Drodzy Pawle i Januszu - dziękuję za Wasze rozjaśniające sprawę komentarze.
Zaczyna mnie przekonywać do tego, że była to ta sama para (Wawrzyniec i Barbara) znalezienie wpisu z Parlinka z 1774 r., choć dotyczącego innej pary, gdzie przy kobiecie jest napisane zarazem "de Iłowskie", jak i "Kowalczonka" :
Pawle, jeśli "moja" Barbara pochodziła z Iłowa, a zawarła ślub z "moim" Wawrzyńcem" w Parlinie to owy Iłów powinien być gdzieś w okolicy, a jakoś nie potrafię znaleźć tam miejscowości o tej (lub podobnie brzmiącej) nazwie. A może jednak to nie było od Iłowa? Znalazłem z tych lat z Parlinka taki wpis, gdzie mowa jest o mężczyźnie o nazwisku Iłoski/Iłowski:
Jeśli chodzi o nazwisko Woyciak, to wcześniejszych wpisów, niż ten z początku niniejszego wątku w Parlinie nie znalazłem. Może więc rzeczywiście pierwotnie tak, jak sugerujesz Januszu "mój" Wawrzyniec był synem (bądź wnukiem) jakiegoś Adama, a Woyciak mogło pochodzić od syna wójta. Póki co w Parlinie nie znalazłem wpisów, które mogłyby jakoś nakierować mnie na datę i miejsce urodzenia Wawrzyńca (podobnie, jak i jego żony Barbary).
Pozdrawiam serdecznie,
Radek