Witam!
Problem może banalny, dlatego po cichu liczę na jego pozytywne rozwiązanie, dotyczy właśnie Gemeindelexikon'u.
Od dłuższego czasu (dzisiejszy wieczór) poszukuję czy gdzieś uchował się GL z 1871r.; bo do tych z lat 1888, 1898, 1908, 1912 bez problemu dotarłem...
Dzisiaj już o tym czytałem na polskich i niemieckich portalach a list ze strony
http://mlewandowski.pl/1,inne_prasa.html tylko potwierdził, słuszność wcześniejszych informacji, iż:
"Na terenie zaboru pruskiego spisy ludności odbywały się od 1871 r. co pięć lat. Wyniki spisów z lat
1871, 1885, 1895, 1905 i 1910
[czyli kolejne Gemeindelexikony o których napisałem powyżej]opublikowano w tzw. wykazach gmin (Gemeindelexikon). Zawierały one informacje o liczbie ludności (z podziałem wg płci) i wyznaniu oraz, dla lat 1905 i 1910, dane o języku ojczystym. Mniej szczegółowe informacje o wynikach spisów ludności od 1880 r. publikowano również w wydawnictwie pod nazwą "Statistik des Deutschen Reichs". Niestety, nie wiemy, czy zachowały się i gdzie, formularze jednostkowe z tych spisów".
Zatem druga rzecz, to "Statistik des Deutschen Reichs" (jak zdążyłem zauważyć nazwa się zmieniała), ale czy możliwe jest pozyskanie informacji z tych źródeł? Może ktoś z Was się z tym spotkał, jeśli tak proszę o radę.