Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2011, 15:24 

Z wypisu aktu notarialnego z dnia 10.03.1923r., w Koninie,Tomasz WCISŁEK ,poprzednio zam.w Kramsku,gm.Kramsk ,pow Konin,przekazał gospodarstwo wraz zabudowniami i kużnie kowalską,nastepnie preprowadził się wraz z żoną Stanisławą NITECKA i zamieszkał we wsi Józefinów ,pow bydgoskiego.Obecnie nie ma takiej miejscowości,być może Józefinów został włączony do Bydgoszczy.
Prosze o informację co się stało z tą miejscowością,lub może ktoś zna dalszą historie tej rodziny?
Alkomek32.

PostNapisane: 10 lis 2011, 21:59 

W powiecie bydgoskim w roku 1922 (wg Słownika miejscowości) jest tylko jedna podobna miejscowość, jest to przysiółek Józefinki, koło wsi Występ.
Nie wiem czy to "Twoi", ale natknęłam się na to nazwisko w parafii Polanowice (po sąsiedzku Siedlimowa) i zapisałam (z księgi chrztów z I poł XIX w.):
1801 – Michał Scisłek
1804 – ur Petronela c. Józefa i Marianny Wcisłaków
1804 – ur Katarzyna c. Michała i Antoniny Scisłaków
1806 – ur Marianna c. Michała i Antoniny Wcislakow, chrzestna: Marianna Wcislaczka
1806 – Michał Wscisłek
1806 – ur Szymon s. Józefa i Marianny Wcislakow, chrzestna: Antonina Wcislakowa
1807 – Michał Wcisłek

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

PostNapisane: 11 lis 2011, 16:49 

Serdecznie dziękuje za okazaną pomoc,czy Pani dysponuje dodatkowymi informacjami o osobach Wcisłek z parafi Polanowice?
Dziadek Tmasz Wcisłek,s. Wawrzyńca i Maraianny Nowak urodził się w 1853r.,we wsi Jeziory,należace do parafi Siedlmowo.
Podaje mój e-mail:alojzy.kubs@wp.pl i proszę o wiadomość.
Pozdrawiam -A.Kubs z Opola.

PostNapisane: 11 lis 2011, 19:41 

Alek, to co miałam z Siedlimowa, to już Tobie przesłałam.
W Polanowicach do roku 1860 inne dzieci Wcisłkom się nie urodziły (chyba, że przeoczyłam), wygląda na to, że się wynieśli z parafii Polanowice, może właśnie do Siedlimowa?
Co do wsi Józefinów - wg Spisu miejscowości PRL z roku 1968 takiej wsi w Polsce nie było, są za to dwie miejscowości Józefinowo, jedna w woj. bydgoskim koło wsi Dźwierszno Małe (koło Wyrzyska)

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

PostNapisane: 26 gru 2011, 02:55 

Parafia Budzisław Kościelny, akt 1851/2, ślub 20 styczeń / 1 luty 1851,
Marcin Wścisłek (wdowiec po Jadwidze) lat 57 w Donajcu urodzony, rodzice: Piotr Wścisłek + i Zofia + ,
Antonina Szyszka (wdowa po Macieju Szyszka) lat 40 w Siedlimowie w XP urodzona, rodzice: Wojciech Przespolewski? + i Małgorzata + ;

Strefa czasowa: UTC + 1