Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 09:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2011, 16:36 

Poszukuje zdjęć 69 Pułku Piechoty z 1939 roku. Czy takowe zdjęci w ogóle były wykonane? Interesuje mnie również spis szeregowych rezerwy powołanych w okresie mobilizacji 1939 r. do 69 i 68 Pułku Piechoty.

*Wojtek*

PostNapisane: 21 lut 2011, 22:49 

Żołnierze 68 pułku piechoty z Wrześni wyd. Związek Inwalidów Wojennych PRL Oddział we Wrześni 1985 zebrał i opracował A. Dębina - Pluciński.
Michał

PostNapisane: 24 lut 2011, 22:21 

Wojtku,

Wątek "69 pułk piechoty zdjęcia i nazwiska" znajduje się na forum ODKRYWCY: http://www.odkrywca.pl/69-pulk-piechoty ... tml#558707

Pozdrawiam,
Michał

Bartkowiak Biegański Błaszczak Braniewicz Brykcy Danielewicz Góralczyk Grygier Grzesiak Grzybek Kleibert Kózka Kubiak Kurek Kuśnierek Lange Mucha Odważny Owczarzak Pałuba Sikorski Skubel Tomaszewski Wallheim Wasielewski

PostNapisane: 24 lut 2011, 22:23 

Michale,

Czy we wspomnianej przez Ciebie publikacji wymieniony jest porucznik Stefan Mucha?

Pozdrawiam,
Michał

Bartkowiak Biegański Błaszczak Braniewicz Brykcy Danielewicz Góralczyk Grygier Grzesiak Grzybek Kleibert Kózka Kubiak Kurek Kuśnierek Lange Mucha Odważny Owczarzak Pałuba Sikorski Skubel Tomaszewski Wallheim Wasielewski

PostNapisane: 25 lut 2011, 09:52 

W spisie (w którym jednak są luki) nie występuje nazwisko Mucha.
Michał

PostNapisane: 25 lut 2011, 11:51 

Dzięki!

MM

PostNapisane: 25 lut 2011, 14:05 

Dziękuje za pomoc:)

*Wojtek*

PostNapisane: 02 mar 2011, 22:58 

Michale, czy jest w tej publikacji wspomniany Sylwester Przybylski?

Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański, Roszak, Biskup, Danielewicz. Zapraszam na bloga: Poznań 1908. Śladami Marianny - przewodnik dla prawnuczki http://poznan1908.blogspot.com/

PostNapisane: 03 mar 2011, 08:06 

Jest.
Pozycja 874, Przybylski Sylwester, st. sierżant, nic więcej
Michał

PostNapisane: 03 mar 2011, 08:45 

To on, szkoda, ze nie ma nic więcej.
Dziękuję bardzo Michale :)

Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański, Roszak, Biskup, Danielewicz. Zapraszam na bloga: Poznań 1908. Śladami Marianny - przewodnik dla prawnuczki http://poznan1908.blogspot.com/

PostNapisane: 02 mar 2012, 15:33 

Witam serdecznie!! to mój pierwszy post na tym forum, zatem tym serdecznije witam:)

Poszukuję informacji o bracie mojego dziadka, Stanisławie Kaczor, który w roku 1938 wstapił do 69pp i wraz z nim wyruszył walczyć w kampanii wrzesniowej. Podczas walk zaginął...bedę zobowiązany za wszelkie informacjie o nim.

Pozdrawiam!!

Łukasz Kaczor

PostNapisane: 02 mar 2012, 20:00 

Witaj Łukaszu !
Nie podajesz bliższych info,np.gdzie i kiedy brat dziadka sie urodził ,czy też gdzie mieszkał ,
Może ta strona przybliży ,są fotografie.
http://odkrywca.pl/69-pulk-piechoty-zdj ... 58707.html.
Pozdrawiam

Ela P.

PostNapisane: 03 mar 2012, 17:31 

fakt, mea maxima culpa:)
Stanisław mieszkał w okolicach Koźmina Wlkp, we wsiach Czarnysad ( to na 100%) i Klatka. Powołany do służby w 1938 roku, wraz z pułkiem wyszedł z garnizonu walczyć w kampanii wrześniowej.

Niestety, nie mam zbyt wielu informacji na jego temat - mój dziadek zmarł kiedy miałem 5 lat. Stanisław to w mojej rodzinie postać dość tajemnicza, a zarówno mój ojciec jak i jego siostra nie potrafią przekazać mi więcej informacji.(z powodu przebytych chorób nie są w stanie sprawnie sie porozumiewać). Dlatego też próbuję odkopać coś na własną rękę. Domyślam się, ze urodził się w okolicach roku 1920. Jego zapisany zawód to robotnik rolny ( Czarnysad jak i Klatka funkcjonowały jako folwarki).

Dzięki za linka!
Zarówno forum jak i czasopismo "Odkrywca" znam całkiem dobrze. Ponieważ interesuję się rekonstrukcją historyczną ( na pierwszym planie 7 Dywizjon Artylerii Konnej), najłatwiej było mi rozpocząć poszukiwania od tematów wojskowych. Tak dowiedziałem się w którym pułku służył Stanisław - dla mojej rodziny nazwa i formacja nie miał żadnego znaczenia i jedynym detalem było, ze służył w Gnieźnie. Znając szlak bojowy i dysponując listami strat pułku, jest szansa na dokładniejsze określenie obszaru, na którym zaginął. Dość często zdarza się, ze poszukiwani odnajdują się jako źle zapisane nazwiska na tablicach nagrobnych. Znam takie przypadki i.....mam nadzieję, ze i mnie uda się choć coś takiego

PostNapisane: 20 mar 2012, 17:35 

Witam.
Znalazłam w dokumentach ojca zdjęcia 69 Pułku Piechoty zrobione 17 sierpnia 1939 roku. Jest na nich mój ojciec.
Był podporucznikiem rezerwy zmobilizowanym do czynnej służby wojskowej po ćwiczeniach w lipcu 1939 roku.
Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tych zdjęciach. Może ktoś z forumowiczów mi pomoże?
http://www.fotosik.pl/u/barstab

Pozdrawiam wszystkich Barbara

Strefa czasowa: UTC + 1