Jako że parafia Kłobuck jest mi szczególnie bliska, spróbuję podpowiedzieć. A nuż coś się przyda.
1. W podanym przez Ciebie akcie urodzenia Julianny Magdaleny - kilka wskazówek widzę. Po pierwsze - wydaje mi się, że jest tutaj napisane "gościnny we wsi Waleńczowie zamieszkały". Nie wiem, czy w Waleńczowie była wówczas karczma, ale jeżeli była to pewnie mamy do czynienia z kimś, kto przemieszczał się i często zmieniał miejsce zamieszkania. Może być trudno z ustaleniem jego miejsca urodzenia.
2. Druga sprawa to nazwisko matki - Hadryanowicz [z H na początku]. Z nazwiskiem Hadryan spotkałem się wielokrotnie w księgach kłobuckich - najczęściej pochodzą oni z Wręczycy Małej i z Zagórza, obie wsie w parafii kłobuckiej. Może to jakiś punkt podparcia?
3. Pamiętaj, że wiek XIX to czas, kiedy nie istniały jeszcze nazwiska. Moi przodkowie z parafii kłobuckiej wielokrotnie zmieniali nazwiska od 1700 do 1850 roku - dlatego nie zdziwiłoby mnie, gdyby tak było i w tym przypadku.
4. Obszukałem w parafii kłobuckiej śluby z lat 1830-45 na imię pana młodego Wojciech i panny młodej Franciszka, ale nic sensownego nie udało mi się znaleźć. Spróbuj może poszukać tak dla ślubów Działoszyna, patrząc po imionach.
5. Jeżeli chodzi o akty urodzeń. Przekonałem się na własnej skórze, że chrzczono niekoniecznie w parafii, do której dana wieś przynależała, ale w parafii najbliższej. Np. moi przodkowie pochodzą z Iwanowic, czyli powinni był chrzczeni w Kłobucku i tam być zapisani, ale faktycznie chrzczeni byli w Krzepicach i w Wilkowiecku (bo bliżej). Jeżeli o małżeństwa - zwykle w parafii pana młodego. Jeżeli chodzi o zgony - zwykle w urzędzie parafii danej wsi. Może po zgonach coś się uda znaleźć? W moich poszukiwaniach bardziej opierałem się na zgonach i to okazało się dobrą metodą.
6. W parafii kłobuckiej jest wieś Rudnik - niedaleko Złochowic, prawdopodobnie należąca do parafii Truskolasy. Może to jest jakiś punkt odniesienia?
7. Ciekawi są rodzice chrzestni dla Julianny Magdaleny - ojciec chrzestny [żandarm] z Wielunia, matka chrzestna z Krzepic.
8. Poszukałem także w spisie ludności z 1790-92 roku. W Waleńczowie nie ma nikogo o nazwisku Rudnicki, nie ma także żadnego Szczepana.
9. Nie wiem, czy jest Ci znana wyszukiwarka ze strony
Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej. Jest tam killku Rudnickich. A nuż kogoś przypasujesz.
Jak coś jeszcze wymyślę - dam znać.