Dzień dobry, W temacie wątku. Mój najdalszy przodek z linii Gromadków/Gromadzińskich - Bartłomiej Gromadka był włodarzem w Otorowie. A konkretnie najpierw był parobkiem, później włodarzem, a później kmieciem, o czym informują zapisy w metrykach. Stąd moje pytanie, czy istnieją jakieś dokumenty na temat służby we dworze w Otorowie? Właścicielami byli wtedy Bronikowscy. Zagadką jest luka 8-letnia (1748 - 1755) w urodzeniach dzieci Bartłomieja i jego II żony Reginy. Myślę, że prawdopodobnie mieszkali w innej parafii, bo w Otorowie śladu po nich nie ma. Czy jest to możliwe, że Bartłomiej służył w tym czasie w innym dworze lub Bronikowscy przenieśli się gdzieś indziej na kilka lat i przeniósł się razem z nimi? Ostatni raz pojawia się w 1750 jako świadek. Później dopiero w 1756. Nie wiem gdzie go szukać. Zauważyłem, że najbliższa rodzina Bartłomieja była związana z dworem, np. obie żony służyły we dworze, syn Jakub ożenił się z córką parobka/stróża, potem chałupnika. Poniżej wszystkie zapisy dot. Bartłomieja z BaSI:
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1744 , wpis nr 6, Bartholomeus parobek Hedvigis z dworu Inne osoby występujące w dokumencie: Stanislaus Szulczewski - organista Josephus Hała Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1744 , wpis nr 54, Catharina , rodzice: Bartholomeus Parobek , Hedvigis , Inne osoby występujące w dokumencie: Petrus krawiec Margaretha Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1744 , wpis nr 16 , Hedvigis (30 lat) małżonek Bartholomeus Gromatka Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt małżeństwa, rok 1746 , wpis nr 19, Bartholomeus Gromadka Regina pokojowa Inne osoby występujące w dokumencie: Jacobus Kubacki - gościnny Adalbertus Szulczewski - organista Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1747 , wpis nr 33, Jacobus , rodzice: Bartholomeus Włodarz , Regina , Inne osoby występujące w dokumencie: Josephus Bronikowski - syn dziedzica Teressia Bronikowska - siostra chrzestnego Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1756 , wpis nr 29, Hedvigis , rodzice: Bartholomeus Gromatka , Regina , Inne osoby występujące w dokumencie: Joannes Haydesz Marianna szewcowa Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1759 , wpis nr 48, Catharina , rodzice: Bartholomeus Gromatka , Regina , Inne osoby występujące w dokumencie: Valentinus Szeremet - ekonom Margaretha Wroblewska Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1763 , wpis nr 2, Stanislaus , rodzice: Bartholomeus , Regina , Inne osoby występujące w dokumencie: Joannes Dobak - karczmarz Margaretha Heydaszka Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1765 , wpis nr 8 , Bartholomeus Gromadka - kmieć Komentarz indeksującego: Otorowo
Otorowo (par. rzymskokatolicka) - akt zgonu, rok 1778 , wpis nr 30 , Regina Gromadkowa - wdowa Komentarz indeksującego: Otorowo
Z góry dziękuję za wskazówki.
_________________ Pozdrawiam Jacek
Chudziak|Zachciał|Gromadziński/Gromadka|Żurek|Buszkiewicz|Kawka|Konieczny|Sawala| Bąk/Bunk|Hancyk/Chancyk|Lehmann|Szarata|Białkowski|Janiszewski|Musiał|Liberski
Poszukuję ur. ok.1745 Jana Liberskiego kołodzieja w Opalenicy i Otorowie
|