malkontent napisał(a):
...
W Środzie Wlkp. podobnie miałem z dostępem do nr księgi wieczystej, szanowna pani z geodezji wytoczyła 2 armaty w postaci zaporowych paragrafów które z łatwością podważyłem ale niestety w Sądzie Rejonowym który powinien jak inne sądy dawno przekazać stare księgi wieczyste do APP trzyma je kurczowo i broni przed światem jak niepodległości i żąda mojego osobistego stawienia się, napisania podania do prezesa sądu i czekania na zgodę tego powyższego a ja mieszkam za granicą. Jedyne co to trzeba mieć to w pamięci przy urnach wyborczych choć to mała pociecha, bo zmiany jeśli już to może odczują następne pokolenia.
![Sad :-(](./images/smilies/icon_sad.gif)
((((
Marek
Marku,
zupełnie, zupełnie … się z Tobą nie zgadzam, w sprawie dostępu do ksiąg wieczystych w Sądzie Rejonowym Wydział Ksiąg Wieczystych w Środzie Wlkp.
Stare księgi wieczyste czyli Grundbücher w średzkim sądzie, są udostępniane, wielokrotnie z nich sama korzystałam.
Warunkiem jest podanie numeru księgi wieczystej, a jeśli jej nie znasz, zostaniesz wówczas odesłany do Wydziału Geodezji w Starostwie Średzkim.
Tam musisz podać numer interesującej Cię działki, jeśli go nie znasz odszukaj go na geoportalu.
http://geoportal.gov.plWówczas znając nr geodezyjny działki, dowiesz się o aktualnym numerze księgi wieczystej.
Jeśli w Sądzie Rejonowym podasz dzisiejszy numer KW wraz z nazwą miejscowości, Panie z Wydziału odszukają w którym tomie znajduje się interesujący Cię Grundbücher i udostępnią do wglądu.
Sąd nie wykonuje kwerend.Co do pisma, jest ono potrzebne jeśli chcesz przeglądać akta wytworzone do ksiąg wieczystych czyli do Grundbücher, a to duża różnica.
Pismo piszesz do Przewodniczącego Wydziału Ksiąg Wieczystych, a nie do Prezesa Sądu.
Przerobiłam wszystkie opisane w tym poście warianty z pozytywnym skutkiem.