Czytając o tej gwieździe, przypomniała mi się jeszcze jedna historia, której ogólny rys nakreślę, a innych prosiłbym o ubranie w szczegóły - przepraszam, że w tm wątku, może warto to gdzieś przenieść?
W latach 80-tych ubiegłego wieku mój ojciec pracował w prasie. Wachlarz poznańskiej prasy miałem codziennie i jako kilkunastoletni chłopak czytało się je.
We wrześniu 1982 roku odsłonięto zrekonstruowany pomnik 15 Pułku Ułanów Poznańskich, który został zniszczony w roku 1939.
To wszystko dla mnie wtedy nie byłoby takie ciekawe, gdyby nie zdjęcia zamieszczone w prasie [nie pamiętam, czy to był Głos Wielkopolski, Gazeta Poznańska czy Express Poznański], przedstawiające głowę smoka, którego przebija lancą ułan - na obu zdjęciach smok miał na głowie "budionnówkę", lecz na zdjęciu przedstawiającym pierwotny pomnik, była dodatkowo gwiazda bolszewicka.
Nawet w wikipedii jest na ten temat wzmianka, a szperając w sieci można przeczytać o tym fakcie w większej ilości miejsc.
Aby poprzeć całą historię, można na
stronie NAC odnaleźć zdjęcia...
Może gwiazda nie jest dobrze widoczna, lecz wystarczy kliknąć w następne zdjęcie.....
aby wszystko stało się ..... jasne.
Przypomniała mi się ta historia, bo w roku, w którym zdjęto gwiazdę z Pomnika Przyjaźni Polsko-Radzieckiej, strona Radziecka wyraziła słowa krytyki wobec takiego posunięcia. Nawet w gronie znajomych żartowałem, że jeśli strona Radziecka domaga się powrotu gwiazdy na swoje miejsce, idźmy za ciosem i niech jeszcze jedna gwiazda powróci na swoje miejsce.