działo się w Kongresówce, niestety ... Moi pra ślubują w 1846 roku w Wilczygórze (Wilczyn): Paweł Jankowski lat 19 (prawidłowo, bo urodził się w 1827 r) i Katarzyna Grzeszkowiak lat też 19 (akt urodzenia z 1827 r. bardzo niepewny o czym napiszę na końcu). Ich dzieci, które odszukałam: Franciszek ur 1849 Olędry Świetne par. Wilczyn (matka Katarzyna z Grzeszkiewiczów lat 30) Franciszka ur 1853 Budzisław Kościelny par. Budzisław Kościelny (matka Katarzyna z Grzeskiewiczów lat 31) Antoni ur 1859 Kolonia Karolkowo par. Wilczyn (matka Katarzyna z Grzeszkiewiczów lat 25) (dziecko niepewne) Walenty ur ok 1862 Kopydłówek (z aktu zgonu, matka Katarzyna z Maciejewskich) (dziecko niepewne) Walentyna ur 1863 Kopydłówek, matka Katarzyna z Kurosińskich lat 30 (dziecko niepewne) Marianna ur 1864 Kopydłówek (matka Katarzyna z Melerowiczów lat 27) Marian (mój pra) ur 1874 Kopydłówek par. Wilczyn (matka Katarzyna z Grzeszkiewiczów lat 39, ojciec lat 42, co jest nie prawdą, bo miał faktycznie lat 47) – jeśli przyjęłabym lata Katarzyny z tego aktu za pewnik, to musiałaby się urodzić w 1835 r, czyli w dniu ślubu miałaby lat … 11, jeśli przyjmę lata Katarzyny z aktu ślubu, to rodząc Mariana miałaby lat 47.
Katarzyna Grzeszkowiak … nie jest z nią łatwo, w 1846 r bierze ślub, za rodziców podano: Piotra i Petronelę z Tarneckich małżonków Grzeszkowiaków okupników w Olendrach Świętne. Jedyny ślub Piotra Grzeszkiewicza i Petroneli Tarneckiej jaki odszukałam miał miejsce w Wilczygórze w roku … 1847 (moja Katarzyna, ich domniemana córka, ślubuje rok wcześniej!?), Piotr Grzeszkiewicz jest tu młodzianem z Wilczygóry lat 42, synem niegdy Macieja i Katarzyny małżonków Grzeszkiewiczów rolników w wsi Malczewie w Xstwie Poznańskim, a Petronela Tarnecka jest wdową (lat 41) po Rochu Tarneckim zmarłym w 1829 r, mieszka w Wilczygórze i jest córką niegdy Wojciecha i Maryanny z Szkudlińskich małżonków Melerowiczów młynarzy w wsi Zakrzewie. Dopiszę, bo może być to ważne, że Marianna Melerowiczowa z Szkudlińskich zmarła w 1826 r w Nieborzynie par. Budzisław Kościelny. Tenże Piotr Grzeszkiewicz umiera w 1851 r. mając lat 50 jako syn niedgy Macieja i Jadwigi małżonków Grzeszkiewiczów rolników w wsi Malczewie w X Pozn., zostawiając po sobie owdowiałą żonę Petronelę z Melerowiczów Tarnecką. Żeby bardziej zawikłać sprawę mam taki akt urodzenia: w parafii Budzisław Kościelny (sąsiednia parafia), we wsi Nieborzyn!!! w roku 1827 rodzi się córka z Petronelli Tarneckiej gościnnej lat 36 i ojca niewiadomego, której nadano imię Katarzyna !!! Zgonu Rocha Tarneckiego jeszcze nie znalazłam, choć w tej okolicy imię to jest bardzo rzadkie, mam jednego na uwadze, ale chyba wyobraźnia mnie za bardzo poniosła: w parafii Budzisław Kościelny umiera w roku 1826 Roch niewiadomego nazwiska, żebrak nie wiadomo gdzie był zamieszkały, około lat 50, syn niewiadomych rodziców, „czy zamężny był lub nie? nie wiadomo”. Powyższych aktów nie traktuję jako pewnik, ale jeśli dotyczą mojej Katarzyny, to ... samo urodzenie nieślubnego dziecka, to mały pikuś, Pan Pikuś.
_________________ Marzena Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)
|