Właśnie wysłałem do poprawienia tabelkę ostatniego z 39 powiatów! Poszło szybciej, niż myślałem.
Teraz przejrzę tabelki, które mi odsyłacie, a po weryfikacji zajmiemy się przynależnością poszczególnych miejscowości do urzędów stanu cywilnego. Prócz danych z 1902 roku, które podaje Mycielski, mamy również spisane parę miesięcy temu listy miejscowości podlegające pod poszczególne USC w momencie ich utworzenia, a więc w październiku 1874. Między tymi dwiema listami są bardzo duże rozbieżności, a ustalenie jak zmieniała się przynależność do USC jest bardzo ważnym problemem przy poszukiwaniach akt naszych przodków w końcu XIX wieku. To zadanie jest zatem bardzo wielkiej wagi

Rzut oka na dalsze, przewidywane przeze mnie fazy pracy (na każdym z etapów będziemy dokładać kolejne kolumny tabelki z nowymi informacjami i wyjaśnieniami sytuacji nietypowych, na każdym etapie będziemy też wyłapywać miejscowości dotąd nieuwzględnione lub zmieniające nazwy). Proszę się nie przerażać rozmiarem pracy, gdyż wszystko to będzie robione stopniowo i bez pośpiechu. Być może warto będzie też o wspólną pracę nad poszczególnymi powiatami osób, które znają dany teren. Dla punktów 1-6 posiadam wszystkie potrzebne materiały (bądź są one łatwo dostępne w sieci).
1. Porównanie przynależności parafialnej ze spisu Mycielskiego ze spisami z połowy XIX wieku (pozwoli wychwycić miejscowości rejestrowane w parafiach niekonsekwentnie, parafie o zmienionych granicach oraz omyłki w obu spisach)
2. Sprawdzenie przynależności do USC w Gemeindelexiconie z 1888 roku (pozwoli wychwycić zmiany sieci USC między 1874 a 1902)
3. Porównanie tabelki Mycielskiego z mapą Reymanna i stworzenie listy niezgodności (pozwoli to wychwycić liczne miejscowości, które przestały istnieć w ciągu XIX wieku i umiejscowić je terytorialnie, lub dopasować do nazw znanych z Mycielskiego)
4. Porównanie tabelki z mapami współczesnymi (topograficzne, geoportal) w celu ustalenia dzisiejszej nazwy lub przynależności dawnych jednostek osadniczych/miejscowości.
5. Ustalenie położenia na mapie google (z pomocą formularza stworzonego w przyszłości przez Piotrka) poszczególnych miejscowości i ich części odpowiadających dawnym jednostkom osadniczym
6. Ustalenie nazw hitlerowskich, późnych (po 1902) germanizacji pruskich i wychwycenie ewentualnych dalszych wariantów nazw przy pomocy serwisu zamki.pl i innych źródeł (gemeindeverzeichnis.de)
7. Samodzielne dopisanie informacji o miejscowościach (zwłaszcza ustalenie położenia i przynależności jednostek o trudnym do ustalenia położeniu) z własnej wiedzy i poszukiwań w innych źródłach (w tym internet)
Kolejności powyższych punktów i ich szczegóły mogą jeszcze ulec zmianie w miarę postępu prac.
Myślę, że po przejściu wszystkich tych kroków i wpisaniu wszystkich informacji, jakie da się w ich trakcie pozyskać, będziemy dysponować bogatym zestawem danych dla każdej miejscowości czy przysiółka i wtedy pozostanie wykonanie inteligentnej wyszukiwarki pozwalającej na szybką orientację w tych danych i odszukanie każdej miejscowości po fragmencie nazwy w różnych wariantach.