Łukasz Bielecki napisał(a):
Jeszcze pytałem kiedy, choć jeśli w Poznaniu to to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Jak napisał przedmówca, najlepiej wystąpić o odpisy zupełne ich aktów zgonu w USC w Poznaniu, podając daty zgonów i personalia. Należy mieć ze sobą do ewentualnego okazania, dokumenty poświadczające pokrewieństwo z dziadkami, co nie powinno być problemem - starczy własny akt urodzenia i rzeczone akty zgonu rodziców.
Odpisy zupełne aktów zgonu będa z reguły zawierać datę i miejsce urodzenia, dane rodziców osoby zmarłej, może też rok i miejsce ślubu.
Jeszcze jedną rzecz warto byłoby namierzyć, mianowicie cywilny akt ślubu rodziców, zapewne rejestrowany w USC na terenie którego mieściła się parafia, gdzie brali ślub kościelny.
Pisałam daty urodzeń i śmierci, ale nie wiem dlaczego ta wiadomość nie zapisała się, więc nie będę już zawracać głowy i jeszcze raz pisać te dane. Dziękuję za taką podpowiedź, to już jest dużo, bo wiem jakie pierwsze kroki mam zrobić.
Niestety co do ślubu Rodziców, to nie wiem czy dam radę, bo uciekali w czasie wojny przed aresztowaniem przez Niemców z Poznania do Warszawy i tam brali ślub. Wiem tylko tyle, że w kościele pw.św.Krzyża na Krakowski Przedmieściu, ale gdzie cywilny to niestety nie wiem.
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź
Pozdrawiam
Elka