Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 03 lis 2011, 22:25 

Zleciłam kwerendę w AP w Poznaniu, celem odszukania aktów, m.in. ślubu Antoniego Komorowskiego z Balbiną Wielgoszewską - Nekla, Kostrzyn. Efekt kwerendy negatywny, brak aktów. Antoni i Balbina (która urodziła się w Libartowie (akt 23 z Kostrzyna) mieszkali na pewno w Nekli. Antoni w 1892 roku już nie żył, bo tak wynika z aktu małzeństwa jego syna Stanisława, który mam. Żyła jeszcze Balbina - i to w Nekli. Antoni musiał zatem umrzeć w Nekli. Jeżeli nic nie znaleziono w AP w Poznaniu, to proszę mi poradzić, w którym archiwum powinnam zlecić kwerendę? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Tyle straconego czasu i zero efektów, to najgorsze. Pozdrawiam. Lila Komorowska

--------------------------------------
Komorowski Antoni akt ur. II poł. XVIIIw.(Czerniejewo i okolice) Brzostowski Antoni zgon poł.XIXw. (?) Brzostowski Kazimierz XVIIIw.(kuj.pom.)

PostNapisane: 03 lis 2011, 22:47 

Pozwolę sobie zauważyć,że fakt zamieszkania żony Antoniego w Nekli nie przesądza,gdzie zmarł Antoni.Mógł umrzeć w szpitalu lub będąc w odwiedzinach u rodziny w innej miejscowości

Piotrowski-Granowo
Dota,Dotka-Modrze,Buk,Słupia

PostNapisane: 03 lis 2011, 22:52 
Site Admin

Wygląda na to, że brali ślub w innej parafii, może którejś z okolicznych? Większość z nich jest w Poznan Project, ale tego ślubu nie ma...
Antoni niekoniecznie musiał umrzeć w Nekli. Być może dopiero po jego śmierci Balbina przeprowadziła się do dzieci do Nekli.
Co ewentualnie można zrobić, to przejrzeć listy dusz / księgi meldunkowe z tamtych okolic (okoliczne wsie).
No i kartotekę meldunkową Poznania. Sporo osób przewinęło się przez Poznań i ślad po nich pozostał właśnie w kartotece. Są tam informacje o tym skąd przybyli i (często) dokąd wyjechali.

PostNapisane: 03 lis 2011, 22:54 

A w akcie małżeństwa syna co podano jako miejscowość zgonu ojca, czyli Antoniego?

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

Ostatnio edytowano 03 lis 2011, 23:01 przez Łukasz Bielecki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 03 lis 2011, 23:00 

Macieju, gdzie szukać list dusz / ksiąg meldunkowych dot. Nekli i kartoteki meldunkowej Poznania ?
Antoni myślę, że mieszkał jednak w Nekli, bo tam rodziły się ich dzieci, co wiem z aktu syna Antoniego.
Nie wiem zupełnie co dalej, utknęłam na dobre:((

W akcie małżeństwa syna napisano tylko: syn zmarłego w Nekli kowala A.K. i jego żyjącej żony B.W., zamieszkałej w Nekli. A zatem musiał umrzeć w Nekli. Lila Komorowska

Lila Komorowska

Komorowski Antoni akt ur. II poł. XVIIIw.(Czerniejewo i okolice) Brzostowski Antoni zgon poł.XIXw. (?) Brzostowski Kazimierz XVIIIw.(kuj.pom.)

PostNapisane: 03 lis 2011, 23:23 
Site Admin

lila napisał(a):
Macieju, gdzie szukać list dusz / ksiąg meldunkowych dot. Nekli i kartoteki meldunkowej Poznania ?

Z listami dusz się trochę pospieszyłem... Okazuje się że dla gminy Nekla ich nie ma. Może są gdzieś w urzędzie gminnym, w piwnicy, albo na strychu u któregoś z mieszkańców. Różne były koleje losu takich akt.
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Ks ... Bredzki%29

Kartoteka meldunkowa Poznania jest w AP Poznań (Zbiór "Akta Miasta Poznania", sygnatura konkretnego pudełka z daną literką dostępna na miejscu w Archiwum) - nie wiem czy udostępniana, bo jest w trakcie digitalizacji. Póki co jednak tylko litery A-B: http://www.poznan.ap.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=80

PostNapisane: 03 lis 2011, 23:51 

Moja kuzynka na początku swej przygody z genealogią, zleciła kwerendę również w AP w Poznaniu.
Chciała uzyskać akt urodzenia naszego pradziadka - efekt był negatywny.
Jakoś nie dawało mi to spokoju, że aktu by tam nie było.
W pradziadka akcie zgonu i ślubu miałam podaną tę samą miejscowość gdzie się urodził.
W tym roku zleciłam kwerendę o odszukanie tego aktu.
Czekałam na odpowiedź około 3 tyg. i warto było - mam akt :D

Zatem jak to możliwe, że kuzynce się nie udało a mnie tak?
Jesteśmy tylko ludźmi i przeoczenia też się zdarzają (na naszą niekorzyść), innego wytłumaczenia nie widzę.
Więc może, za jakiś czas jeszcze raz spróbować zlecić kwerendę lub poprosić jakąś dobrą duszę, która odwiedzi AP i szczęśliwym trafem odnajdzie akt...

Powodzenia!

Gosia

PostNapisane: 04 lis 2011, 01:13 

torchala1m2 napisał(a):
Moja kuzynka na początku swej przygody z genealogią, zleciła
...
Niewykluczone, że kuzynka zadała mniej dokładne pytanie, być może
dając też mniej danych pozwalających ustalić zakres poszukiwań.
/szeroki przedział - większa możliwość przeoczenia/.

Dobrze, że akt znalazł się w drugiej kwerendzie, a nie odwrotnie :-)
Drugie dobre, że AP lepiej zadziałało, niż wprzódy, to oznacza poprawę jakości.
A najlepsze, że mimo negatywnej odpowiedzi miałaś
tyle zaufania do AP, że złożyłaś nową kwerendę.

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach !

Sentetiam sanguinis nullus clericus dictet aut proferat, sed nec sanguinis vindictam exerceat aut ubi exertus intersit.

PostNapisane: 04 lis 2011, 07:13 

Dla gminy Nekla listy dusz od pewnego czasu są w AP, choć jeszcze chyba nie do końca wprowadzone do katalogu. Księgi dla miejscowości Nekla mają sygnatury 50-52 i 54.

Skoro wszystko wskazuje na zgon Antoniego w Nekli, to też mam podejrzenie, że przeszukano zbyt wąski zakres lat. Należy się zastanowić, kiedy ostatni raz widziano Antoniego żywego (w aktach :) ) a kiedy było juz wiadomo, że nie żyje. Poza tym technicznie pewnie łatwiej będzie ten zgon znaleźć w księdze zgonów parafii Nekla, która jest w AAP (mikrofilm 263).

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 04 lis 2011, 08:26 

amator napisał(a):
torchala1m2 napisał(a):
Moja kuzynka na początku swej przygody z genealogią, zleciła
...
Niewykluczone, że kuzynka zadała mniej dokładne pytanie, być może
dając też mniej danych pozwalających ustalić zakres poszukiwań.
/szeroki przedział - większa możliwość przeoczenia/.

Dobrze, że akt znalazł się w drugiej kwerendzie, a nie odwrotnie :-)
Drugie dobre, że AP lepiej zadziałało, niż wprzódy, to oznacza poprawę jakości.
A najlepsze, że mimo negatywnej odpowiedzi miałaś
tyle zaufania do AP, że złożyłaś nową kwerendę.

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach !

Z tego co mi wiadomo, to kuzynka podała takie same dane.
Znałyśmy dokładną datę i miejsce urodzenia.
Po prostu w tym przypadku wiedziałam, że akt musi być i już. :D
Jak opowiedziałam o tym kuzynce, to była ogromnie zaskoczona :shock:

Miłego dnia!
Gosia

PostNapisane: 04 lis 2011, 09:24 

Maciek napisał "Okazuje się że dla gminy Nekla ich nie ma. Może są gdzieś w urzędzie gminnym, w piwnicy, albo na strychu u któregoś z mieszkańców. Różne były koleje losu takich akt."
Cztery lata temu widziałem je na własne oczy w archiwum Urzędu Gminy. Były w stanie bardzo zniszczonym. Wkrótce potem na koszt UG zostały skierowane do konserwacji i przekazane AP w Poznaniu.
Tak, jak pisze Łukasz tam się znajdują i figurują pod konkretnymi sygnaturami. W księgach dusz znajdziesz tylko ślad, że osoba ta mieszkała w Nekli. Jedyną drogą poszukiwań jest przeszukanie księgi zgonów w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu.
Jerzy

PostNapisane: 04 lis 2011, 09:32 
Site Admin

juros napisał(a):
W księgach dusz znajdziesz tylko ślad, że osoba ta mieszkała w Nekli. Jedyną drogą poszukiwań jest przeszukanie księgi zgonów w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu.

Niekoniecznie tylko ślad mieszkania w Nekli, bo także datę i miejsce urodzenia, datę i miejscowość skąd ta osoba przybyła oraz gdzie się wyprowadziła (ew. zmarła - wtedy powinien być numer aktu zgonu), a nawet informację o służbie wojskowej, czy pobycie w więzieniu wraz ze szczegółami przyczyn tej odsiadki. Księgi dusz to naprawdę świetne źródło informacji :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 04 lis 2011, 09:35 

Piotrek, masz rację!
Byłem nieprecyzyjny, gdyż myślałem i pisałem o tym w kontekście poszukiwań aktu zgonu.
Przepraszam.
Jerzy

PostNapisane: 04 lis 2011, 17:36 

Mam jeszcze pytanie. Jeżeli Nekla w AA Poznań znajduje się na mikrofilmach 263 i 262, to zlecając kwerendę powinnam chyba zawęzić lata poszukiwań. Czy podaję nr mikrofilmu, czy raczej osobę i zakres lat? No właśnie, bo w tym przypadku to były duuuży zakres:((
Pzdr. Lila Komorowska

PostNapisane: 04 lis 2011, 17:44 

A przede wszystkim pragnę podziękować wszystkim, którzy mi odpowiedzieli i udzielili informacji. Wszelkie dalsze wskazówki wielce pożądane, pzdr. Lila:))

PostNapisane: 05 lis 2011, 02:36 

lila napisał(a):
Mam jeszcze pytanie. Jeżeli Nekla w AA Poznań znajduje się na mikrofilmach 263 i 262, to zlecając kwerendę powinnam chyba zawęzić lata poszukiwań. Czy podaję nr mikrofilmu, czy raczej osobę i zakres lat? No właśnie, bo w tym przypadku to były duuuży zakres:((
Pzdr. Lila Komorowska

Ponieważ zlecone poszukiwania nie są wykonywane na mikrofilmach (wszystkie czytniki mikrofilmów posiadane przez Archiwum są do dyspozycji gości) podanie numeru mikrofilmu nie ma żadnego znaczenia. Tym bardziej, że numer ten można bez problemu odczytać w katalogu znając zakres lat. Niestety, zakres lat przy poszukiwaniu aktu zgonu najczęściej jest duży (zaczyna się od ostatniego zapisu wymieniającego osobę jako żywą, a kończy się na późnej starości - bywa nawet sto i kilka lat). Mikrofilmy 262 i 263 zawierają ponad 200 roczników ksiąg. Jest to bez wątpienia więcej, niż zakładany na podstawie posiadanych dokumentów zakres lat. W związku z tym Archiwum NIE PRZYJMIE kwerendy bez określonego zakresu lat. Można podać "po roku ...", ale dobrze byłoby wówczas podać ile lat miał we wskazanym roku lub określić ile roczników trzeba przeszukać. Warto pamiętać, że podając posiadane sprawdzone dane możemy skrócić czas poszukiwań a więc ograniczyć ich koszty. Trochę też zależy to od szczęścia. Pamiętam przypadek, gdy realizując zlecone poszukiwanie otworzyłem księgę, w której gdzieś w połowie powinien być poszukiwany zapis i był on na stronie, która otworzyłem (księga miała nieco ponad 500 stron). Istotna może tu być każda przesłanka - czy szukać od ostatniej znanej daty, czy szukać w drugim kierunku (od późniejszych do wcześniejszych lat), a może rozwiązanie pośrednie - rozpocząć poszukiwania od domniemanej daty w jednym i drugim kierunku. Realizujący poszukiwania pracownik Archiwum nie zna wszystkich przesłanek, które mogłyby ograniczyć czas poszukiwań, ale podanie błędnych sugestii może skutkować wieloma godzinami bezskutecznych poszukiwań.

PostNapisane: 06 lis 2011, 13:57 

Podejrzewam, że w odpowiedzi na pismo, na podstawie którego zlecała Pani kwerendę, i informując o wynikach poszukiwań, archiwista z AP Poznań szczegółowo rozpisał w jakich zespołach i w jakim przedziale chronologicznym poszukiwał danych metryk. Powtórzył to, co Pani zawarła we wniosku wyznaczając ramy terytorialne i czasowe. Może więc w przypadku Nekli zakres był jednak za mały? Nie wiem, dysponuję za małą ilością danych.
Jeśli nie chce Pani ponownie zlecić, czy tylko uściślić kwerendy w AP Poznań, ma Pani alternatywę, może Pani wysłać wniosek do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu.

Pozdrawiam
Beata Karwalska

PostNapisane: 23 lis 2011, 19:51 

Dziękuję za wskazówki, pzdr. Lila

Strefa czasowa: UTC + 1