nie wiem czy autor zagląda jeszcze na to forum (wszak minęło, z tego co widzę, 14 lat), ale dziś przypadkiem natrafiłem na ten temat, a ostatnimi czasy odkryłem pewne powiązanie Rembalskich z moimi przodkami, a mianowicie:
Wymieniony został Stanisław Rembalski, syn Antoniego i Anastazji z d. Lewandowskiej. Urodził się 16 października 1900 roku w Wierzonce.
4 lutego 1923 roku ożenił się z Józefą Gruszczyńską, urodzoną 1 stycznia 1902 roku w Kostrzynie, córką Michała i Michaliny z d. Dobrogojskiej.
Dla Stanisława jest też wpis na E-Kartoteka
linkNa odwrocie widnieje zapis, iż w 1924 roku przeprowadził się z Wagowa do Poznania, a kilka miesięcy później wyemigrował do Francji (Creutzwald).
Według Ancestry, we Francji (w Marly) zmarła w 2000 roku Casimira Rembalski, urodzona 1 marca 1924 roku w (cyt.)
Sanicki, Pologne (Poland) - może chodzi o Sanniki, gdzie przed ślubem mieszkali Gruszczyńscy. Niestety, z uwagi na zastrzeżony okres, nie jestem w stanie tego potwierdzić w księdze parafii z Pobiedzisk.
A zatem - wielce prawdopodobne, że od Stanisława potomków należałoby szukać w...kraju nad Sekwaną.