Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Holendinum
PostNapisane: 01 lip 2011, 22:39 

Czy ktoś wie co oznacza:
Holendinum s. Joannis ?

Poszukuję: Skraburscy-Grabkowscy (Rososzyca, powiat ostrowski), Wojciechowscy, Cieplińscy (Parczew, powiat ostrowski), Śmiłowscy, Marciniakowie (Śrem), Chwalińscy, Hansch (Mórka k/Śremu), Staszewscy (Dubin)

Tytuł: Re: Holendinum
PostNapisane: 02 lip 2011, 09:59 

Molendinum s. Joannis - młyn św. Jana

Natomiast "holendinum" nie kojarzę...

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

PostNapisane: 03 lip 2011, 00:25 

BARDZO DZIĘKUJĘ!
Też mi to przyszło do głowy, ale dopiero o 4 nad ranem. :) Pomyślałam, że w metryce chrztu dziadka mojego męża musi być błąd. Teraz mam kolejny problem: GDZIE W POZNANIU ZNAJDUJE SIĘ MŁYN ŚW.JANA? Czytałam na forum o poznańskich młynach. Z rozmów forumowiczów wiem o istnieniu osady Jankowo Młyn (gmina Pobiedzisko). Tylko, że dziadek został ochrzczony, jako pięciodniowe niemowlę, w Poznaniu (takie maleństwo - nota bene, urodzone w grudniu - musiało zostać ochrzczone w najbliższym kościele). Co więcej, we wszystkich dokumentach dziadka jako miejsce urodzenia figurował Poznań, chociaż cała jego rodzina, zarówno ze strony ojca, jak i matki, pochodziła z Dubina.

Poszukuję: Skraburscy-Grabkowscy (Rososzyca, powiat ostrowski), Wojciechowscy, Cieplińscy (Parczew, powiat ostrowski), Śmiłowscy, Marciniakowie (Śrem), Chwalińscy, Hansch (Mórka k/Śremu), Staszewscy (Dubin)

PostNapisane: 03 lip 2011, 06:51 

Świętojański młyn, niem. Johannismuehle, os. młyn., w pow. poznańskim, tuż pod Poznaniem, ku wsch.. 0'6 kim. od bramy warszawskiej, na praw. brz. Cybiny, przypiera do piasków swarzędzkich; par. św. Jana, ma 3 dm., 41 mk., 64 ha. Wchodzi w skład okr. wiej s. Komandorya. Tą osadą zdaje się być młyn, który komandor Stanisław Mężyk wystawił w r. 1566 na Cybinie i na który w r. 1578 Stefan Batory dał przywilej młynarzowi Gądkowsldemu (ob. J. Łukaszewicz, Poznań, I, 246). Około r., 1846 odkrył Fr. Wa-wrowski pod młynem Ś. ślady śmietnika kuchennego, groby z popielnicami obłożone kamieniami, tudzież różne przedmioty z żelaza i kamienia (ob. Przyjaciel Ludu leszcz., XIII, 52).

Źródło:
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom XI, s. 697
http://dir.icm.edu.pl/pages/11/0697.tif

HIC MORTVI VIVVNT ET MVTI LOQVVNTVR. A dbałość o naukę jest miłość.

PostNapisane: 03 lip 2011, 07:38 

Witam!
Młyn znajdował się na terenie prawobrzeżnego Poznania, nad Cybiną, na płd.wsch.od kościoła św.Jana, najprawdopodobniej pod obecnym Jeziorem Maltańskim. Na początku XX w.zaczął działać jako młyn parowy. Nazwy oboczne: Jankowo[Młyn], Janowy[Młyn], Komandorski[Młyn], Świętojański[Młyn].
Żródło: "Nazewnictwo geograficzne Poznania"pod red.Z.Zagórskiego
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz

PostNapisane: 03 lip 2011, 20:17 

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ!!!
Teraz rozumiem dlaczego w wypisie z metryki chrztu dziadka (wypis przesłało mi Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu) przy nazwisku chrzestnej został wpisany wyraz COMMANDORIA, podczas gdy przy chrzestnym (zapewne bracie matki) wpisany został Dubin. Szukałam w internecie Commandorii i... nic. Bez satysfakcjonującego efektu.
Jeszcze raz, WIELKIE, NAJSERDECZNIEJSZE DZIĘKI, Jolanto i Bartku!

Strefa czasowa: UTC + 1