Dzięki za wpis. Z tym wszystkim, co mi napisałaś będą problemy. Na początku też pomyślałem o tym, aby jeszcze sprawdzić co jest w akcie zgonu mojego Paula, ale nieznajomość roku jego śmierci skutecznie blokuje mi tą możliwość. Przy przyglądaniu nieco nieczytelnego (przez charakter pisma) aktu chrztu nie doszukałem się wzmianki o miejscu jego pochodzenia ani o jego rodzicach. Zapytany o to pracownik archiwum wspomniał, że coś takiego często się w tamtych czasach zdarzało. Chyba tym bardziej, jeśli była to ludność napływowa nie posiadająca takich dokumentów. Przy bawarskim Paulu jest też tylko podana data jego urodzenia, nie ma roku zgonu. Może sugerowałoby to, że zmarł poza miejscem urodzenia? Nie ma też wzmianki o żonie ani dzieciach. Może dlatego, że jeżeli jego ślub miał miejsce, to też poza miejscem urodzenia? Zupełnie nie orientuję się gdzie mógłbym szukać skanów z Bawarii. Bardzo mnie intrygują te braki zarówno przy moim Paulu, jak i tym bawarskim. Może to sugerowałoby, że to ta sama osoba? A braki nastąpiły w trakcie przenosin z Bawarii do Środy? Jeśli miało miejsce, to nie wiadomo jaki miało przebieg i co było powodem ...
_________________ Poszukuję osób o nazwiskach Burchardt, Muller, Podlewski, Groszkiewicz, Miński, Te(a)rczewski, Feliszkowski, Krzeszkiewicz, Nocoń, Serafin, Lepczyński ....
|