Bożeno,
W tym o co pytasz to jestem lajkonik, tak więcej poczekaj na pewno ktoś poprawi jak napiszę bzdury
- zakładam że zdjęcie oglądasz na monitorze i wydaje się ono takie jakie chciałabyś mieć na odbitce z fotolabu. Dlatego nie chcesz aby cośkolwiek korygowano.
Niestety to nie ma szansy tak zadziałać.
Różne monitory wyświetlą inaczej identyczne zdjęcie. Odbitka tego samego pliku w różnych fotolabach bez korekcji też będzie wyglądała inaczej.
W zastosowaniach profesjonalnych używa się monitorów specjalnie zaprojektowanych dla dobrego oddawania kolorów a nie ruchomych obrazów gier jak w monitorach najbardziej popularnych. Takie monitory profesjonalne też wymagają kalibracji do której potrzebne jest (oprócz dodatkowych urządzeń) udostępnienie przez fotolab czy drukarnię informacji jak ich maszyna i papiery oddają kolory (plik ICC).
Aby nie kupować profesjonalnego sprzętu za zyliony pozostaje metoda odbitek testowych.
Ja robiłem je zamawiając (zastrzegając brak korekty) kilka wersji tego samego zdjęcia.
Potem porównywałem odbitki testowe z tym co na moim monitorze.
Na rewersie odbitki z fotolabu masz tajemnicze cyferki i literki.
Z nich można wyczytać czy i jakie korekcje zostały dokonane z automatu czy ręcznie.
Niestety co maszyna innego producenta to te kody inne. Generalnie, jak dużo zer po literkach to sugeruje że korekt nie było. Trzeba pytać w fotolabie, jak nie bardzo wiedzą co odpowiedzieć szybko szukać innego....
Z tego co parę lat temu przećwiczyłem zdaje się wynikać:
- dać sobie spokój ze zdjęciami szczególnie czarno-białymi i speia w fotolabach
- większość fotolabów co tydzień ma i tak inne kolory, każda wersja czarno-biała miała jakiś 'zafarb' czyli odbitka wpada w któryś kolor
- ostatecznie rozwiązaniem okazało się zrobienie odbitek drukiem cyfrowym, tam kolory były do opanowania na podstawie wydruków testowych, papiery i formaty do wyboru a kolory powtarzalne
Zdjęcia w ramkach od tamtego czasu wiszą na ścianie i mają się dobrze
Drukowałem 300km od Poznania, drukarka to był bodaj taki drobiazg:
http://www.xerox.com/digital-printing/p ... /plpl.htmlszukać sugeruję najprościej po zbliżonych gabarytach, to co mniejsze ma kiepskie szanse zapewnić zbliżoną jakość.