JanuszBa napisał(a):
Izabelo, dziękuję, mam 69 lat i z natury rzeczy "pływanie" w internecie nie zawsze mi się udaje.
O Jakubie i Józefie Karasińskiej mam informację, ale próby dotarcia do dokumentów spełzły na niczym. Być może także z powodu wieku "tropiciela" starszego od mnie o 3 lata. Sama widzisz z tym tłumaczem googlowskim, ile można namieszać złym tłumaczeniem.
Znalazłem te zapisy o Jakubie ale nijak (mimo powyższego) nie można na obecnym etapie powiązać go z Eustachiuszem. "Szukajcie a znajdziecie".
Liczyłem, że informacja o rodzicach Eustachiusza zawarta będzie w akcie jego zgonu, ale starania "fachowca genealoga" pochłonęły tylko kilkaset zł i tyle (Eustachiusz zmarł w listopadzie 1917 r w Gądkach (pewnie parafia Tulce ) i pochowany został w Kórniku. Faktycznie to trzeba by pojechać w teren i "pukać", pytać. Napisałem e-mail do Proboszcza Tulec i czekam. Wiem, że Leon Barciszewski (prezydent Bydgoszczy, syn Eustachiusza), przed wojną szukał korzeni i nie potrafił sprawy rozwiązać.
Wlewasz mi nadzieję Izabelo, jesteś wielka, pozdrawiam Janusz
Witam
Nie ma za co dziękować
Ja niestety nie mam możliwości odwiedzenia Tulec choć z poznania nie jest daleko, ale może popytaj i poproś kogoś z forum, kto mieszka bliżej lub w samych Tulcach o sprawdzenie aktu zgonu, bo skoro to rok 1917 to wydaje mi się, że powinien on być w parafii. Możesz też poszukać osób z tej miejscowości na innych portalach, którzy być może Ci pomogą. Ja np. znalazłam tak na portalu
www.naszaklasa.pl bardzo miłą Panią, która mieszkała w tej samej miejscowości gdzie mój pradziadek i okazało się, że bardzo dobrze go pamięta i była jego sąsiadką. Dowiedziałam się od niej wielu ciekawych rzeczy, które pomogły mi rozwikłać kilka zagadek z życia pradziadka.