schymek napisał(a):
na 1. zdjęciu widzę: Matysiak Jan 57 pp (pułk piechoty) Poznań
więc to co jest pod Marianem to pewnie też jakaś jednostka wojskowa... 7 Bat. ...?Szymon
jest to zapis świadków z L.Copulatorum, z 1935r. Przy tej interpretacji trzeba zadać kolejne pytania:
- Matysiak nie jest w centrum moich zainteresowań, więc mogę taką interpretację - 57 pułk piechoty- bez szkody dla poszukiwań przyjąć. Zakładając, że w tym okresie postępowano podobnie jak dzisiaj, to był on świadkiem wybranym przez pana młodego.
- Marian jest zapisany najpierw jako "rolnik" chociaż do tej pory miałem o nim wiedzę, że był ogrodnikiem związanym z ogrodnictwem przy ul Pułaskiego ( jest o tym inny wątek w tym forum).Czyżby dla dokonującego wpisu ( ks. Tomaszewski ? ) określenie "rolnik" było tożsame z "ogrodnik"?
Uważam że ksiądz posiadał jednak wiedzę pozwalającą odróżnić te profesje.
- czy możliwym jest więc taki zapis, że "rolnik"; aktualnie w służbie wojskowej - tu ozn. jednostki? Tylko u Matysika "pp" - małe litery, a u Mariana jest duże "P".
Może zapis brzmi: " 7.P.1.C Sołacz" - cokolwiek by to miało znaczyć.
Pan młody by stolarzem.
Prawdopodobnie wujek Marian - brat mojego Ojca i brat panny młodej- pracował jako cieśla - wraz z moim Dziadkiem- przy budowie poligonu w Biedrusku. Może więc z panem młodym, przyszłym szwagrem poznali się wcześniej, przy stolarce....
No ale wcześniej pisze "rolnik";
Może odczytanie nazwy ulicy coś wyjaśni - mógł tam być zakład stolarski?
Jak zwykle - bardzo to karkołomne, ale zbyt mało znam faktów, aby było prościej...