Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 00:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2011, 17:42 

W dniu dzisiejszym natknąłem się ,na niemieckich stronach internetowych , na ciekawy jak mi się wydaje program służący do tworzenia drzewa genealogicznego na własnym komputerze .
Nie przetestowałem tego programu , ale po wstępnym zapoznaniu się wydaje mi się godnym zainteresowania .
Taki program szukałem przed paroma miesiącami , gdy na MyHeritage.com likwidując niepotrzebną wersję swojego drzewa zostało również usunięte drzewo z ponad 700 wpisanymi osobami .
Podaję stronę ( tłumaczoną na język polski po przez translatora ) do tego programu .

http://translate.googleusercontent.com/ ... xygeBevkBw

Pozdrawiam - Romuald

PostNapisane: 11 wrz 2011, 18:30 

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=245

PostNapisane: 11 wrz 2011, 19:16 

Proszę mi wybaczyć za utworzenie nowego tematu i tym samym zaśmieceniem forum , lecz takiego programu tu na forum poszukiwałem wpisując do wyszukiwarki - "Program do tworzenia drzewa " i tak przed paroma miesiącami jak i teraz nie znalazłem przekierowania do takowego .
Nie pisywałem postu z zapytaniem o taki program , gdyż uznałem że skoro wyszukiwarka nie wskazała mi treści choćby postu z forum mówiącym o takim , to takiego programu nie ma tu .

Jednakże zobaczywszy powyższy post z linkiem kierującym do tego programu , dziękuję za wskazanie mi tematu omawiającego ten program .

Pozdrawiam - Romuald

PostNapisane: 11 wrz 2011, 19:35 

Nie masz za co przepraszać, Ela podała linka do innego forum.

PostNapisane: 11 wrz 2011, 20:37 

No faktycznie . Nie zauważyłem tego .
Oj dzisiaj widać jestem nieco zakręcony . Chyba wynika to z wrażenia znalezienia tego programu .

PostNapisane: 11 wrz 2011, 21:14 
Site Admin

Programów genealogicznych na rynku jest wiele. Jedne są darmowe, inne płatne, jeszcze inne dostępne tylko przez przeglądarkę internetową i wymagające do działania połączenia z internetem. Ahnenblatt znam już od jakiegoś czasu i uważam że jest to całkiem dobry program i dlatego że jest bezpłatny i prosty w użyciu, polecam go wszystkim początkującym genealogom (kiedyś za taki właśnie uważałem PAF).
Prawdę mówiąc, to nie ma jednego uniwersalnego programu i wielu z nas używa najróżniejszych aplikacji, które się sporo od siebie różnią. Jestem ciekaw, co sprawia że używacie właśnie tych programów, a nie innych, dlaczego dla Was jeden jest lepszy od drugiego. A może niektórzy używają jednocześnie kilku programów, bo każdy z nich ma w sobie coś, czego nie ma inny? Znane mi zalety Ahnenblatt wymieniłem, ale może ktoś poda jeszcze jakiś powód, dla którego warto z niego skorzystać?
Proponuję zabawić się w chwalenie zalet programów, z których korzystacie. Jakie ich funkcje są dla Was niezbędne, jakie funkcje są na tyle ciekawe, że warto taki program u siebie zainstalować. Zacznę może od programu, który używam na co dzień.

GenoPro (wersja polska niestety płatna, chociaż są także wersje darmowe po angielsku):
- pozwala dowolnie rozrysować drzewo całej rodziny:
Obrazek

- daje łatwy dostęp do wielu rodzajów zestawień osób, małżeństw, adresów, fotografii itp. W jednej z tabel np. bez problemu sprawdziłem ostatnio najstarsze matki w moim drzewie, o które pytał Łukasz (niestety okazało się, że muszę je ponownie zweryfikować :P ):
Obrazek

- potrafi generować bogate strony www:
Obrazek

Czekam na propozycje i zalety innych programów
Piotr

PostNapisane: 23 lis 2011, 15:31 

Witam wszystkich!
Ja skolei szukam programu , który umożliwia przedstawienie graficznego wykresu : potomków, przodków.
Wykres w formie papierowej i czytelnej ma być przeznaczony dla osoby w bardzo podeszłym wieku jako "nagroda" za przekazanie decydujących dla drzewa informacji.
Marzeniem byłby taki program , w którym samemu możnaby decydować jakich osób miałby dotyczyć.
Może ktoś znalazł takie osiągnięcie.
Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki.

Genealogia nauką cierpliwości.

Ostatnio edytowano 25 lis 2011, 08:12 przez Megabit, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 23 lis 2011, 22:31 

Ciekawy polski program z b.wiele możliwości - jest darmowa wersja demonstracyjna: http://www.drzewo-genealogiczne.pl

PostNapisane: 25 lis 2011, 23:17 

dobrym narzędziem jest poczciwy Excel,
ma opcję schemat organizacyjny zakładka wstaw/ obraz/schemat organizac.

lub rysowanie samemu komórek w formie tabeli

Strefa czasowa: UTC + 1