Barbara napisał(a):
Witajcie ...
Moj drugi problem to nieistniejacy cmentarz Swietego Krzyza w Odolanowie ktory otaczal kosciol pod tym samym wezwaniem.Mialam tam dwoch przodkow ,pogrzebanych w 1801 i 1803 roku.Wymienilam kilka mail-i z Ksiedzem Proboszczem na temat likwidacji cmentarza,niestety ,w parafii nie zachowaly sie zadne zapisy,ewidencje zlikwidowanych grobow,itp. a ja chcialabym sie dowiedziec co zrobili z nagrobkami i przede wszystkim szczatkami zwlok.
Na miejscu cmentarza pozostal tylko krzyz postawiony w 1846 roku ,podejrzewam ze cmentarz tez musial byc likwidowany w tych latach chociaz Ksiadz proboszcz napisal ze cmentarz zniknal przed I Wojna Swiatowa.
...
Mile pozdrawiam.
Barbara
Tak się składa, że Odolanów był pierwszą moja parafią po święceniach i dlatego mocno zapisał się w mojej pamięci.
Najpierw kościoły - w Odolanowie są trzy kościoły:
Kościół św. Marcina - dla genealogów najważniejszy, gdyż parafia św. Marcina sięga XV wieku.
Kościół św. Barbary (zwany w Odolanowie kościołem "na górce" - kościół cmentarny, przy którym utworzono parafię w roku 1972.
Kościół ewangelicki (a raczej ruiny kościoła). Jego tytułu, historii nie znam. Podczas mojej pracy w Odolanowie miasto było gotowe przekazać go nieodpłatnie parafii św. Marcina, ale wymagał on inwestycji, na które parafii nie było stać. Patrząc na lokalizację tego kościoła nie widzę możliwości, aby przy nim był cmentarz.
Następnie cmentarze - w Odolanowie są również trzy cmentarze:
Najstarszy cmentarz otacza kościół św. Barbary. Jest on zarządzany przez tę parafię.
Cmentarz parafii św. Marcina - przy drodze wylotowej z Odolanowa w kierunku należących do parafii wsi Baby i Kaczory.
Cmentarz ewangelicki - sąsiadujący przez drogę z cmentarzem parafii św. Marcina. Za moich czasów praktycznie zaniedbany - gdyby nie JEDEN grób cmentarz zgodnie z prawem mógłby być zlikwidowany.
Jednakże w Odolanowie był jeszcze jeden cmentarz. W miejscu, gdzie rozchodzą się drogi wyjazdowe w kierunku Krotoszyna i w kierunku Bab i Kaczorów znajduje się niewielki skwer z krzyżem, na którym umieszczone były rzeźby dłuta Pawła Brylińskiego (porównaj wątek
viewtopic.php?f=5&t=2310 ) - obecnie rzeźby zostały przeniesione do kościoła. W tym miejscu znajdował się cmentarz zlikwidowany podczas II WŚ (rozmawiałem z osobami pamiętającymi fakt likwidacji tego cmentarza). Czy w tym miejscu był kościół - nie ma żadnych jego śladów zarówno w terenie jak i w pamięci mieszkańców.