Pomagając w researchu mojej żonie na temat Anieli Tułodzieckiej, wpadłem na ślad, że źródła generalnie mylą się co do miejsca urodzenia tej słynnej działaczki edukacyjnej. Większość przyjmuje Dąbrowę Starą koło Wolsztyna. Niestety indeksy na Basi mają dziurę akurat w roku urodzenia Anieli, choć odnotowują narodziny dziesięciorga jej starszego rodzeństwa, w tym równie sławnej Zofii.
Zajrzałem więc do metryk i faktycznie okazało się, że po 1851 Tułodzieccy znikają z Dąbrowy. Ale są na Basi małżeństwa dwóch jej młodszych sióstr – i z tych aktów wynika, że urodziły się w Osieczu Wielkim koło Włocławka. Na szczęście parafia Boniewo jest zindeksowana na Genetece i potwierdza, że Aniela urodziła się tam. Również e-kartoteka wymienia Osiecz jako jej miejsce narodzenia. Wynika więc z tego, że Aniela nawet nie urodziła się w zaborze pruskim!
Co więcej, po sprawdzeniu chrztów w parafii w Boniewie okazuje się, że również data jej urodzenia jest podawana błędnie. Aniela Waleria Tułodziecka urodziła się nie 2 października, a 28 stycznia 1853 roku.