Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2014, 17:30 

Witam.
W akcie metrykalnym małżeństwa córki mojego 3xpradziadka, był zapis młynarz na swej własności osiadły, akt z roku 1835.
Moje pytanie; jak w tamtym okresie było z własnością prywatną w stanie chłopskim bo według stanu społecznego z tamtego okresu młynarze wywodzili się z chłopów.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam Andrzej.

PostNapisane: 20 lis 2014, 17:39 

AndrzejG napisał(a):
... bo według stanu społecznego z tamtego okresu młynarze wywodzili się z chłopów...
chyba niekoniecznie.

Mam młynarza "urodzonego" - ślub w 1813, Kujawy.
:)

PostNapisane: 20 lis 2014, 20:57 

AndrzejG napisał(a):
Witam.
W akcie metrykalnym małżeństwa córki mojego 3xpradziadka, był zapis młynarz na swej własności osiadły, akt z roku 1835.
Moje pytanie; jak w tamtym okresie było z własnością prywatną w stanie chłopskim bo według stanu społecznego z tamtego okresu młynarze wywodzili się z chłopów.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam Andrzej.

Jeżeli przeprowadzono już reces uwłaszczeniowy w tej wsi to gospodarstwo (w tym przypadku młyn jeżeli nie został wyłączony z uwłaszczenia przez dziedzica na rzecz młynarza) stanowiło własność prywatną. Tego kto był na gospodarstwie na dzień ogłoszenia uwłaszczenia w państwie Pruskim. Co miało miejsce w Wielkim Ks. Poznańskim w 1823 r. (i z późniejszymi zmianami w 1836 r.) Gospodarstwo było własnością już prywatną danego chłopa i jego prawnych następców.
Norma prawna była że jeżeli między przeprowadzeniem recesu w danej wsi a ogłoszeniem go przez Prusy (czasem mijało kilka lat) dane gospodarstwo z woli dziedzica objął ktoś inny to dane gospodarstwo zostawało nadawane temu chłopu (lub jego potomkowi) który był na nim w 1823 r.

Strefa czasowa: UTC + 1