Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 22:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2011, 23:06 

Witam serdecznie.Chciałbym zapytać czy spotkał się ktoś z listą poborowych/ ochotników/ z września 1939 r. Mój stryjek w pierwszych dniach wojny wyszedł z domu by bronić ojczyzny i od tego czasu ślad po nim zaginął.Pozdrawiam .juras

PostNapisane: 21 maja 2011, 11:25 

Ja też jestem zainteresowany losem mojego pradziadka , który walczył nad Bzurą i prawdopodobnie był w niewoli .Został ranny w nogę, ale na szczęście wrócił do domu. Na stronie Bohaterowie 1939 jest baza osób zaginionych może tam poszukaj.

PostNapisane: 21 maja 2011, 12:06 

Ja też byłbym zainteresowany jakimiś spisami rannych z 1939 roku, bo o spisy poległych trochę łatwiej. Brat mojego ojca Seweryn Lipoński został ciężko ranny we wrześniu 1939 pod Wilnem - jakiś krasnoarmiejec przestrzelił mu szyję, ale jakoś się z tego wyleczył, chociaż do końca życia miał kłopoty ze skręcaniem głowy. Po wojnie takie informacje należały do grupy " wsio wojennoje tajnoje".Może teraz ktoś odtajni ( lub już odtajnił) i upubliczni jakieś materiały na takie tematy.

Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl

PostNapisane: 22 maja 2011, 11:25 

Mam pytanie do autora pierwszego postu. Jak się nazywał pański stryj ?. Być może udało by mi się odnaleźć jakąś informacje na temat pana stryja.

PostNapisane: 22 maja 2011, 22:17 
Site Admin

Jurku,

próbowałeś pytać w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie pod Warszawą? Raczej nie mają imiennych list, ale być może, jeśli Twój przodek był odznaczony lub miał wcześniejszą karierę wojskową (np. w czasie I WŚ lub polsko-bolszewickiej), to jakieś jego akta się tam znajdują i być może jest adnotacja, co się stało.
Podaj może też na forum więcej szczegółów dotyczących stryjka. Tak to szukanie po omacku - podaj nazwisko, miasto pochodzenia, jednostkę, gdzie się zgłosił do wojska, gdzie walczył, itd. Cokolwiek - ludzie mają różne doświadczenia i może ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć.

PostNapisane: 23 maja 2011, 05:42 

Z Centralnym Archiwum Wojskowym mam doświadczenie zeszłoroczne - mimo przeczytania poniższej informacji zamieszczonej na stronie internetowej (jest nadal) :

"Z zasobu CAW można korzystać we własnym imieniu lub w charakterze upoważnionych pełnomocników osób lub instytucji wyłącznie w Pracowni Udostępniania Akt."

napisałem do nich pisemko dotyczące mojego stryjka ( Seweryn Lipoński) oraz ojca mojej żony ( Jan Kołodka) no i oczywiście dostałem odpowiedź, że nie udzielają pisemnych informacji, ale chętnie udostępnią odpowiednie materiały w swoich pracowniach.

Bolesław Lipoński
www.liponscy.pl

PostNapisane: 23 maja 2011, 21:20 

Witam serdecznie .Mój stryjek to Tadeusz Chmielewski ur.11-06-1918 w Orenburgu-Rosja/ Sybir/.W chwili wybuchu II-giej Wojny Światowej mieszkał w Poznaniu i stąd wyruszył do wojska.Tyle wiem z przekazów rodzinnych.Szukałem przez Czerwony Krzyż i inne organizacje, ale bez powodzenia.Ojcu mojemu św.pamięci Czesławowi całe życie zależało na odnalezieniu brata i tego nie doczekał.Teraz ja próbuję, może coś znajdę.Wszystkim bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc .Pozdrawiam juras

Strefa czasowa: UTC + 1