Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 13 mar 2025, 00:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2025, 14:31 

Drodzy genealodzy,

poszukuję jakiś informacji o korzeniach kolejnych osób:

Michał Antoni Bogusławski -
wziął ślub z Marianną Kaczmarzonką w Poznaniu w parafii pw. Św. Marcina w 1796 r. To najstarsza informacja dotycząca jego, którą udało mi się odnaleźć. Najpierw tam, później w Chojnicy rodzą mu się dzieci, gdzie i on w końcu umiera. Skąd przybył? Kim byli jego rodzice? Jakim sposobem do tego dojść?

Bogusław Szulc -
żonaty z Urszulą. On luteranin. Pierwszy wpis w 1803 r. kiedy rodzi mu się syn Ludwik w Owińskach. Skąd pochodził? Jak to ustalić?

Ktoś potrafi pomóc?

Dziękuję z góry!

Pozdrawiam
Grzegorz

PostNapisane: 12 mar 2025, 15:36 

Z tym Szulcem to ci będzie bardzo ciężko raczej. To pospolite nazwisko, zwłaszcza wśród osadników olęderskich - wzięło się oczywiście od funkcji wójta gminy olęderskiej. Boguslaus może oznaczać Godfryda albo Gottlieba, a to też popularne imiona wśród niemieckich osadników. Niestety, z osadnikami jest tak, że bardzo ciężko ustalić, skąd przybyli. Sam mam w drzewie Christopha Paschkego, który pojawił się pod Lwówkiem pod koniec XVIII w. i nie mam bladego pojęcia, skąd przybył.

Ale nie poddawaj się, mi zdarzają się nowe odkrycia, choć buduję drzewo od 25 lat ;)

Strefa czasowa: UTC + 1