Cytuj:
Witam !
Przekonaliscie mnie i chyba się zdecyduję na zdjęcia cyfrowe, bo to rzeczywiscie będzie ciekawe. Tylko jak mam złożyć zamówienie w AP? Pytanie może wydawać się smieszne, ale naprawdę tego nie potrafię.
Zamawianie kserokopii i zdjęć w archiwum odbywa się na specjalnych formularzach. Będąc na miejscu należy
1) wypisać rewersy na akta, normalnie jak przy zamówieniu, tyle że z dopiskiem "Fotografia cyfrowa", żeby akta nie trafiały do pracowni naukowej ale od razu do pracowni reprograficznej wykonującej kopie tych akt.
2) wypełnić specjalny formularz podając swoje dane (w tym adres) oraz zaznaczając dokładnie (zespół, sygnatura zasobu, strona / ew. numer aktu)
Tyle w praktyce i na miejscu. Zlecić kwerendę można na pewno listownie (może też mailem, ale wtedy trzeba chyba podać wszystkie swoje dane - przynajmniej tak jest w innych archiwach). Najlepiej opisać, co konkretnie ma być znalezione i jak najbardziej zawęzić obszar poszukiwań. Najlepszy będzie chyba kontakt telefoniczny z Archiwum - pracownicy są bardzo pomocni i na pewno wszystko wyjaśnią ze szczegółami.
Cytuj:
Weszłam na stronę AP w Poznaniu i szukałam bazy, ale odsyłacz jest do Sezamu, a tam nie potrafię znaleźć z których lat mają akta itp.Więc jak okreslić, choćby w przybliżeniu, w których księgach szukać. Przecież jeżeli tego nie podam to te poszukiwania będą trwały b. długo. Co do osób o których mam dane, to czy mogę zamówić zdjęcia metryk w AP wg sygnatury podanej w wydruku AA np. księga M 229/28s434/159 ?
Raczej nie można. To dwa różne archiwa posiadające różne sygnatury itd. Choć oczywiście jeśli w AP Poznań znajduje się podobny zespół akt, to taka sygnatura może być pomocna, bo pracownik przeprowadzający kwerendę może łatwiej znaleźć.
W przypadku akt metrykalnych myślę, że wystarczy podać numer aktu i rok (powinna być strona, ale cóż...)
Cytuj:
Maćku,proszę napisz jak bys złożył zamówienie mając tylko takie dane:
MIKOŁAJ PODPOLIŃSKI ur.? zm. między 1937-1945 Poznań, ojciec? matka ?
Bonisława Tomicka córka Antoniego Tomickiego i Marianny Hajduk, ur.27.1.1914 Poznań zm. po wojnie ,Poznań, mąż?(nie znam nazwiska) syn(nic o nim nie wiem) Bronisław Wiktor Tomicki jej brat ur.6.12.1915 Poznań zm30.1.1978 Poznań czy miał żonę i dzieci?Gdybym miała to sama poszukać na miejscu wiem co robić, ale tak...
Hmm, zależy co chcesz uzyskać.
Mikołaja Podpolińskiego mogę przy okazji sprawdzić w kartotece meldunkowej Poznania - jeśli rodzina mieszkała w Poznaniu w latach łapiących się na zakres 1870-1920, to powinna być karta meldunkowa. Zazwyczaj są tam podani rodzice i daty urodzenia, a często o wiele więcej. Niestety, akta metrykalne w AP Poznań kończą się na ok. 1907. Co roku dosyłają im akta starsze niż 100 lat - oczywiście różnie to bywa. Jeśli Tomiccy mieszkali w Poznaniu to również można ich sprawdzić w kartotece meldunkowej.
Cytuj:
Pozdrawiam serdecznie i proszę o cierpliwosć dla mnie, dopiero się tego uczę, bo do tej pory zawsze załatwiałam wszystko osobiscie udając się do parafii. Przy Waszej pomocy w przyszłosci poradzę sobie z archiwami na odległosć. Bożena
Poradzisz sobie. Najlepiej skontaktować się z Archiwum i tam powinni Ci wszystko powiedzieć. Jeśli się trochę wstrzymasz, to spróbuję zajrzeć do kartoteki meldunkowej Poznania. Jakiś czas to może jednak potrwać.
Ina ma także rację - akt zgonu musisz szukać w USC. Mają tam zazwyczaj indeksy, chociaż ograniczenie zakresu lat do kilku jest zawsze pomocne. Jak urzędnik słyszy, że ktoś zmarł między 1955 a 1960 to jeszcze poszuka, ale jak się mu powie, że osoba mogła umrzeć po 1945 a przed 1990, to pewnie odmówi...
Maciej