Znalazłam informację ,iż księża mieli obowiązek spisywania testamentu wg określonego formularza:
Formularz do testamentu księdza.
W imię Trójcy Przenajświętszej. Polecając duszę moją nieprzebranemu miłosier- dziu Boga, rozporządzam doczesnem mieniem mojem, jak następuje: Ponieważ jako kapłan rzymsko-katolicki żyłem w stanie bezżennym, a rodzice moi przedemną zmarli, (albo: a z rodziców moich tylko ojciec N. N. w. . . . ., lub tylko matka N. N. w. . . . żyje) nie mam żadnych krewnych uprawnionych do legitymy, (albo: nie mam prócz niego, lub prócz niej nikogo innego uprawnionego do legitymy). Spadkobiercą moim mianuję N. N. w. . . . jJ gdyby zaś mnie nie przeżył, lub spadku nie przyjął, N. N. w. . . . ., z obowiązkiem wypłacenia w. . . . miesiące po mojej śmierci następujących legatów: 1). . . . .M. bratu memu N. N. w. . . . . 2). . . . .M. dzieciom po zmarłej przedemną siostrze mojej N. N., jako to: . . . . . . . 3) Kościołowi katolickiemu w. . . . a). . . . .M. na legat mszalny za duszę moją i moich rodziców N. N., którzy zmarli d ... b). . . . .M. na szpital, c). . . . .M. na budowę. . . . . .dla parafian z wykluczeniem patrona itd. itd. 4). . . . .M. kościołowi katolickiemu w .... 5, 6, 7 i t. d. Co do pogrzebu mojego, stanowię, że. . . . . itd. Wykonawcą testamentu z wszystkie mi prawami wedle Kodeksu Cywilnego mianuję księdza N. N. w. . . . ., a gdyby mnie nie przeżył, lub mandatu nie przyjął, księdza N. N. w. . . . i wyznaczam mu M. wynagrodzenia za fatygę. OA*v
Żródło: Zbiór ustaw archidyecezyi Z pomocą licznych współpracowników zebrał i wydał Ks. Tadeusz Trzciński- W POZNANIU 1906. Nakładem i czcionkami Drukarni i Księgarni św. 'Wojciecha. gnieźnieńskiej i poznańskiej
Teraz pytanie .Czy ktoś z Was wie gdzie te testamenty można odnależć?
_________________ Magdalena Blumczynska ----------------------------- Kessel,Hubert,Vietz RudalCiastowski, Lorkiewicz- Sarnowa,Szymanowo,Bojanowo,Rawicz Czekalscy, Stacheccy - Dąbrówka Kościelna,Pobiedziska Poznań Staniewscy - Dubin,Jutrosin, Kórnik,Poznań,Pobiedziska
|