Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 07:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 02 lis 2011, 21:37 

Witam. Moje pytanie może nieco głupie, ale prawdziwe. W poszukiwaniu mojego pra ,pra,pra dziadka w moim mniemaniu natknęłam się na przeszkodę nie do przebicia. Wręcz zaniechałam dalszych poszukiwań na jakiś czas. Jednak nie daje to żyć, bardzo chcę się dowiedzieć kim był mój pra, pra,pra dziadek. Pomyślałam że z waszą pomocą..bo sama nie daję już rady. Jestem bezsilna. Ale do rzeczy. Posiadam akt metrykalny małżeństwa mojego pra, pra z roku 1850 zawartego w Rawiczu. W akcie tym są podane wszystkie dane przyszłej żony mojego pra, pra. Nie ma natomiast prawie żadnych danych o moim pra, pra. Jest tylko że urodził się w Żmigrodzie ( Trachenberg ) 1825 r. W dalszych poszukiwaniach, w jego akcie zgonu było..syn Jana i Antoniny. Czyli pozostało szukać aktu urodzenia mojego pra, pra w którym było by więcej informacji na temat rodziców ile mieli lat itd. Niestety w odpowiednich dla tego regionu archiwach z owych lat czyli 1825 nie zachowały się księgi metrykalne. Kontaktowałam się także z parafią w Żmigrodzie..także bez skutku. Czy moje dalsze poszukiwania nie mają już żadnych szans. ?

PostNapisane: 02 lis 2011, 23:23 

A czy poszłaś wyżej - tropem Jana i Antoniny? Czy dokumentów z wcześniejszych lat też nie ma?

---------------------------------------------
Szukam
Frankowski, Straburzyński, Szymkowiak, Tacik, Łukaszyk, Szajek, Kalemba, Fąferek

PostNapisane: 02 lis 2011, 23:28 

Mormoni maja filmy z tamtych lat a wiec mniemam, ze gdzies sa ksiegi:
http://www.familysearch.org/eng/library ... umns=*,0,0

Poszukuje wszelkich Dobrzynskich w okolicach Gniezna w XVII wieku

PostNapisane: 03 lis 2011, 10:24 

Agnieszko...oczywiście próbowałam iść tropem Jana i Antoniny. W tym celu napisałam do Archiwum Archidiecezjalnego we Wrocławiu. Od ks. Józefa Pater dostałam taką oto odpowiedź. Cyt,, Niestety ale z Żmigrodu posiadamy jedynie ..Chrzty do 1783 r. Śluby...do 1766 r. Zmarłych do 1796,, Nie były to lata jakie mnie interesowały, mimo to zamówiłam owe mikrofilmy gdzie w moim miejscowym archiwum przejrzałam. Niestety niczego tam nie znalazłam.

Krzysztofie...dzięki za linka. Już go gdzieś kiedyś sprawdzałam. Z moich zaczerpniętych informacji wynika że Mormoni owe filmy zmikrofilmowali właśnie z Archiwum Archidiecezjalnego we Wrocławiu. Dlaczego zatem nie ma ich we Wrocławiu ?. Czyżby gdzieś po drodze nastąpiła pomyłka w podanych latach u Mormonów. ?. Rozważałam także aby osobiście na miejscu sprawdzić to u Mormonów. Niestety w moim przypadku jest to tylko marzenie. Szkoda że u Mormonów można tylko na miejscu. W innym przypadku sprowadziła bym do swojego miejscowego archiwum i sprawdziła. Tak więc dalej szukać wiatru w polu..

PostNapisane: 03 lis 2011, 13:14 

Dzien Dobry Zuzanno,

byc moze jestem w stanie Tobie pomoc.
Wydaje mi sie, ze jestes na poczatku poszukiwan.
Mam w zasadzie nieograniczony dostep do zasobow "Mormonow".

Jezeli jestes zainteresowana napisz na"prywatny"

Jola

PostNapisane: 03 lis 2011, 14:46 

Jolu...po twoim poście zaświeciła się we mnie iskierka nadziei że może coś w końcu ruszy. Bardzo ci dziękuję za chęć pomocy. Resztę na PW.

PostNapisane: 11 lut 2013, 10:13 

Zuzanna napisał(a):
W dalszych poszukiwaniach, w jego akcie zgonu było..syn Jana i Antoniny.

Witam po prawie dwóch latach z tym samym pytaniem a jednocześnie prośbą jak wyżej. Moje poszukiwania i chęć pomocy innej osoby spełzły na niczym. Ponawiam swoją prośbę. Może znajdzie się dobra dusza co pomoże mi odnaleźć owy akt urodzenia. Tu małe sprostowanie..zamiast syn Jana winno być syn Antoniego Rabe i Antoniny. Długo się wstrzymywałam przed napisaniem tego postu..( honor, wstyd ). Kiedyś się jednak trzeba poddać i poprosić o pomoc mądrzejszych. Z przykrością wyznaję ..słabo sobie radzę z niektórymi wyszukiwarkami. Zazdroszczę ..oczywiście pozytywnie osobą co potrafią to robić.

Pozdrawiam Zuzanna

Strefa czasowa: UTC + 1