pmis napisał(a):
Dziękuję Wam wszystkim za komentarze, dodam tylko że chodzi o Akt Chrztu mojej mamy. Myślę że w pierwszej kolejności rozpocznę ( zgodnie z tym co mi przesłał proboszcz), od mojej parafii, aby spełnić jeden z warunków proboszcza. Zaproponuję oczywiście "zwrot kosztów".
Pozdrawiam wszystkich
Piotr z Poznania
Witam ponownie wszystkich, a szczególnie księdza Jana, aby powiedzieć jak dalej przebiega korespondencja z proboszczem w sprawie wydania odpisu aktu Chrztu.
Wysłałem oficjalny wniosek o wydanie dokumentu za pośrednictwem mojej macierzystej parafii. Przez kilka tygodni nie było żadnej odpowiedzi, więc napisałem mailowo proboszczowi: "Czy otrzymam od Księdza jakąkolwiek odpowiedź na moje wnioski i prośby?"
Proboszcz odpisał:
Tak, jak najbardziej otrzyma Pan ponownie odpowiedź.
Bardzo proszę o zrozumienie, że zasady wydawania dokumentów nie są moim wymysłem. Jeżeli nie zachowam przewidzianych norm podlegam poważnym karom. Miejsce odbioru dokumentów nie zmienia zasad ich wydawania. Fakt potwierdzenia prośby przez parafię, nie zwalnia mnie od obowiązku zachowania obowiązujących norm. Tylko wskazuje, że miejscem odbioru wystawionego dokumentu będzie inna kancelaria kościelna. Dlatego powtarzam obowiązujące zasady
– Świadectwo chrztu i kopia aktu chrztu mogą zostać wydane wyłącznie osobom, których akt dotyczy, jeżeli są pełnoletnie, oraz, w przypadku aktu osób małoletnich, ich rodzicom lub prawnym opiekunom.
– Inne osoby mogą je otrzymać wyłącznie na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez wyżej wymienione osoby.
– Kopia aktu chrztu i świadectwo chrztu mogą również zostać przesłane do parafii zamieszkania osoby wnioskującej o wydanie dokumentu i tam mogą zostać odebrane, po zweryfikowaniu tożsamości i uprawnień osoby odbierającej (np. pełnomocnictwa).
– Takie same zasady obowiązują przy wydawaniu świadectwa i kopii aktu małżeństwa i innych zaświadczeń (np. zaświadczeń dla chrzestnych, opinii o religijności itp.).
– Świadectwa i kopie aktów chrztu i małżeństwa osób zmarłych oraz świadectwo i kopia aktu zgonu mogą także być wydawane krewnym, spadkobiercom lub innym osobom, które wykażą interes prawny.
W związku z powyższym:
1. Proszę udokumentować, że prośba o wydanie świadectwa chrztu dotyczy osoby zmarłej
2. Proszący rzeczywiście jest krewnym, w jakim stopniu (wystarczy pisemne oświadczenie)
3. Wykazać interes prawny (interesem prawnym nie są motywy kolekcjonerskie lub pamiątkarskie).
Wydanie dokumentu bez zachowania zasad ochrony danych osobowych naraża mnie na poważne konsekwencje.
Proszę Księdza, co mam dalej robić, jaki interes prawny mam podać?
Pozdrawiam
Piotr z Poznania