Witam,
jejku, ludzie coście tacy nerwowi? Cieszę się, że się zgadamy co do nierobienia rewolucji. Natomiast ja nie proponuję żadnych wielkich zmian, ba, żadnych właściwie zmian nie proponuję. Absolutnie zgadzam się, że indeksowanie całej księgi czy innej jednostki archiwalnej jest rozwiązaniem najlepszym. Proponuję tylko dodanie _możliwości_ wrzucenia na serwer częściowo wypełnionego indeksu - dla siebie na później lub dla kogoś innego. Nie postuluję żeby było to normą lecz wyjątkiem i oczywiście tylko pod warunkiem, że działoby się automatycznie, a nie ręcznie przez Piotra. Czy boicie się, że taka możliwość byłaby dla niektórych pokusą aby jej nadużywać?
Cytuj:
i tak zapewne większość z wolontariuszy najpierw by je porównała ze stanem faktycznym, jeśliby mieliby się pod tym podpisywać
No przejrzenie jednak jest szybsze od wpisywania. Zresztą wyszłoby to indeksom tylko na dobre. No bo sygnowanie każdego wpisu w indeksie jego autorem zamiast sygnowania całej jednostki to już chyba gruba przesada.
Cytuj:
Takie przesyłanie po kawałku stwarza bałagan, nikt z poszukujących nie będzie pewien czy dany rocznik, księga, jednostka jest kompletna a na dodatek wymaga dodatkowej pracy od Piotra czy Łukasza obsługujących projekty.
Jeśli staje się normą, a także nie chcę tego, to prawda. O dodatkowej pracy już powyżej pisałem. Zresztą nie chodzi mi o wkładanie częściowych indeksów do bazy, raczej myślałem o wrzucaniu takich plików na stronę
http://www.basia.famula.pl/rezerwacja np.
Cytuj:
Akta małżeństw 1819 30% - faster (53/3618/-/7) - rezerwuj
z dodatkową informacją o istnieniu pliku z częściowym indeksem zrobionym przez cieniasa o ksywie
faster (te procenty mógłby sam autor określać), plik mógłby być dostępny po zarezerwowaniu jednostki, a decyzja o jego wykorzystaniu bądź nie należałaby do nowego indeksującego.
Cytuj:
Mormoni- ... dziwi mnie porównywanie naszych projektów z tamtymi.
Nie rozumiem zdziwienia. Tu i tam jest indeksacja bazująca na ochotnikach. Główna różnica to - w moim odczuciu na korzyść tutejszych projektów - kontrola nad tym co się indeksuje. U Mormonów zapisuje się do "projektu" czyli w przybliżeniu rejonu, a co dostanie się do indeksowania już zależy od automatu. Mało tego, kolejne porcje nijak się mają do siebie. Z dość dużym opóźnieniem wyniki trafiają do bazy bo każda porcja jest indeksowana przez dwie osoby, a w przypadku rozbieżności - jeszcze przez arbitra. W dodatku niektóre projekty (no, większość) mają zastrzeżenie, że indeksy będą ogólnie dostępne dopiero po zakończeniu całości regionu - czyli zwykle nieprędko. No i mormoński projekt jest ogólnoświatowy więc trudniej trafić na "swoje" tereny.
Cytuj:
Może jestem gapa i nie umiem nic zindeksowanego u Mormonów znaleźć on-line? Indeksy BASIA i PP są dostępne dla każdego kto wejdzie w wyszukiwarkę, a gdzie są mormońskie?
No jak? Na głównej stronie:
https://www.familysearch.org/ Tyle że nie ma tam wyróżnionych danych z indeksacji, są po prostu dane z wielkiej bazy, w której są m.in. dane z indeksacji. Druga sprawa to olbrzymia skąpość danych z Polski. Poniżej _kompletny_ spis rejonów w Polsce objętych obecnie (ale i w przeszłości nie było więcej) indeksowaniem, czyli Radom i koniec. Rejon genealogicznie dla mnie zupełnie nieinteresujący, a i pewnie większości z Was. Odpada więc motywacja "a nuż znajdę swoich przodków", praca jest wyłącznie dla innych.
Cytuj:
Polska, Diecezja Radom—Księgi Metrykalne, 1664–1864 [Część 4] (Poland, Diocese of Radom—Roman Catholic Church Books, 1664–1864 [Part 4])
Polska, księgi metrykalne - Diecezja Radom 1654-1946 [Część 1] (Poland, Radom Diocese - Church Books 1654-1946 [Part 1])
Polska, księgi metrykalne - Diecezja Radom 1654-1946 [Część 2] (Poland, Radom - Roman Catholic Diocese Church Books 1654-1946 [Part 2])
Polska, księgi metrykalne—Diecezja Radom 1654–1946 [Część 3] (Poland, Radom—Roman Catholic Diocese Church Books 1654–1946 [Part 3])
No jeszcze coś takiego:
Cytuj:
Deutschland, Pommern-Kirchenbuch-Duplikate, 1588-1895 [Teil A] (Germany, Pommern—Church Book Duplicates, 1588–1895 [Part A])
przepraszam, że tak się rozpisałem
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
pozdrawiam
Tomek