Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 03 paź 2014, 10:00 

Witam, mam pytanie dotyczące bazy danych ELA, co właściwie jest w tych danych, znalazłem interesujący mnie rejestr mieszkańców dla Ceradza Kościelnego. Dwa Pytania:
1. Co będą zawierały te dane
2. Jak zdobyc skany tego bądź kserokopie.
Pozdrawiam D.Napierała

PostNapisane: 03 paź 2014, 15:40 

Dawidzie, baza danych ELA zawiera informacje o różnych spisach ludności przechowywanych w archiwach państwowych (spisy ludnościowe, meldunkowe, wyborcze, podatkowe, spisy duchownych, lekarzy, volkslisty, etc.)

Sprawdziłam, że dla Ceradza Kościelnego w ELI jest tylko jeden spis - rejestr mieszkańców XIX - XX w., znajduje się on w AP Poznań w zespole 4422 Akta gminy Tarnowo Podgórne, sygn. 514-519 (6 jednostek)
ad. 1 są to księgi meldunkowe - prawdopodobnie znajdziesz w nich oprócz imiennego spisu mieszkańców m.in.: daty/miejsce urodzenia, daty zameldowania/wymeldowania ew. zgonu, miejscowość do której dana osoba się przeprowadziła,
ad. 2 w AP Poznań możesz sam zapoznać się tymi materiałami, albo zamówić ksero/skan - musisz podać interesujące Cię nazwiska

Poszukuję:
Kamińscy, Fiołka - okolice Kępna
Waligórscy, Walkowiak - Kębłowo, Wroniawy
Frąckowiak - Gradowice

PostNapisane: 03 paź 2014, 19:16 

Dziękuje bardzo Alicjo, mam jeszcze dwa pytania:
- (nie bardzo orientuję się w tych procedurach) jak mogę zamówić interesujące mnie materiały?
- i drugie pytanie, czy istnieje możliwość zamówienia całości tych informacji, ponieważ bardzo duża częśc mieszkańców Ceradza to moja rodzina.

PostNapisane: 03 paź 2014, 19:34 

W AP Poznań składasz podanie (pisemnie albo mailowo) z prośbą o skan/kopie interesujących Cię nazwisk z w/w zespołu. Wiąże się to z opłatą za sam skan/kopię i w Twoim wypadku za poszukiwania (chyba że podałbyś dokładne sygnatury i nr konkretnych stron).

Zamawiania całości bym nie polecała ;) Nie wiem jak wyglądają księgi meldunkowe z Ceradza, ale zapewne liczą po kilkadziesiąt stron. Jest ich 6 (sygn. 514-519), więc sporo by to kosztowało...

Najprościej by było, gdybyś sam się wybrał do Archiwum i na miejscu zapoznał się z zawartością :)

Poszukuję:
Kamińscy, Fiołka - okolice Kępna
Waligórscy, Walkowiak - Kębłowo, Wroniawy
Frąckowiak - Gradowice

PostNapisane: 04 paź 2014, 23:01 

Dokładnie Dawidzie!
AP POznań nie gryzie :)
Większość Ceradza Kościelnego ( z nazwiskiem DYKRZAK) to również moja rodzina ( na www.wielkagenealogia.jimdo.com) Twórca strony w dziale KIERSTAN z prawej strony możesz wejść w zakładkę DYKRZAK i tam masz wywód genealogiczny. Posprawdzaj, poszperaj. Tak jak Ci mówiłem w tamtym Twoim wątku, niektóre nazwiska się pokrywają.

Pozdrawiam,
Antoni

PostNapisane: 05 paź 2014, 11:57 

Antoni, mam bardzo liczną rodzinę pochodzącą z Ceradza Kościelnego, jednak z nazwiskiem DYKRZAK jeszcze nigdy się nie spotkałem.
Pozdrawiam Dawid

Strefa czasowa: UTC + 1