Witam.
Mam pytanie odnośnie procedury uzyskania odpisu aktu zgonu z USC. Chodzi konkretnie o akt zgonu mojej 3xprababki Petronelli Białkowskiej (z domu Owczarzak), która zmarła w 1925 roku w Kórniku. Informacje o roku śmierci mam ze skorowidza zmarłych z Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu. Niestety samego wpisu do księgi zmarłych nie widziałem, bo nie została ona jeszcze udostępniona. Pozostaje więc do sprawdzenia cywilny akt zgonu, w którym mam nadzieję znaleźć imiona rodziców Petronelli. Czy starając się o odpis trzeba pisać może jakieś podanie i umotywować swoją prośbę poszukiwaniami genealogiczymi? Jaki jest koszt uzyskania takiego odpisu i czy trzeba udowadniać pokrewieństwo z osobą zmarłą, bo słyszałem, że niektóre USC tego wymagają.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź, Norbert
_________________ Białkowski, Owczarzak, Orlewicz, Matelski, Pieczyński, Ruciński, Grząślewicz, Przybylski, Ewicz, Grześkowiak, Idaszak, Łażewski, Kuberacki, Bartkowiak, Szymanowski, Smolarkiewicz, Lewandowski, Kopankiewicz - Kórnik, Bnin, Kleszczewo, Mądre, Krerowo.
|