diks2 napisał(a):
Witam!
Nie jestem biegły z heraldyki, więc proszę o pomoc.
W 1442 roku został nadany herb Bożezdarz Jerzemu Szwarcowi [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Bożezdarz[/url]. Czy ja, nazywający się Szwarc mogę mówić, że jestem herbu Bożezdarz? Nie jestem w stanie udowodnić swojego pokrewieństwa ze wspomnianym wcześniej Jerzym.
Pozdrawiam
Krzysztof Szwarc
Krzysztofie w heraldyce tak jak i w genealogi decydują fakty które potrafimy udowodnić . Aby móc mówić o przynależności do danego herbu należy udowodnić swoje prawo do jego noszenia . Czyli wywieść swoje pochodzenie z danej rodziny która nosiła i używała dany herb , a nie to samo nazwisko czy też zbieżne . Nie koniecznie aż w XV w . Ba zgodnie z heraldyką herb i jego zawołanie dziedziczy się w linii męskiej ( nie mówię tutaj o szczególnych wyjątkach)
Pomijając nawet i te aspekty to są Szwarc herbu Bożezdarz i Nowina . A zdarza się że są nazwiska które można spotkać w spisach kilku herbów . Na przykład nazwisko Potocki jest w spisach aż 8 różnych herbów , a do tego byli chłopi o tym nazwisku i Żydzi .
Tak że swoją przynależność do danej rodziny należy udowodnić , a nie posługiwać się tylko zwykłą zbieżnościa nazwiska .