Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2011, 18:29 
Moderator

Ostatnio znalazłem przez przypadek na kanale Viasat History... program genealogiczny!

Nosi on nazwę Sekrety rodzinne Brytyjczyków. Różni Brytyjczycy, piosenkarze, dziennikarze, aktorzy itd. poszukują swoich rodzin na terenie Wielkiej Brytanii i dominiów. Program ciekawy, można się dowiedzieć w jaki sposób oni dochodzą do takich informacji i jakie mają zasoby...

Program jest nadawany w piątek i sobotę o 23:00. Co prawda godzina późna, ale warto :) Są też powtórki: w piątek, sobotę i niedzielę o godzinie 7:00 i 15:00.

Dla zachęty dodam, iż bodajże w piątek, był odcinek w którym pewna Brytyjka znalazła swojego przodka... w Polsce. 8)

Na dzisiaj jest przewidziane:
"Aktor i piosenkarz Jason Donovan wychowywany był po rozwodzie rodziców przez ojca. Mężczyzna chce poznać historię swojej rodziny od strony matki, która wywodzi się z Australii."

Polecam! :wink:

PostNapisane: 22 maja 2011, 19:59 
Site Admin

Hej,

aż strach pomyśleć, że pamiętam jak ten pan jeszcze śpiewał, a koleżanki wieszały sobie nad łóżkami jego zdjęcia...
Może ktoś ma możliwość nagrać program? Nie mam tego programu telewizyjnego (prawdę mówiąc nie mam żadnego...).

PostNapisane: 24 mar 2013, 23:20 
Moderator

Witam! :)

Postanowiłem odświeżyć wątek z dwóch przyczyn:
1. znalazłem już kiedyś dostęp on-line do odcinków
2. Maciej pytał się, czy ktoś może nagrać odcinek, więc pewnie chciałby obejrzeć ;)

Co prawda odcinki są jedynie w języku angielskim, ale sama formuła programu Who Do You Think You Are? jest tak ciekawa i intrygująca, że nawet bez znajomości języka można się porządnie wciągnąć.

Oprócz serii brytyjskiej, która liczy obecnie 80 odcinków, zrealizowano także wersję amerykańską, kanadyjską, australijską a nawet czeską! (Cała lista dostępna na stronie: http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Do_You_Think_You_Are%3F#Television_series )

Polecam w szczególności zaznajomić się z dwoma odcinkami:
1. Aktorka Zoë Wanamaker odnalazła swojego pra dziadka Manusa Watmachera w Mikołajowie na Ukrainie. Szczególnie interesująca jest historia masowej emigracji ukraińskich Żydów.
http://www.youtube.com/watch?v=H6IzSFsSWAc (odcinek dostępny w 6 częściach, kolejne po prawej stronie ekranu)

2. Dziennikarka i prezenterka telewizyjna Esther Rantzen w poszukiwaniu swoich przodków przybyła aż do Warszawy i dokopała się aż do 1760 roku!
http://www.youtube.com/watch?v=nALC1XuZPZM

Również Lisa Kudrow i Len Goodman dotarli do Polski w swoich poszukiwaniach. W przypadku Lena Goodmana pojawił się nawet wątek wielkopolski, gdyż osobą pomagającą brytyjskiemu prezenterowi w poszukiwaniach był poznański wykładowca akademicki :!:

PostNapisane: 25 mar 2013, 07:53 

Witam
Na kanale Fox Life HD w soboty o 18-10 nadają amerykańską wersję pod tytułem "Sekrety rodzinne gwiazd". Program jest po polsku.
Pozdrawiam
Marek

Poszukuję Pauchów, Przydróżnych
Śniaty, Siekówko, Sączkowo

PostNapisane: 28 lut 2014, 18:13 

Witam,
POLECAM
jutro 1.03.2014r. w programie TLC o godz. 20.00 rusza 6 edycja amerykańskiego programu "sekrety rodzinne gwiazd"..
Oglądałam poprzednią edycję - bardzo ciekawa.

Małgośka

Rybak- Łaziska
Bukowscy - Potulice
Gościńska, Mróz - Łopienno
Świętochowscy z Łodzi

Strefa czasowa: UTC + 1