Witam,
Dzisiaj rozmawiałem w sprawie fotografii Glinienka z moim kolegą, który jest synem koleżanki mojej mamy. Dowiedziałem się, że fotografie znajdują się u jego kuzynki. Ustaliliśmy, że prawdopodobnie w maju zorganizujemy wspólne spotkanie, bo jest o czym gadać. Okazuje się, że bardzo dziwnie i tajemniczo nasze rodziny przez wiele lat nawiązują ze sobą znajomości. Kolegę o którym wspomniałem poznałem niezależnie od znajomości naszych matek, a one zaprzyjaźniły się z racji pracy w jednym szpitalu. Później dopiero się dowiedzieliśmy, że nasze matki to koleżanki. Teraz doszła jeszcze historia znajomości naszych dziadków i pradziadków z racji sąsiedztwa w Glinienku. Kuzynka kolegi mieszka w odległości 10 minut jazdy samochodem od miejsca w którym ja mieszkam. Grzegorz zobowiązał się poprosić kuzynkę o przygotowanie fotografii i spisania wiadomości pozwalających prześledzić losy naszych przodków. Podobno kuzynka bardzo się interesuje historią swojej rodziny i zna wiele takich ciekawych wątków od których można zacząć poszukiwania. Jestem dobrej myśli, a jak tylko coś zdobędę to dam znać.
Z Miesięcznika Sucholeskiego – 2001 rok
http://miesiecznik-sucholeski.zoom.pl/a ... 1/ms55.pdfGlinienko
„Wieś na wschodnim krańcu jeziora Glinnowieckiego, 9,5 km na południowy zachód od Murowanej Gośliny. Pierwsza wzmianka pisana z r. 1388. Glinienko leżało przy drodze z Radojewa do Moraska tuż nad brzegiem jeziora Glinnowieckiego. W końcu XIX w. było tu 16 domów i 182 mieszkańców. Wskutek włączenia do poligonu, od 1947 r. Glinienko opustoszało.”
Tak dla pomocy przy poszukiwaniach na tym terenie wypisałem kilka okolicznych wsi z ich niemieckimi nazwami.
Glinienko (Weidental) , Glinno (Lahmberg) , Okolewo (Annatal) , Nowa Wieś (Neudorf) , Morasko (Nordheim) , Nowa Wieś Dolna ( Neudorf Hauland) , Radojewo (Raden) , Umultowo (Ulmenhof) , Chojnica (Probstei Chojnica, a.Reisig) , Łagiewniki (Lagiewnik, a.Erdmanswalde).
Pozdrawiam
Piotr Dutkiewicz