Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 18 lis 2024, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2008, 08:49 

Panie Jacku
nie zechciałby Pan podzielić się informacjami o Steibornach z Ludziska?

Gdyby był pan zainteresowany tutaj znajduje się plik .PDF z monografią o historii gminny Janikowo. Zawiera wzmiankę o Józefie Steinbornie i trochę ciekawostek o Ludzisku w połowie XIXw.
http://www.wirtualnypoznan.pl/szukaj/?q ... &zw=1&ff=0 Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2008, 14:02 

Panie Jacku
znalazłem jeszcze coś ciekawego o Steinbornach
Czy czytał Pan
"Społeczeństwo tzw. "Mazurów Wieleńskich" na podstawie "Genealogii Wszystkich Familii Parochii Wieleńskiej zebranej przez X Antoniego Rontza Kanonika Warszawskiego Proboszcza Wieleńskiego Roku Pańskiego 1786"
Jeśli nie plik pdf jest do pobrania pod adresem
http://www.oledrzy.nekla.pl/news/download.php

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2008, 12:52 

Jakoś przegapiłam całą dyskusję,przepraszam.Krusza Podlotowa od 1874 r. należała do Grabskich.Marian Grabski i jego żona Helena z Broniszów mieszkali tu krótko.Zona zmarła.Ich syn Edward przejął majątek rodziców i osiadł w Bieganowie k.Wrześni w majątku rodowym matki.A Krusza była osobnym dominium Grabskich,nie podlegała pod sąsiadujace rody.
Co do podanych nazwisk,to zarówno Jan Mittelstaaedt jaki i ród Dąmbskich herbu Godziemba byli właścicielami obecnego Lisewa Koscielnego k.Złotnik Kujawskich.W XIX wieku to były osobne wsie Lisewo,Lisewek i Mochelek.
w latach 1878-1895 właścicielem zostaje Ferdynand Mittelstaaedt
Mam opracowanie miejscowosci Lisewo Kościelne wydane w 2006r przez KGW. W części dotyczącej mieszkańców współczesnie zyjących jest rodzina Loks.
Z danych wynika,że przyprowadzili się do Lisewa z miejscowosci Bronimierz k.Złotnik Kujawskich.Ale to już XX wiek.
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2008, 13:49 

Dziękuję Pani Grażyno.
Nie wiedziałem, że w Lisewie mieszkają jacyś Loksowie.
Jeśli się uda nawiążę z nimi kontakt. Może mają jakieś informacje o historii rodziny.
Pozdrawiam
Jacek Loks

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2008, 14:08 

No i jeszcze kilka informacji z Kroniki Lisewa Kościelnego:
"W 1888r od Guderiana wieś Mochelek nabywa pochodzący z Konar Franciszek Dąmbski herbu Godziemba,syn Jana Dąbskiego i Józefy Mittelstaaedt.Franciszek Dąbski umiera w 1895r.Pozostaje wdowa z córka ,z drugiego związku Antonina Nostitz-Jackowska.Majątek przechodzi na własnośc córki Franciszki Dąmbskiej.sprzedaje ona majątek Mochelek w latach 1905-1907 Komisji Kolonizacyjnej i wyprowadza sie do meża Jana Nepomucena Sokolnickiego,dziedzica Sędzic."
"...właścicielem majątku Lisewo w roku 1828 był Jan Mittesaaedt,1878-95 r. Ferdynand Mittelsaaedt,w latach 1895-1905 przejmuje Franc Kunkel"
Z ciekawostek to w XVI w. był tu zbór kalwiński,uległ likwidacji w 1599r.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sty 2008, 14:09 

O Loksach przeslę na pw

Tytuł:
PostNapisane: 18 sty 2008, 11:01 

Pani Grażyno
Na stronie http://histmag.org/?magazyn=4&id=887
artykół "Poradnik dla początkującego genealoga"
znalazłem fotografię "spisu dusz z Kołudy Wielkiej"
Czy przy okazji wizyty w inowrocławskim AP nie mogłaby Pani sprawdzić czy ta księga znajduje się u nich, a jeśli nie może wiedzą gdzie się znajduje?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 18 sty 2008, 17:23 

Sprawdzę,popytam:)
Dziękuję za link do ciekawego artykułu.
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2008, 17:25 

Dostałam taką info. nt. Łuszczewo - Mittelstadt:
"w pałacu jaki mieli w Łuszczewie jest teraz szkoła.Ruinę pałacu adoptowano na szkołę w roku 1966 jeszcze trwały tam roboty, ale już w części była szkoła.W jednym skrzydle pałacu, była to chyba sala balowa bo miała na stałe zrobione podium dla orkiestry, odbywały się zabawy.Później przebudowano ją na Klub, a zabawy odbywały się na korytarzu w części szkolnej. Z Łuszczewa pochodziła Jadwiga Łuszczewska pseudonim Deotyma autorka powieści "Panienka z okienka"

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 16:36 

Witaj Meniu
W tej chwili dysponuję już drzewem, oraz sporą dawką informacji o Mittelstaedtach jeśli byłabyś zainteresowana, mogę przesłać na E-mila, bo jest tego zbyt wiele by całość umieścić to na forum.
Niestety wiadomości te nie pomogły mi rozwiązać zagadki pochodzenia Jana Loxa, ale jest to spora dawka informacji o historii tamtych okolic.
Tymczasem tęsknię do odrobiny wolnego czasu by móc zawitać do AP w Inowrocławiu i przejrzeć znajdujący się tam "spis dusz" z Kołudy i wybadać co tam jeszcze mają ciekawego. Wprawdzie Pani Grażyna ofiarowała się zrobić tam mały rekonesans, ale może nie udało się jej przebić przez nieprzychylność tamtejszej (groźnej jak słyszałem z innych źródeł) kierowniczki :-)
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 18:35 

No cóż obiecałam i sprawdzę ale nie udało mi się jeszcze wybrać do Inowrocławia.Jeżeli Pan będzie wcześniej ,to proszę dać mi znać :) Na razie na genpolu nawiazałam kontakt z autorem zdjęć tego spisu dusz z Kołudy.Poda mi sygnatury z których korzystał.
Z AP w Inowrocławiu korzystam już trzeci rok i Panie tam pracujące są bardzo miłe i pomocne:)
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 00:33 

Przepraszam Pani Grażyno, jeśli kogoś uraziłem :oops:
Sam w Inowrocławiu nie będę wcześniej niż w letnie wakacje :(
Kilka lat temu próbowałem się czegoś dowiedzieć w tamtejszym AP, ale odszedłem z kwitkiem. Pan Paweł chyba, też nie zachował najlepszych wspomnień. Ale może zmieniła się kadra albo jej nastawienie.
Jeszcze raz przepraszam

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 02:20 

Jakiś czas temu podałem link do "Monografii Historycznej Gminy Janikowo"
autorstwa Pani Ewy Krauze.
link był trochę niedoprecyzowany :oops:
tu jest właściwszy
http://www.janikowo.com.pl/pub/um/histo ... grafia.pdf
Nikt mnie nie skorygował, z czego wnoszę, że zainteresowanie było niewielkie. A szkoda bo praca ta zawiera sporo ciekawych informacji o tym rejonie i jego mieszkańcach.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 13:16 

Monografię Janikowa znałam wcześniej i niekorzystałam z tego linku.
Panie Jacku wysłałam wiadomość na pw.

Pani Marzenko(menka)
Dopiero teraz doczytałam ,ze wśród licznych informacji jest również dotycząca Kruszy z 1846r-nie znałam tego. Bardzo dziekuję:)
Mam w tym temacie pytanie.
W AP Inowrocław jest kataster Strzelno
W księdze z lat 1865-1874 jako właściciel od którego M.Grabski kupił wieś występuje ...no własnie mam problem z ustaleniem prawidłowej pisowni nazwiska(pismo było niewyraźne).To co udało mi się odczytać to "Kittuwgut (?) Erdmann Frindrig(?).
Czy moze w Pani mądrych książkach wystepuje taka osoba? Moze uda się ustalić prawidłowe nazwisko?
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 16:18 

Janisch
Znalazłam info o Janischu z Kruszy ale nic nie zrozumiałam :)
Moze Ktoś mi pomoże?
http://books.google.com/books?id=P0YBAA ... ic2FjDH0lc

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 17:30 

Pani Grażyno
Cokolwiek to znaczy, (może na forum jest jakiś latynista) jest to prawdopodobnie tytuł jego matematyczno-filozoficznej dysertacji, którą napisał na uniwersytecie Fryderyka-Wilhelma w Berlinie w 1853
tutaj jest zdaje się ta praca i troszkę danych o autorze
http://edoc.hu-berlin.de/docviews/abstr ... r&id=27264
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 17:52 

W skanie tekstu dysertacji jest krótka notka biograficzna (również po łacinie).
Ojciec Karol Janisch, matka Augustyna z Nehringów (do Nehringów zdaje się należało między innymi Kołodziejewo). Wiary ewangelickiej. Kończył gimnazjum w Bydgoszczy. Zresztą sama pani obejrzy.

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 17:58 przez Jacek Loks, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 17:55 

:) dziękuję
no to wiem przynajmniej,ze to tytuł pracy ,a nie notka o nim:) tyle wystarczy:)
Dowiedziałam się przynajmniej,że urodził sie w Kruszy w 1828r.
A z danych od Marzeny wiem ,że przed 1846r właścicielm wsi był Janisch.
Pomału coś się zbiera:)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2008, 00:28 

Meniu
Jeśli by cię interesowali Mittelstaedtowie z Łuszczewa.
1) Aleksander Piotr Leon M. (29 VI 1815-27 III 1891) syn Jana Deograta M. i Weroniki Golcz właścicieli Kołudy.
2) Henryk M. (1856-2VI1923) syn Aleksandra i Zofi Poradowskiej
3) Janusz M. (1886-1950) syn Henryka i Juli Mlickiej

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, 02:25 

W 1846 r do Jana Nehringa należała Krusza zamkowa i "Montwy", do Krzysztofa Nehringa - Markowo, do Gustawa Nehringa - Trzaski, do Leopolda Nehringa - Tupadły i folwark Przedbojewice;
Do Mittelstaedt'a Jana - Dombrówka (Ryczywieś, Jakubowo, kolonia Johannisthal, Kolankowo)
- M. Weroniki - Kołuda mała ( fol. Janikowo, fol. Sieczkowice, fol. Sielce, Michalinowo)
- M. Jana - Lissewo ( Liszewo, Lisowko, Lissowo Ol.)
- M. Krzysztofa - Ostrowo p. Pakością ( fol. Giebnia, k. Kaczynek)
- M. - Rzadkwin;

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, 02:37 

Grażyna napisał(a):
To co udało mi się odczytać to "Kittuwgut (?) Erdmann Frindrig(?).

W okolicy jest nazwisko Erdmann, ale czy o to chodzi? Jak coś poszukam dam znać.

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, 12:11 

Pani Grażyno
Znalazłem coś takiego, może to Panią zainteresuje.
http://archiver.rootsweb.com/th/read/PO ... 1100018131
Czy słyszała Pani, że słowo krusza oznaczało gruszę?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2008, 22:17 

Jacku, słowo krusza dotyczy soli kamiennej :)
Grażyno, czy mogłabyś podać mi sygnaturę katastru dotyczącego Strzelna? a może masz w swoich zapiskach coś o wsi Mirosławice/ Mierosławice w pow strzelińskim?

Tytuł: Nehring
PostNapisane: 28 sty 2008, 22:29 

Moze ktoś ma taką informację. Jak miał na imię Nehring ożeniony z Golczówną córką Kazimierza i Marianny Rogalińskiej, i druga informacja Beata Karolina Mittelsatedt wyszła za mąż za Nehringa też brak imienia.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2008, 00:30 

To może podłączył bym się do tej prośby o imiona.
Może ktoś wie jak miał na imię Steinborn, mąż Antoniny z Dąbrowskich

Tytuł:
PostNapisane: 04 lut 2008, 11:27 

Jeszcze jedno pytanie.
Do parafii Ludziskiej należały Ołdrzychowskie Olendry, czy ktoś ma jakiekolwiek informacje o tychże Olendrach?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 04 lut 2008, 15:18 

W 1846 r wieś Ołdrzychowo była wsią rządową należącą do Strzelna (Rent-Amt), miała 5 dymów i 53 mieszkańców ( Domena strzelińska utworzona przez rząd pruski około 1795 r obejmowała w 1830 roku m.in. Ołdrzychów - 276 ha); wieś wzmiankowana już w 1370 r.; w przeszłości należała do arcybiskupów gnieźnieńskich; w 1902 Ołdrzychowo nazywa się Altenburg; w 1926 r właścicielem jest Otto Meister;
o Olędrach nic nie mam , ale skoro to była wieś rządowa, to prawdopodobnym jest, że rząd sprowadził kolonistów, a miejsce kolonii nazwano Olendry Ołd.;

Tytuł:
PostNapisane: 05 lut 2008, 09:31 

Dzięki Menku
Właśnie sprawa tych kolonistów mnie interesuje.
Masz może jakiś pomysł gdzie można by szukać informacji o tym kiedy i skąd zostali sprowadzeni?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 05 lut 2008, 18:02 

Wpisz w Google: Liste der Kolonisten aus dem Netzedistrikt , znajdziesz m.in.
Liste der Kolonisten aus dem Netzedistrikt von 1776-1798 von Lena Bellée-Vogt
http://genealogy.drefs.net/Introduction_1772_Netze.htm

Tytuł:
PostNapisane: 07 lut 2008, 08:37 

Lissewo Jana M. wspomniane przez Marzenkę ,to właśnie obecne Lisewo Kościelne( dawniejsze nazwy to jeszcze Lyssow,Lyssowo,Lissowo,niemiecka nazwa-Liebensee).

Kataster Strzelno-Marzenko, jak się nie mylę ,to tak właśnie napisałam na rewersie w AP Ino. Dostałam pudełko kartonowe z pojedyńczymi kartami nazw miejscowości ułożonymi alfabetycznie.Na kartach tych były sygnatury wybranego majątku i wtedy jeszcze raz pisałam rewers w podaniem wybranej sygnatury.
Dla Kruszy Podlotowej były dwie tylko księgi katastrale
Katasteramt Strelno
Gutsbezirk
Krusza podludowa
Kreis Strelno
sygnatura 157 na lata 1865-1874 właściciel Erdmann
sygnatura 158 na lata 1880-1895 właściciel Grabski

W bazie projektu Poznań znalazłam kilka osób Erdmann Friedrich-nie ma tam jednak miejscowości skąd pochodzi tylko miejsce ślubu(wyznanie ewngelickie-Gniezno),może któryś ,to właśnie"mój"?

Tytuł:
PostNapisane: 07 lut 2008, 14:37 

Mirosławice k. Strzelna- mam notkę biograficzną Marii Zakrzewskiej zd.Pętkowskiej-ziemianki.W latach1927-39 prezes Kółka Włościanek i członkini Koła Ziemianek.Dane z opracowania "Wybitniejsi działacze org.rol. na Kujawach...)Henryka Łady.Mogę przesłać jak się przyda.

Tytuł:
PostNapisane: 08 lut 2008, 00:37 

Grażyno, mam notkę o Marii Z. z książki "Kółka Rolnicze na Kujawach 1867-1939" tegoż samego autora, Henryka Łady. Dziękuję za podpowiedzi dotyczące katastru.

Tytuł:
PostNapisane: 08 lut 2008, 15:47 

Marzenko
do niedawna funkcjonował portal internetowy
www.estrzelno.blink.pl do którego ciekawe artykuły o historii okolicy pisał niejaki "Słowianin".
Chciałem człowieka zaprosić do naszego wątku, ale niestety portal się zamknął i nie udało mi się nawiązać kontaktu z jego autorami.
Może jako Strzelnianka wiesz kim jest tajemniczy "Słowianin"?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 09 lut 2008, 00:32 

Faktycznie strona już nie działa :( Jak spotkam Słowianina, to podam naszą stronę, ale nie oczekuj zbyt wiele, bo jest zapracowany. To co czytałeś we fragmentach, to materiał na książkę, ale jak to zwykle bywa, brak finansów, aby ją wydać. Rok temu miała się ukazać książka o Markowicach, z okazji otwarcia kościoła po remoncie, do dziś jej nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 09 lut 2008, 13:04 

Tak czy inaczej wyrazy uszanowania dla Słowianina.
I jeszcze jedno pytanie.
Ponoć kilka lat temu proboszcz z Ludziska wydał jakąś broszurę zawierającą posiadane przez niego materiały źródłowe dotyczące tej parafii, wiecie coś o tym?
Pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: 09 lut 2008, 15:12 

W google book znalazłam taką informację:
autor Katarzyna Hewner "Ludzisko:historia parafii" wydana w 2005r
Też bym chętnie nabyła ale nie wiem gdzie można.

Tytuł:
PostNapisane: 09 lut 2008, 16:13 

Dopiero zauważyłam,że Ludzisko ma swoją stronę:)
Wysłałam zapytanie o publikacjach i zachęciłam do nawiązania współpracy z WTG-Gniazdo

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2008, 11:13 

Grażyno i Jacku! Dzięki uprzejmości Słowianina będę czasowo w posiadaniu książki o parafii Ludzisko. Wiem czego wypatrywać dla Jacka, a dla Ciebie Grażyno? Krusza Mała? Jakieś konkretne nazwiska?

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2008, 14:42 

Marzenko ,bardzo dziękuję za oferowaną pomoc:)
Niestety jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi na wysłane pytanie do Ludziska .
Ja nie mam tam przodków ,więc trudno wymienić nazwiska.Nie wiem czego mogę się spodziewać w tym opracowaniu.Mam nadzieję na odszukanie wzmianki dotyczące wsi Krusza Mała(Podlotowa,Podludowa,Polodowaitp).
Wiem,że w XVIwieku należała do rodziny Radojewskich(Radujewskich),potem w 1765r jako spadek dostali Kajetan i Antoni Karscy(bracia).Potem była tylko Antoniego Karskiego. Córka Antoniego Karskiego -Julianna wyszła za Stanisława Smolińskiego i w 1773r oni są podani jako właściciele wsi.Drugi mąż Julianny nazywał się Adam Bielecki(z Żydowa k.Gniezna).
W 1828r w Kruszy urodził się Oskar Karl Ferdinand Janisch syn Karola Janischa i Augustyny zd.Nehring.Jego bratem był Bernhard Erich Carl Janisch. Jednak to ewangelicy,więc pewno nie będzi wzmianki.
Następnie był właścicielem Erdmann i Grabscy.Byli też dzierżawcyJakubowski,Sobecki/Sobeski.
To może będzie coś o tych nazwiskach.
Zresztą każda mała wzmianka o wsi będzie cenna:)
Z góry dziekuję za poświęcony czas .
Osobne bardzo serdeczne podziękowania dla osoby,która użyczyła ksiażkę ze swych zbiorów.Dziękuję Słowianinie.
Pozdrawiam
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2008, 14:55 

Marzenko,bardzo proszę zwrócić jeszcze uwagę na ewentualny opis Krzyży i figur przydroznych w parafii.
W Kruszy jest figura MBożej z datą 22.10.1945r
Natomiat w wikipedii jest mała wzmianka ,ze niemcy usunęli ją w 1939/1940r,a mieszkańcy ocalili i przechowali.
Moze będzie wzmianka o tym,lub o poświęceniu jej,czy o fundatorach.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2008, 21:04 

Miałabym dużą prośbę. Bardzo interesuje mnie parafia Ludzisko, mieszkali tam moi przodkowie.
Jeżeli w książce będą jakieś fakty, dotyczące Kruszy Zamkowej (Gross Kruscha) oraz kto był jej właścicielem w latach 1890-1939, będę bardzo wdzięczna za informacje.
Interesują mnie też wszelkie wzmianki głównie o nazwisku RYCHWICKI, a także Głodek oraz Baranek.

http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu

Szukam:
1.Skąd przybył do par. Komorniki JAN MOLENDA (*ok.1759,+29.10.1839 Kotowo) z żoną FRANCISZKĄ (*ok.1774,+1.09.1859 Sapowice)? Gdzie i kiedy wzięli ślub?
2.Gdzie urodził się ok.1806 r. ich syn, ANDRZEJ MOLENDA?

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2008, 12:00 

Marzenko ,a czy interesuje Cię Hoppe Stanisław s.Antoniego i Wandy zd. Jasińskiej?Odbywał praktykę rolniczą w Mirosławicach.Mam notkę H.Łady.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lut 2008, 12:24 

K.Zamkowa-w "Tekach" Dworzaczka znalazłam wzmiankę,że w 1895 Nehring z Kruszy. Nie jestem pewna czy to Zamkowa,czy Duchowna.Na pewno nie Podlotowa,bo tam byli wtedy Grabscy.
Kilka postów wyzej Marzena podała,ze w 1846r właścicielem Kruszy Zamkowej był Jan Nehring.
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 01:09 

Jacku, do budowy szkoły w Ludzisku w 1845 powołano komisję budowlaną o składzie: Jan Szymański, Michał Nalewaj, Andrzej Bubacz i Marcin Szulczewski (majster);
W 1806 wieś Kołuda Wielka była w posiadaniu Mateusza Zaborowskiego. W 1811 dzierżawcą majątku w Kołudzie Wielkiej stał się Jan Mittelstaedt (1776-1831) h. Własnego, Polak wyznania ewangelickiego. Z żony Weroniki z d. Goltz (1787-1859) urodziły im się dzieci: 1805 córka Michalina (w 1829 poślubiła Józefa Goltza), 1811 syn Julian Seweryn, 1813 c. Józefa, 1816 c. Melania Teresa, 1819 s. Jan Józef (poślubił Wandę Ludwikę Steinborn, zmarł 1890), 1821 c. Antonina zm. 1825, 1822 s. Władysław Kazimierz, 1824 c. Franciszka Tekla Konstancja, 1824 s. Stanisław, 1827 c. Emilia. W 1835 dziedziczyła po mężu Weronika z Goltzów Mittelstaedt oraz Julianna Michalina Goltz z Mittelstaedtów, Seweryn Mittelstaedt, Józefa Symfonia Dąmbska z Mittelstaedtów, Aleksander Piotr Leon Mittelstaedt (1816-1891) dziedzic Łuszczewa, Teresa Melania Marianna Mittelstaedt, Jan Józef Mittelstaedt, Władysław Kazimierz Mittelstaedt, Franciszka Tekla Konstancja, Konstancja Mittelstaedt oraz Emilia Mittelstaedt (1830-1911). Już w 1836 wyłącznym właścicielem majątku stał się Julian Mittelstaedt (zona Emilia) właściciel Kunowa w powiecie mogileńskim. W latach 1851-1853 dziedzicami Kołudy byli Józef Nikodem Daniszewski dziedzic Chełmiczek i jego żona Melania Mittelstaedt. W 1857 majątek przeszedł w ręce Władysława Mittelstaedta (1821-1863) dziedzica Kołudy Małej, jego żony Bernardy z Kalksteinów i dzieci. W 1873 majętność przejęła ich córka Stanisława (1852-1886) , która poślubiła Leona Mieczkowskiego h. Zagłoba. W 1887 majątek odziedziczył Gustaw Mieczkowski , Bernardyna Leokadia i Aniela Stanisława Maria. W 1895 przeszedł w ręce Bernardyny Mieczkowskiej, żony Bolesława Brodnickiego h. Łodzia. W 1903 należał do Leokadii i jej męża Władysława Brodnickiego, właściciela Wielowsi;
W latach 1801-1815 wieś Ludzisko należała do Marcina Steinborna (żona Antonina z hr. Dąmbskich) zm. 1815 dzierżawcy Łojewa. W 1810 został nobilitowany przez Fryderyka Augusta, króla saskiego ustanowionego przez Napoleona władcą Księstwa Warszawskiego. Marcin S. swój herb wziął od majątku – Ludzisko. Ludzisko odziedziczył jego syn Jan Walerian ur 1799, żonaty z Justyną z Trzcińskich. W latach 1853-1855 wieś dziedziczył po ojcu Józef Marcin Steinborn ur 1831 i jego żona Joanna Leokadia Ludwika z hr. Dąmbskich. W 1856 Ludzisko zakupił Jan Walenty hr. Dąmbski h. Godziemba, dziedzic Konar, żonaty z Józefą Mittelstaedt. Wśród ich dzieci była Joanna Leokadia Ludwika (ur 1833, żona Józefa Steinborna) i Antoni Dąmbski (1844-1907), który odziedziczył Ludzisko w 1871 (Antoni żonaty z Marią Mittelstaedt z Łuszczewa). W 1912 majątek nabył Janusz Dąmbski z Poznania, bratanek Antoniego.

Grażyno, majątek Krusza Podlotowa w 1822 zakupił Carl August Janisch. W 1852 stał się własnością Friedricha Erdmanna i jego żony Julianny zd. Stoekmann. W 1873 powrócił w ręce Polaka – Mariana Kazimierza Grabskiego h. Wczele, właściciela Wróbli, Bieganowa, Kawiar i Wolan oraz jego żony Heleny Agnieszki z Broniszów. W 1920 majątek odziedziczył Edward Leon Grabski, właściciel Bieganowa. O Kruszy Podlotowej są 2 strony. W Kruszy Podlotowej na przełomie lat 1939/40 została usunięta przez Niemców znajdująca się we wsi figura Matki Bożej. Mieszkańcom udało się jednak ocalić ją od zniszczenia. W 1945 została poświęcona przez ks. proboszcza Stanisława Obarskiego. Przy zdjęciu tej figury napisano, że pochodzi z pocz. XX w.

Lilo, nazwisk wymienionych przez Ciebie nie ma. Krusza Zamkowa – W latach 1835-przez 1846 majątek należał do Jana Kazimierza Nehringa. Od 1905 właścicielem majątku był Paul Nehring, posiadający także Niemojewko. W 1912 przeszedł na własność hr. Karola Cordsa. W 1946 majątek przejął Skarb Państwa. W 1867 zamieszkiwały 353 osoby, w 1921 305 osób, w 1931 – 268 osób.

Wszystkie te wiadomości pochodzą z książki „Ludzisko historia parafii” autorstwa Katarzyny Hewner.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 07:43 

Marzenko, bardzo serdecznie dziękuję za poświęcony czas i wiadomości.
Grażyna

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 14:47 

Lilo,podobno Ktoś z mieszkańców właśnie opracował historię K.Zamkowej,nie wiem czy była już opublikowana. Dam znać,jak czegoś się dowiem więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 18:20 

Marzenko, bardzo dla mnie cenne są Twoje wiadomości o Kruszy Zamkowej, dotychczas wiedziałam tylko, że jednym z właścicieli był K. Cords. Dziękuję.

Grażynko, ozłociłabym Cię za wiadomość o monografii o Kruszy Zamkowej. :lol: Pięknie byłoby, gdyby udało mi się ją zdobyć.

http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu

Szukam:
1.Skąd przybył do par. Komorniki JAN MOLENDA (*ok.1759,+29.10.1839 Kotowo) z żoną FRANCISZKĄ (*ok.1774,+1.09.1859 Sapowice)? Gdzie i kiedy wzięli ślub?
2.Gdzie urodził się ok.1806 r. ich syn, ANDRZEJ MOLENDA?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lut 2008, 22:35 

Jakby GOLCZOWIE zobaczyli taką pisownię swojego nazwiska, to by ich cholera wzięła.

PostNapisane: 17 lut 2008, 10:14 

Niestety autorka popełniła kilka błędów. Oto usupełnienia, które otrzymałem od Pana Stanisława Brodnickiego, syna ostatnich włascicieli Kołudy:

".......Widac co do takich informacji nalezy sie odnosic z pewna doza nieufnosci. Ja moglem sprawdzic tylko maly fragment tej historii mianowicie stwierdzenie ze " w roku 1903 maj Koluda W. przeszedl do Leokadii i jej meza Wladyslawa Brodniskiego, wlasciciela Wielowsi". To jest wszystko falszywe. Ten "Wladyslaw Brodnicki" to byl moj ojciec. Byl de facto wlascicielem Wielowsi ale nabyl ten majatek dopiero po wojnie bolszewickiej a zona jego to byla Halina z Donimirskich a nie zadna Leokadja. W dodatku Koluda W. przeszla do mojego ojca dopiero po smierci mego dziadka Boleslawa w 1931 r. a nie w 1903 r......".

Zainteresowanym polecam jego wspomnienia pt. "PRzeminęło z wojną", wydrukowane w 30 nr. Wiadomości Ziemiańskich, jest to fragment z całości która istnieje tylko w maszynopisie.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2008, 11:16 

Panie Jacku,dziękuję,że zechciał Pan rozwinąć swą myśl z poprzedniego postu (bo tak jakoś niemiło się zrobiło)
Zakładam,że badajac wiele lat dzieje tych rodów jest Pan bardzo dobrze zorientowany w temacie i z łatwościa dostrzega różne nieścisłości i błędy np. w pisowni nazwisk.
Dlatego Pana uwagi wskazujące poprawność pisowni czy faktów( poparte źródłami ) są tu bardzo cenne.
Co do Kołudy W.,to może Pan wie dlaczego w dokumentach (w AP)z 1936r jest podany Władysław Brodnicki jako właściciel byłego obszaru dworskiego.Dlaczego byłego?

Ostatnio edytowano 17 lut 2008, 12:46 przez Grażyna, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1