Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 23 gru 2024, 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 09 sty 2012, 20:47 

Hallölle ... ;-)

Ihr seid meine letzte Hoffnung ... ich bin auf der Suche nach dem Geburtsort von meinem UrUrOpa Johann August Kantel.

Kann jemand aus dem angehängten Scan auslesen / erkennen wo mein Johann August geboren wurde?

Was bedeutet der Nachtrag vom 5. April 1849?

Der restliche Text wurde mir bereits übersetzt ( DANKE dafür, Magda !!)

Ich weiß wann er verstorben ist, wann er geheiratet hat, habe alle Kinder beisammen ... er evangelisch, sie katholisch ... nur wo kam er her?

http://www.xxs4fun.de/Kantel_oginska.jpg

Ganz liebe Grüße vom fr :roll: di aus Berlin

PostNapisane: 11 sty 2012, 19:16 
Moderator

Tłum. / Übers.

Hallölle ...  :wink:

jesteście moją ostatnią nadzieją … szukam miejsca urodzenia mojego prapradziadka Johanna Augusta Kantel.
Czy ktoś jest w stanie z załączonego skanu odczytać/ rozpoznać nazwę miejscowości, w której urodził się Johann August?

Co oznacza dopisek z dnia 5 kwietnia 1849r.?

Pozostała część tekstu została już przetłumaczona (Magdo, dziękuję za to !!)

Wiem kiedy zmarł, kiedy się ożenił, mam zebrane informacje o dzieciach … on był ewangelikiem, ona katoliczką … tylko skąd on pochodził?

http://www.xxs4fun.de/Kantel_oginska.jpg

Serdeczne pozdrowienia fr :roll: di z Berlina

PostNapisane: 11 sty 2012, 20:37 

Witam!
W przedstawionym tekście jest Zbarzewo i Dłużyna w leszczyńskim. Wieś Sokołowo należąca do parafii Dłużyna. Wymieniono też parafię w miejscowości Wschowa.Wg mnie nie jest określone gdzie urodził się pański prapradziadek.
Nauczyciel Franciszek W.(świadek) Sikorzyn-leszczyńskie.

Tłum. / Übers.

Hallo!

In dem dargestellten Text handelt es sich um Zbarzewo und Dłużyna im Kreis Leszno [Lissa] und um das Dorf Sokołowo, das zu der Pfarrei Dłużyna gehört. Es wurde auch eine Pfarrei in der Ortschaft Wschowa erwähnt. Meines Erachtens, wurde das Geburtsort Ihres Ururgroßvaters nicht bestimmt.
Der Lehrer Franz [Franciszek] W. (Zeuge) Sikorzyn – Kreis Leszno

PostNapisane: 11 sty 2012, 21:45 

Przepraszam, zapomniałam o dopisku.
Dopisek z 5.4.1849- Arcybiskup Gnieźnieński i Poznański przychylił się zapewne do prośby złożonej przez pana Kantel . Za owym pozwoleniem pan Kantel złożył wyznanie wiary katolickiej przed księdzem Jasiewiczem, w obecności świadków i zostało ono uznane jako przystąpienie do kościoła katolickiego. Zatem udzielono ślubu po zapowiedziach.

Tłum. / Übers.

Entschuldigung, ich habe den Nachtrag vergessen.
Der Nachtrag vom 5.04.1849 – Der Gnesener und Posener Erzbischof ist dem Ersuchen des Herrn Kantel wohl nachgekommen. Mit dieser Erlaubnis legte Herr Kantel, vor dem Pfarrer Jasiewicz und in der Gegenwart der Zeugen, das Bekenntnis des katholischen Glaubens ab und es wurde als eintritt in die katholische Kirche anerkannt. Die Trauung fand also nach dem Aufgebot statt.

PostNapisane: 11 sty 2012, 22:56 

Witam!
W moich zapisach mam urodzenie: Marcelli ur.w Sokołowo 15.01.1846, rodzice: Augustin-Jan Kantel i Antonina z Gundów.
W aktach parafii Dłużyna w Ar. Archid. o sygnaturze K.A. II. 130/1 jest list z dnia 1 maja 1849 roku w którym pisze że Augustyn Kentel ekonom ze Sokołowa, ewangelik chce powrócić na łono kościoła katolickiego; stąd dopisek przy akcie ślubu.
Serdecznie pozdrawiam - Izabella

Tłum. / Übers.

Hallo!

In meinen Aufzeichnungen habe ich einen Geburtseintrag: Marcelli geb. in Sokołowo 15.01.1846, Eltern Augustin-Jan Kantel und Antonina geb. Gunde? [Genitiv Plural: Gundów].
In den KB der Pfarrei Dłużyna (Erzbistumsarchiv) Signatur K.A. II. 130/1 befindet sich ein Brief vom 1. Mai 1849, im dem steht es, dass August Kantel Ökonom aus Sokołowo, evangelischer Religion, in die katholische Kirche wieder eintreten möchte; daher kommt der Nachtrag neben der Heiratsurkunde.

Herzliche Grüße - Izabella

PostNapisane: 12 sty 2012, 17:21 

Hallo Fredi,

Es existieren Meldebuecher (Seelenlisten) dieses Gebiets und es besteht eine Chance dass Dein Vorfahr in der Seelenliste von Sokolowo (spaeter hiess dieses Dorf auf deutsch auch "Suckel") aufgelistet ist - mit dem Geburtsort. Mehr ueber Email.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 12 sty 2012, 19:55 

Erstmal meinen herzlichsten Dank an Magda, Bozena, Izabella & Lukasz fürs mithelfen bei meiner Suche.

Da ich immer noch hoffe mit über irgendwelche Nebeneinträge mehr zu meinem UrUrGroßvater zu erfahren, hier meine bisher bekannten Details:

Johann August Kantel * 28.4.1812 Amtmann und Oekonom in Zbarzewo, + 24.9.1856 in Gozdowo
hat nach einigen Schwierigkeiten (er evangelisch, sie katholisch) 1838 in Dluzyn Antonia Victoria Oginska geheiratet.

Kinder:
Emil Joseph August *1839 Zbarzewo
Nikodemus Anton * 1842 Zbarzewo (oo Carolina Piechocka ... oo Bronislawa Rozalska)
Augustus Walenty * 1844 Sokolowo
Marcelli * 1846 Sokolowo
Antonia * 1847 Sokolowo (oo Antonius Switniewski ... oo Andreas Dolacinski)

Irgendwo im KB Eintrag taucht der Ortsname Charbielin / Harbelyn auf ... die Anfrage ans Archiv war negativ bzw. es wurde nichts gefunden

Die entsprechenden KB Zbarzewo / Luschwitz / Sokolowo hab ich durch ...

Vielleicht liest ja noch jemand aus dem ersten Teil des KB Scans zu seiner "problematischen" Hochzeit was näheres aus

http://www.xxs4fun.de/kantel_oginska2.jpg

@Izabella:

Taucht "mein" UrUrGroßonkel Marcelli nur in Ihren Unterlagen auf oder in Ihrem Stammbaum ... ganz weit am Rande?

hoffnungsvolle, liebe Grüße vom verzweifelten fredi

Tłum. / Übers.

Na wstępie dziękuję bardzo Magdzie, Bożenie, Izabelli & Łukaszowi za pomoc w moich poszukiwaniach.

Ponieważ wciąż mam nadzieję, że dowiem się więcej o moim prapradziadku na podstawie jakiś dopisków, umieszczam poniżej znane mi szczegółowe informacje:

Johann August Kantel * 28.4.1812 urzędnik i ekonomista w Zbarzewie, + 24.9.1856 w Gozdowie po pokonaniu kilku przeszkód (on ewangelik, ona katoliczka) ożenił się w 1838r. w Dłużynie z Antonią Victorią Ogińską.

Dzieci:
Emil Joseph August *1839 Zbarzewo
Nikodemus Anton * 1842 Zbarzewo (oo Carolina Piechocka ... oo Bronislawa Rozalska)
Augustus Walenty * 1844 Sokołowo
Marcelli * 1846 Sokołowo
Antonia * 1847 Sokołowo (oo Antonius Switniewski ... oo Andreas Dolaciński)

Gdzieś w księgach kościelnych pojawia się nazwa miejscowści Charbielin / Harbelyn … odpowiedź archiwum na zapytanie była negatywna względnie nic nie znaleziono.
Odpowiednie księgi parafialne Zbarzewa / Luschwitz / Sokołowa już przejrzałem …

Może ktoś odczyta coś więcej z pierwszej części zeskanowanego aktu odnośnie jego „problematycznego” ślubu

http://www.xxs4fun.de/kantel_oginska2.jpg

@Izabella:

Czy "mój" prapradziadek Marcelli występuje tylko w Twoich dokumentach czy także w Twoim drzewie … to tak już zupełnie na marginesie?

Pełne nadziei pozdrowienia przesyła zrozpaczony fredi

PostNapisane: 13 sty 2012, 12:12 

Witam!
W kręgu moich zainteresowań jest nazwisko Gąd (Gund, Gąnda) a nazwisko Kantel -tylko przy okazji w/w zapisu w kontekście z Gund.
Zarówno Charbielin i Sokołowo jak i Kantel są również w księgach parafii Dłużyna której nie wymieniłeś. Wczoraj będąc w Arch. Arch. na CAAP otworzyłam na chwilę par. Dłużyna i znalazłam: zgony: Józef Kantel zg.18.01.1847 (7 lat) i Marceli Kantel zg.: 26.01.1847 z wyżej podanych rodziców.

Tłum. / Übers.

Hallo!
Mein Interesse gilt dem Namen Gąd (Gund, Gąnda) und dem Namen Kantel – nur in Hinsicht auf den oben erwähnten Eintrag im Zusammenhang mit dem Namen Gund.
In den KB der Pfarrei Dłużyna, die Du nicht erwähnt hast, findet man sowohl Charbielin und Sokołowo als auch den Namen Kantel. Ich habe während meines gestrigen Besuchs in dem Erzbistumsarchiv in Posen die Pfarrei Dłużyna via CAAP* für einen kurzen Moment geöffnet und habe folgende Sterbefälle gefunden: Joseph Kantel gest.18.01.1847 (7 Jahre alt) und Marceli Kantel gest.: 26.01.1847 von den oben erwähnten Eltern.
Herzliche Grüße – Izabella

* Anm. der Übers.: das Digitalarchiv des Erzbistums Posen (Polnisch: Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Poznańskiej, kurz: CAAP)

PostNapisane: 14 sty 2012, 12:47 

Herzlichen Dank Izabella !!

Wenn ich richtig verstanden habe gibt es die Möglichkeit vor Ort in die Daten einzusehen?

Liebe Grüße aus Berlin vom fredi

Tłum. / Übers.

Dziękuję bardzo Izabello !!

Jeżeli dobrze rozumiem, to istnieje możliwość obejrzenia dokumentów na miejscu?

Serdeczne pozdrowienia z Berlina fredi

PostNapisane: 14 sty 2012, 13:14 

Die von den Mormonen nicht verfilmten Kirchenbuecher vom AAP kann man sich tatsaechlich nach ihrer Digitalisierung nur vor Ort im Computer anschauen. Im Fall von Dluzyna geht es um: Taufen 1857-1874, Heirate 1848-1874, Tote 1847-1874. Diese digitalisierte Sammlung wurde "CAAP" benannt.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 14 sty 2012, 18:29 

Danke Lukasz !! Danke Magda !!

Die Bestände und Öffnungszeiten habe ich gefunden ... wie würde das ablaufen?

Anmelden? Kosten? Was wäre zu beachten?

Auch wenn das mich nicht zu meinen gesuchten Daten von UrUrGroßvater bringt ... ist es gut zu wissen das es solche Quellen gibt.

Herzlichen Dank, liebe Grüße vom fredi

Tłum. / Übers.

Dziękuję Łukaszu !! Dziękuję Magdo !!

Znalazłem informacje o zasobie i godzinach otwarcia … jak to wygląda od strony organizacyjnej?
Rejestracja? Koszty? Na co należy zwrócić uwagę?
Nawet jeżeli nie doprowadzi mnie to do szukanych danych dot. mojego prapradziadka … dobrze wiedzieć, że istnieją takie źródła.

Serdecznie dziękuję, pozdrowienia fredi

PostNapisane: 01 lut 2012, 19:58 

Izabella napisał(a):
Witam!
W kręgu moich zainteresowań jest nazwisko Gąd (Gund, Gąnda) a nazwisko Kantel -tylko przy okazji w/w zapisu w kontekście z Gund.
Zarówno Charbielin i Sokołowo jak i Kantel są również w księgach parafii Dłużyna której nie wymieniłeś. Wczoraj będąc w Arch. Arch. na CAAP otworzyłam na chwilę par. Dłużyna i znalazłam: zgony: Józef Kantel zg.18.01.1847 (7 lat) i Marceli Kantel zg.: 26.01.1847 z wyżej podanych rodziców.

Tłum. / Übers.

Hallo!
Mein Interesse gilt dem Namen Gąd (Gund, Gąnda) und dem Namen Kantel – nur in Hinsicht auf den oben erwähnten Eintrag im Zusammenhang mit dem Namen Gund.
In den KB der Pfarrei Dłużyna, die Du nicht erwähnt hast, findet man sowohl Charbielin und Sokołowo als auch den Namen Kantel. Ich habe während meines gestrigen Besuchs in dem Erzbistumsarchiv in Posen die Pfarrei Dłużyna via CAAP* für einen kurzen Moment geöffnet und habe folgende Sterbefälle gefunden: Joseph Kantel gest.18.01.1847 (7 Jahre alt) und Marceli Kantel gest.: 26.01.1847 von den oben erwähnten Eltern.
Herzliche Grüße – Izabella

* Anm. der Übers.: das Digitalarchiv des Erzbistums Posen (Polnisch: Cyfrowe Archiwum Archidiecezji Poznańskiej, kurz: CAAP)

Hallo Izabella

Ich noch einmal ... ich bin ein wenig verwundert wegen des Familiennamens Gund u.ä.

Ich glaube das es sich da um einen Lesefehler handelt ... meine UrUrGroßmutter hatte den Namen Oginska

Ich habe mal den Geburtseintrag von Marcelli Kantel sowie den meines UrGroßvaters Nicodemus Kantel angehängt.

Beim Geburtseintrag von Marcelli ist der Name der Mutter sehr schlecht zu lesen / deuten ... etwas anders bei meinem UrGRoßvater

schau selbst ... ich hätte noch einige weitere Einträge, die die Antonia Viktoria Oginska als meine UrUrGroßmutter belegen ;-)

http://www.xxs4fun.de/izabella.jpg
http://www.xxs4fun.de/izabella2.jpg

nicht das wir nebeneinander unwissentlich in der selben Familie suchen ;-)

ganz liebe Grüße vom fredi aus Berlin

Tłum. / Übers.

Witaj Izabello

to jeszcze raz ja … dziwi mnie trochę nazwisko Gund itp.

Myślę, że chodzi tutaj o błąd w odczytaniu … moja praprababcia nazywała się Oginska.

Załączyłem akt urodzenia Marcela Kantela i mojego pradziadka Nikodema Kantela.

W akcie ur. Marcela nazwisko matki jest bardzo trudne do odczytania / rozpoznania … trochę inaczej wygląda to u mojego pradziadka.

Zobacz sama … miałbym jeszcze kilka innych aktów, które dokumentują fakt, że moją praprababcią była Wiktoria Oginska. :wink:

http://www.xxs4fun.de/izabella.jpg
http://www.xxs4fun.de/izabella2.jpg

Żeby się nie okazało, że nieświadomie szukamy w tym samym czasie tej samej rodziny :wink:

Serdeczne pozdrowienia z Berlina, fredi

PostNapisane: 02 lut 2012, 11:15 

Witam!
Wpis Antonina z Gundów, przy urodzeniu Marcellego -ponieważ pojawia się tylko raz, może być błędem przy zapisie w parafii, albo moim przy odczycie.

Tłum. / Übers.

Hallo!
Der Eintrag „Antonina z Gundów” in der Geburtsurkunde von Marcelli- weil er nur einmal vorkommt, kann es entweder ein Eintragungsfehler sein oder ich habe den Namen falsch gelesen.
Herzliche Grüße - Izabella

PostNapisane: 15 mar 2012, 21:23 

Danke für die Info !

Da ich immer noch auf der Stelle trete schiebe ich mal meinen Eintrag nach oben ... vielleicht hat ja jemand in irgendwelchen KB einen Hinweis entdeckt / gefunden ;-)

Liebe Grüße aus Berlin vom fredi

PostNapisane: 19 mar 2012, 18:51 
Moderator

Tłum./ Übers.

Dziękuję za info !

Ponieważ nadal stoję w miejscu w moich poszukiwaniach, przesuwam mój post  na początek... może ktoś odkrył/znalazł jakąś informację.

Serdeczne pozdrowienia z Berlina fredi

Strefa czasowa: UTC + 1