Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 gru 2012, 11:41 
Site Admin

Jako, że kilkanaście ostatnich postów odbiegło znacznie od tematu, więc wydzieliłem nowy wątek pt. "Zarzuty do zarządu".
W tym wątku proszę o dyskusję dotyczącą jedynie nierzetelnych biur genealogicznych, takich, przed którymi chcemy przestrzec innych użytkowników.

PostNapisane: 22 gru 2012, 09:32 

Właśnie *** zgłosił się do mnie na kujawsko-pomorskim TG. Gdyby nie ten temat to pewnie zainteresowałbym sie jego propozycją i ....

PostNapisane: 30 gru 2012, 22:12 

Witam!
Może i ja coś dorzucę o doświadczeniach z Panem Licau. W sierpniu przysłał list mojej znajomej, której pomagam przy szukaniu przodków z rodziny Strawińskich. Zaoferował swoją pomoc, nie pisząc nic o pieniądzach, na razie. W kolejnej korespondencji przesłał już to, co wcześniej wiedzieliśmy na podstawie naszych badań, które umieszczałem cyklicznie na założonym specjalnie po to blogu. Potem w kolejnym mailu zaproponował płatną pomoc w poszukiwaniach- 250 zł zaliczki na początek. Znajoma po konsultacji ze mną postanowiła zgodzić się na pomoc tego Pana. Wpłaciła zaliczkę...i przyszło jej czekać na konkretne efekty chyba aż do listopada. Obwieścił, że znalazł rodziców babci mojej znajomej, zażądał jednak dodatkowych pieniędzy na kwerendę i kopie metryk.
Co mam myśleć o firmie Pana Licau? Wiem, że każdy genealog szukający przodków za pieniądze nie jest altruistą i na poczet ewentualnych kosztów bierze zaliczkę. Dobrze, jeśli pierwsze efekty poszukiwań mamy już po 1-2 miesiącach, a sprawa kończy się po pół roku współpracy. Na dziś nie mogę powiedzieć, że nas oszukał, ale dziwnie sprawa się przeciąga, nie licząc dodatkowych kosztów.
Nie wiem co myśleć? Może pan Jerzy nabrał zbyt dużo zleceń i nie wyrabia się? Mam tez brzydkie podejrzenia, że ten Pan raczej nie robi samodzielnie poszukiwań i korzysta z kwerend archiwistów ( co przecież kosztuje) i sporo bazuje na materiałach z internetu.
Myślę, że oferuje swe usługi ludziom zagubionym i niedoświadczonym w szukaniu przodków. Gorsza sprawa, gdy zauważy, że potencjalny klient korzysta z pomocy kogoś doświadczonego. Wówczas robi to, co do niego należy. Taka mam nadzieję...
Nie potępiam go w czambuł, ale działa co najmniej nieetycznie. Podpiera się członkostwem w PTG, chwali się swym ogromnym doświadczeniem, ale efekty są przeciętne.
Problem jest, bo pisze o nim sporo osób. Dobrze byłoby, gdyby sam pan Jerzy ustosunkował się do tych zarzutów.

PostNapisane: 30 gru 2012, 23:23 

[/quote][/quote] Może pan Jerzy nabrał zbyt dużo zleceń i nie wyrabia się[quote][/quote]

Nie sądze żeby pan Jerzy miał zbyt dużo pracy
właśnie wczoraj dostalam od niego ofertę pomocy
(zalogowałam się na KPTG ).

PostNapisane: 30 gru 2012, 23:50 

No to radzę sie trzy razy zastanowić nad jego ofertą. Przede wszystkim nie ma z nim żadnej umowy, jak na razie nie wystawia żadnych faktur ( ma w końcu firmę). Obym się mylił, że ma sporo zleceń i nie wyrabia się.
Pozdrawiam
Józek

PostNapisane: 30 gru 2012, 23:59 

Jak na razie z Opisu Zefira -to ja żadnej nierzetelności nie widzę a raczej zwykłe postępowanie.

Niestety niejednokrotnie pisałem iż genealogia to drogie Hobby i wymaga pieniędzy .
No w dziedzinie cen to prym w Polsce wiedzie Poznań .

Gdyby inne Archiwa tak samo zdzierały to genealogia byłaby zabawą dla vipów .

PostNapisane: 17 lut 2013, 22:34 

Witam Wszystkich,

Ja rowniez chcialbym w tym watku dodac swoje dwa grosze co do uslug Pana Licau.
Korzystalem z jego uslug od 2008 roku i zawsze mi dobrze pomagal. Wykonal mi kilka kwerend w AP we Wloclawku
i wszystko jakos dobrze szlo, to sie w wszystko na zle zmienilo w zeszlym roku.

We wrzesniu ubieglego roku kolejny raz sie zdecydowalem na kwerende wykonana przez Pana Licau w AP Bydgoszcz.
Oczywiscie zaplacilem mu za te kwerende i odpisal mi ze sie uda do AP i wykona te kwerende, chodzilo o przegladanie
ksiag meldunkowych miasta Bydgoszczy. Kilka tygodniu pozniej postanowilem do niego napisac i sie dowiedziec jak sprawa stoi.
Nie odpisywal mi do listopada, wtedy postanowilem dzwonic. Dodzwonilem sie do jego rodzicow a podal ten numer jako swoj domowy.
Potem odrazu napisal mi maila ze sprawa w trakcie i z kad pomysl do jego rodzicow dzwonic, on ponoc czekal na skany zamowione w AP. Wytlumaczylem mu ze nie wiedzialem ze to telefon do jego rodzicow.
W styczniu jeszcze nic wiec postanowilem sam zadzwonic do AP Bydgoszcz i sie dowiedziec czy AP juz wyslalo te skany zamowione przez Pana Licau. Odpowiedzieli mi ze Pan Licau zlecil kwerende AP i wogole nie oplacil tej kwerendy a oni mu wysylali listy droga mailowa i listowna.
Do dzis dnia nic nie slysze od Pana Jerzego Licau.
Nie wiem co sie dzieje ale jestem pewny ze mnie rowniez tym razem oszukal.
Odradzam wszystkim uslugi Pana Licau bo nierzetelnie wykonuje zlecenia i zgarnia kase na darmo.

Pozdrawiam,

Sandro

PostNapisane: 06 mar 2013, 23:23 

Witam!Drodzy Panstwo jakis rok temu postanowiłam wynajac kogos kto mi pomoze odnalezc przodkow.Poszukiwania nie były łatwe i dotyczyły terenow dzisiejszej Litwy.Zostawiałam mase wiadomosci na stronach wraz z adresem email.Wiadomo jak to sie konczyło....CISZA.W sierpniu ubiegłego roku dostałam wiadomosc jaka mnie zdziwila..Ktos wiedział dosyc sporo o mej rodzinie!To znaczy o nazwisku i wsi na Litwie z jakiej pochodzili.To był p.Licau.Postanowilam z tej oferty skorzystac.Nie była to oferta droga!Przez poczte mailowa zgodziłam sie na warunki i zapłaciłam zaliczke....Czekałam dlugo jak mi sie zdawało...3 miesiace.Dostałam dokumenty dotyczace pradziadkow ich dzieci itd....oraz zapytanie czy chcem wiecej?Jasne!Znacie to uczucie w szukaniu?!Tylko nie miałam pieniedzy.....Pomyslałam ,ze to koniec bo kto bedzie szukał za darmo?NIKT!!!Napisałam o Tym dla p.Licau...Co usłyszałam?Nie ma problemu.Wiem dziwnie to brzmi ale tak było.Dzis mam reszte metryk odległych pradziadkow własnie dzieki tej osobie.Nie uwierze ,ze jawnie kogos skrzywdzil....Wasze prawo i ocena.Dowodem na prawdziwosc moich słow jest blog strawinski-family.blogspot.com Mi osobiscie p.Licau pomogł.Jestem mu bardzo wdzieczna.Pozdrawiam.Małgorzata/

PostNapisane: 07 mar 2013, 08:21 

Ostatni post wyraźnie podniósł mi poranne ciśnienie. Pani Małgosia, rejestruje się wczoraj tutaj, a 23 min później pisze miłego posta o p. Jerzym. Tak nagle się tu pojawia? Być może było tak jak pisze. Ale ja w to nie wierzę.
Ja od sierpnia nie mam najdrobniejszej informacji. Telefon p. Jerzego nie działa, nie można się z nim było skontaktować. Dopiero 21 lutego po moim emalu zapowiadającym moje stanowcze kroki wobec tej sprawy dostałam odpowiedź:
"Pani Barbaro
Archiwum Zabużańskie ma bardzo skromną obsadę kadrową i ogrom zleceń.
Dlatego trwa to tak długo. Będę znowu monitował. Ja doprowadzę tę
sprawę do końca. Za kilka dni poinformuję Panią na jakim etapie jest
ta kwerenda. Przepraszam , ale na niektóre okoliczności nie mam
wpływu.
Jerzy"

W odpowiedzi wysłałam kolejny email dość ostry w tonie (niestety ale moja cierpliwość się skończyła). Do dzisiaj nie otrzymałam żadnych informacji. Ta cała sprawa za dużo mnie nerwów kosztuje.
Pozdrawiam
Barbara

Ostatnio edytowano 07 mar 2013, 09:16 przez babaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 07 mar 2013, 09:09 

Witam,

Porównajcie post chwalący pana Jerzego z postami zefira454.

Katarzyna

Poszukuję : Szawelski, Jurgowski (Jórgowski), Lindner (Lintner), Karpiński, Biały, Duczmal (Pogrzybów, Ligota, Janków Zaleśny)

PostNapisane: 07 mar 2013, 09:14 

Kolejny raz zabieram głos - tym razem NEGATYWNY co do poszukiwań metryk przez p. Jerzego.
Miałam nadzieję, ale teraz wiem - to złudna nadzieja.

Sama zaczęłam pisać do AP, USC - prosząc o kopie aktów (niekiedy nie znałam dokładnej daty i się udaje).
Przez miesiąc mam 16 metryk (i kwota mniejsza).
Pan Jerzy boryka się z moim "problemem" już ponad 6 miesięcy i efektu jak nie było, tak nie ma.
Nie polecam "usług" tego Pana.

Małgośka

Rybak- Łaziska
Bukowscy - Potulice
Gościńska, Mróz - Łopienno
Świętochowscy z Łodzi

PostNapisane: 07 mar 2013, 15:30 

Też nie wierzę w ten pochwalny wpis.
Nie wiem dokładnie czy to Pan Jerzy z Torunia czy z innego miasta, bo nie miałam z nim do czynienia.
Ale, ku przestrodze, te linki-dały mi do myślenia
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... jurektorun
http://www.wpolsce24.pl/firma,611560,Li ... iczne.html
Toruń
https://marketdlugow.pl/szukaj/osoba/36 ... ICAU,JERZY
Podawał się za członka PolTG, Link powyższy przypisany jest do Towarzystwa Ziemi Częstochowskiej...wszystko to dziwnie zagmatwane. Może i czasem coś załatwi pozytywnie, ale pewnie i kogoś zawiedzie....
Bardzo to dziwne, że nie reaguje na tak negatywne opinie. Osoby nierzetelnie potraktowane przez tego "genealoga" słusznie mogą sadzić, że nieliczne opinie pozytywne są napisane "na zamówienie".

PostNapisane: 07 mar 2013, 22:32 

No nie!!!!Pochwaliłam bo mi pomogł!Faktycznie widze wiele wpisow negatywnych!I teraz sie zastanawiam czy mam małe doswiadczenie we wspołpracy z p.Licau?Byc moze.Ja jestem zadowolona dzis!ale jak bedzie jutro?Po wypowiedziach wyzej mam mieszane uczucia.Wypowiedziałam sie tylko dlatego gdyz korzystam z usług tej osoby.Dobrze ,ze jest ten temat....i dobrze ,ze sa posty negatywne...faktycznie cos tu nie gra.Co mam myslec?Zakoncze wspolprace zanim mnie cos takiego jak w wypowiedzi powyzej spotka.

PostNapisane: 07 mar 2013, 22:45 

Nie pojawiłam sie tu nagle!Nie musze sie rejestrowac by czytac.Prosze by nie wyciagac pochopnych wnioskow!Jesli p.Licau jest oszustem to sama o tym głosno powiem.Moje doswiadczenie zwiazane ze współpraca jest jak widze zbyt krotkie.Sa osoby gdzie ta współpraca przez kilka lat była ok.i...raptem problem....Mnie tez jak widze moze to spotkac.

PostNapisane: 08 mar 2013, 07:59 

Ot i wytłumaczenie... Dziwne, bo sam tytuł wątku sugeruje, że nie ma tu pochwał.

Katarzyna

Poszukuję : Szawelski, Jurgowski (Jórgowski), Lindner (Lintner), Karpiński, Biały, Duczmal (Pogrzybów, Ligota, Janków Zaleśny)

PostNapisane: 08 mar 2013, 11:29 

Podsumowanie:
zadzwoniłam dzisiaj do Archiwum Zabużańskiego i to co się dowiedziałam zaszokowało mnie. Otóż moje zlecenie na poszukiwania wpłynęło dopiero 6 marca br, choć zleciłam i zapłaciłam p. Licau w sierpniu ubiegłego roku. Do tego w zleceniu nie ma wszystkich podanych przez mnie nazwisk a są jakieś obce.
Załatwianie w AZ dokumentów trwa ok miesiąca. Kłopoty kadrowe i długi czas oczekiwania, o których pisał mi p. Licau, to kompletna bzdura.
Wynika z tego, że dopiero po moim kontakcie z Policją, p. Licau wysłał zlecenie do AZ.
Pozostaje jeszcze sprawa poszukiwań w samym Lwowie, bo takie miały być prowadzone. Myślę, że nie dostanę stamtąd żadnych informacji.
Nie będę tego komentować. Czuję się fatalnie, że tak dałam się oszukać. Kwota, którą mu zapłaciłam, jest dość spora jak na moją emerycką kieszeń. No to zostałam członkiem "klubu naiwniaków".

Barbara

PostNapisane: 08 mar 2013, 12:35 

Nie, zostałaś członkiem "klubu oszukanych". Nie mogłaś wiedzieć, że tak to się skończy.

Katarzyna

PostNapisane: 08 mar 2013, 22:44 

Drodzy Panstwo!Wyglada na to ,ze macie racje!Pan Licau ma zła opinie a ja chwalac jego usługe zostałam czarną owcą.Zbyt wiele złych wypowiedzi i doswiadczen....Jedyny plus z mego napisania tu to to ,ze z usług tego pana juz nie skorzystam.Przepraszam za zamieszanie.

PostNapisane: 17 kwi 2013, 21:57 

Dzis konczac moje wpisy powiem ze potwierdził sie czarny scenariusz....Pan Licau taki wspaniały dla mine znikł!!!!Nie odpowiada na maile itp...Kolezanka z Detroit jaka mu zleciła poszukiwania została sama w tym temacie.Wiec mimo ze p.Licau jakims cudem jeszcze mi pomogl skrzywdzil wiele osob.Taka prawda.Pisałam do niego ale to rozmowa jak w głuchy telefon.Panie Jerzy Licau sledzi pan internet czy to jest ok?Dosłownie pisze ze pan oszukał!!Pobrał pan pewna kwote od mej znajomej i na me pytania o wyniki migał sie pan ze przed swietami ze za pare dni....LIPA!Nie wiem ale jest pan spalony w internecie bo takie opinie jakie pan ma nie pomoga panu.I naprawde jest mi przykro z jednego powodu!Ze tu takiego oszusta wychwalałam.Tak pana nazwe bo tak pan sie zachował!!!!OSZUKAŁ PAN I TO BEZCZELNIE!

PostNapisane: 19 kwi 2013, 07:23 

Wymiana maili między mną a Panem Licau trwa. Od lutego do początku kwietnia dostałam od niego aż 6. Pozwolę sobie skopiować niektóre zdania z tych listów:
„Zanim Pani mnie nazwie oszustem to proszę poczekać na zakończenie tematu. Sprawa będzie doprowadzona do końca, chociaż z opóźnieniem.”
„Tak jak pisałem doprowadzę tę sprawę do końca mimo inwektyw i ataków.”
„Pani pozwoli, że nie będę tłumaczył się z moich metod poszukiwań i specyfikacji kosztów.”

W październiku Pan Licau napisał mi :
„… abym mógł wyciągnąć z Archiwum Zabużańskiego metrykę …. potrzebuję upoważnienia notarialnego ( w dwóch egzemplarzach ) od Pani”
A w marcu otrzymuję od niego taką informację:
„Do e-maila do A.Z. dołączyłem skan upoważnienia. Jednak archiwum to , już nie honoruje takiej formy.”
I jeszcze jedno, chyba najważniejsze - jeśli ten Pan poszukiwał moich przodków, to NIEISTNIEJĄCYCH, ponieważ pomylił ich dane. A otrzymał ode mnie rozrysowane drzewo i wszystkie informacje dokładnie napisane.

Bardzo wiele pytań i zastrzeżeń mam do tego Pana (miał co czytać w moich mailach), ale dla mnie najbardziej istotne są:
- Jeśli Pan Licau prowadzi biuro zajmujące się genealogią, to jak mógł nie wiedzieć,
że to czego ja szukam, nie jest w Aktach Zabużańskich ale w AGAD na mocy przepisu z 1998 roku!
- Chciałam aby przesłał mi pisma, które kierował w mojej sprawie do Lwowa, ale ich do tej pory nie dostałam. Nie może ich Pan Licau znaleźć.
- A sprawa upoważnień – kolejny dowód na kompletną nieznajomość metod albo na bzdurne tłumaczenie się z przeciągania sprawy.

No to czekam dalej, ale sprawy nie odpuszczę o czym Pan Licau został poinformowany.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1